Sibiu, Covasna și Bistrița-Năsăud au cele mai puține proiecte acceptate la finanțare de Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru eficiență energetică și gestionare inteligentă a energiei în infrastructura de iluminat public.
AFM a aprobat 342 de proiecte, valoarea fondurilor puse la dispoziția municipalităților fiind de 40 de milioane de euro, conform Energynomics. Județul Botoșani are cele mai numeroase proiecte aprobate (17), însumând 9,5 milioane de lei, urmat de Alba, Bacău și Suceava. Pe ultimele locuri se află județele Giurgiu și Călărași (câte două), Teleorman, Sibiu, Covasna și Bistrița-Nasăud (câte patru).
Nouă proiecte au obținut sumele maxime – un milion de lei (80-90% din valoarea eligibilă a proiectului), printre care Ulmeni (Maramureș). 52 de proiecte au primit peste 900.000 de lei, între care Baia Mare, Timișoara, Cluj-Napoca, Alba Iulia. Între municipalitățile care au obținut sume importante pentru finanțarea iluminatului public se numără stațiuni turistice (Sinaia, Bușteni, Mangalia, Moieciu).
Toate sunt cereri de finanțare depuse în intervalul iulie-septembrie 2020. Lucrările pot dura un an, mai ales pentru proiectele mai ample. Înainte de execuția efectivă, fiecare proiect de finanțare trebuie semnat de AFM și de beneficiar, după care primăria va lansa licitația pentru alegerea firmei care va realiza proiectul tehnic și a celei care va executa lucrările.
27 de proiecte vor primi 70% sau mai puțin din sumele necesare, astfel încât cele 16,7 milioane de lei alocate de AFM ar putea însemna 20 de milioane de lei în investiții efectuate. Principalul obiectiv este obținerea unui sistem de iluminat public inteligent, nou, modern, unitar, economic și ecologic, care va determina reducerea semnificativă a cheltuielilor cu energia electrică și reducerea costurilor cu întreținerea.