Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a reparat ceasul din Turnul Primăriei Oradea

Odată cu intrarea în procesul de reabilitare a clădirii Primăriei și implicit a Turnului Primăriei, au fost efectuate și lucrările de reabilitare și modernizare a ceasului din turn. De vineri, 25 iunie, „Marșul lui Iancu” poate fi din nou auzit zilnic, între orele 8:00 – 20:00.

În cadrul lucrărilor de modernizare a ceasului, s-a realizat automatizarea mecanismului, iar cele 4 cadrane au fost schimbate.

În ceea ce privește reabilitarea Turnului Primăriei, s-a finalizat parțial reabilitarea exterioară a acestuia, urmând acum și pregătirea zonei interioare și amenajarea expoziției de bază în vederea primirii turiștilor. Se estimează că acest obiectiv turistic va fi deschis în luna septembrie.

Dintre cele trei faţade ale clădirii, cea dinspre strada Tudor Vladimirescu este marcată de „Turnul Primăriei”. Acesta are o înălţime de aproape 50 m şi are 4 nivele principale, din care trei de panoramă.

La nivelul I se află mecanismul orologiului, numit „ceasul mamă” şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904, de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezso. Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe „Marşul lui Iancu”.

Dacă până în 1992 inerţia greutăţii acţiona ceasul şi pendulul, din anul 1992 pendulul este acţionat electronic, ducând mişcările prin axe şi roţi dinţate până la arătătoarele cadranelor. Acum, după finalizarea lucrărilor de modernizare a mecanismului, pendulul este acționat electronic, automat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vin banii pentru locuințele sociale din Ardeal

Articolul următor

Rețeaua Brick, în negocieri pentru trei orașe din Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share