Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Navigația poluantă, interzisă pe lacurile Tarnița și Fântânele

Pe cele două mari lacuri ale Clujului se va aplica regulamentul de interzicere a ambarcațiunilor cu motor termic validat de la București, însă activiștii de mediu cer și demolarea construcțiilor ilegale și amendarea poluatorilor.

Ca urmare a adoptării de către Consiliul Județean (CJ) Cluj a noilor regulamente de navigație pe Tarnița și Fântânele, inclusiv a mecanismelor de control și a sancțiunilor aplicabile, ele au fost validate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) care a emis ordinul necesar.

,,Odată cu încheierea acestei etape, CJ dispune de prerogative și mijloace de intervenție în vederea protejării acestei zone. Mă bucur că am reușit să finalizăm o procedură clară și transparentă care să reglementeze într-o manieră optimă navigația ambarcațiunilor pe cele două lacuri”, a declarat Alin Tișe, președintele instituției județene.  Suplimentar față de măsurile luate, CJ va achiziționa două ambarcațiuni, camere de filmat în zonele de acces și o autoutilitară.

Pentru a dispune de un control sporit și de o monitorizare eficientă a navigației va fi utilizată o dronă aflată în dotarea instituției. În perioada următoare vor fi desfășurate acțiuni de informare, patrulare și control, vor fi delimitate zonele de agrement, se vor desemna locurile pentru acostarea ambarcațiunilor și vor fi instalate balize.

Ordinul de ministru urmează să își producă efectele juridice de la data publicării în Monitorul Oficial al României. “Este interzisă navigația oricărei ambarcațiuni propulsate cu combustibili fosili. Sunt permise numai cele electrice, cu vele, vâsle sau pedale. Cluj-Napoca se aprovizionează cu apă din aceste lacuri, iar poluarea lor nu poate fi acceptată.

Nici poluarea fonică nu va mai exista, ceea ce este un lucru extraordinar atât pentru rezervația naturală din jurul lacurilor, cât și pentru turiștii care petrec o vacanță acolo. Viteza maximă permisă pentru ambarcațiuni este de 15 km/h, iar zonele de navigație și cele de înot vor fi clar delimitate pentru siguranța turiștilor. Prin ordinul de ministru se instituie și amenzi contravenționale pentru nerespectarea acestor reguli.

Supravegherea respectării regulamentului, precum și aplicarea de sancțiuni cade în sarcina autorităților locale. Clujenii au dreptul la apă curată, turiștii au dreptul la liniște, siguranță și apă în care pot înota fără a fi expuși la substanțe toxice. Nu în ultimul rând natura – fauna și flora – din zonă are dreptul să fie protejată prin aplicarea unor măsuri, care nu pot fi catalogate altfel decât de bun simț”, a spus ministrul Cătălin Drulă.

„MT a avizat, cu întârziere, regulamentul. Mulțumiri celor 9.000 de clujeni care au semnat petiția SOS Tarnița și celor care s-au implicat în campanie. Interzicerea ambarcațiunilor motorizate este o victorie de etapă. Cerem în petiție ca Hidroelectrica să intabuleze proprietatea până la cota 521.5, iar Apele Române, până la cota 525. După identificarea construcțiilor ilegale și a proprietarilor privați care au construit ilegal, cerem aplicarea legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, adică demolare”, conform Asociației SOS Someșul Nostru.

“Cerem amendarea proprietarilor care au construit ilegal, a celor care deversează fecalele în Tarnița, dar și a turiștilor care aruncă deșeuri. Prin îndepărtarea construcțiilor ilegale, cabane sau garduri sau construcții pe apă, avem acces la bunuri comune, nu privatizate abuziv cu ajutorul unui stat ineficient și corupt. Tarnița nu este raiul miliardarilor de carton, al copiilor de bani gata, al îmbogățiților tranziției.

Trebuie să rămână un bun public, o oază eco, verde-albastră pentru clujeni și nu numai. Apa curată de la Tarnița poate fi un simbol al sănătății. Până acolo ne putem deplasa cu miile cu bicicletele, pe malul râului, pe o viitoare pistă așa cum propunem prin campania SOS Someșul nostru, ca și alte asociații: Clubul de Cicloturism Napoca, Someș Delivery, Clujul Sustenabil”, remarcă activistul Adrian Dohotaru.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Olandezii de la NetRom Software își deschid filială la Timișoara și se pregătesc să angajeze 90 de softiști

Articolul următor

Boc, Veștea și Teban au obținut descentralizarea fondurilor europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share