Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spitalul Județean Oradea și Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” se unifică

Consiliul Local a acordat marți, 29 iunie, avizul de principiu pentru unificarea celor două unități sanitare publice de interes local, respectiv Spitalul Județean și Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, în vederea înființării unei noi unități sanitare publice de interes local.

Centralizarea sistemului de sănătate reprezintă principala componentă a unui sistem performant de sănătate, iar Municipiul Oradea are de mai mulți ani ca obiectiv refacerea sistemului sanitar local. Procesul de modernizare a început cu unificarea celor patru spitale: Spitalul Municipal, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie, fapt ce a dus la o mai bună gestionare a sistemului sanitar și la creșterea calității actului medical”, a precizat primarul Florin Birta.

Din analiza economică comparativă a celor două unități spitalicești, rezultă că prin unificarea Spitalului Județean cu Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” va crește calitatea activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor.

Astfel, vor scădea costurile de achiziții publice, costurile cu forța de muncă, se vor reduce cheltuielile cu utilitățile, iar stocurile de medicamente vor fi gestionate în comun, fapt ce va duce de asemenea la scăderea cheltuielilor.

În acest moment, ambele unități spitalicești sunt spitale de categoria a II-a și au un anumit grad de finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv de 1.600 lei/pacient în cazul Spitalului Județean și de 1.550 lei/pacient în cazul Spitalului Municipal. După fuziunea celor două spitale, noua unitate va deveni spital de categoria I, prin urmare gradul de finanțare va crește la cca 1.800 lei/pacient, în total 2 milioane de euro într-un an.

În scurt timp va începe construcția Spitalului de Boli Infecțioase de pe str. Vlădeasa și a Laboratorului Integrat de la Spitalul Județean, urmând ca și aceste noi unități sanitare să fie integrate în noua unitatea sanitară rezultată din unificarea celor două spitale mari.

Pentru fuziunea celor două spitale este nevoie de acordul Ministerului Sănătății. În acest sens, primarul Florin Birta a avut deja o discuție cu ministrul Ioana Mihăilă, care și-a declarat acordul față de această unificarea și care a promis sprijin în obținerea avizelor necesare.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Certitudini. Cu Cătălin Drulă & Co pe autostradă

Articolul următor

Contract de 10 milioane de euro pentru extinderea alimentării cu apă a Clujului

Citește și:
Citeste mai mult

2.9 billion people still offline

New data from ITU suggest ‘COVID connectivity boost’ – but world’s poorest being left far behind An estimated…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share