Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministerul Mediului va susține Parcul Feroviarilor

Ministrul mediului, Barna Tanczos, a promis sprijin autorităților clujene în finanțarea proiectului de 10 milioane de euro pentru realizarea parcului natural urban. De asemenea, oficialul se va implica în construirea pistei de biciclete Florești – Apahida și în activarea sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID).

Tanczos s-a întâlnit cu autoritățile locale și județene, dar și cu reprezentanți ai organizațiilor de mediu și cu specialiști în domeniu de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Ministrul spune că a reușit să ajungă cu primarul Clujului, Emil Boc, la un numitor comun pe foarte multe subiecte.

“Am convenit să dezvoltăm rețelele de piste de biciclete de pe lângă râul Someș prin folosirea fondurilor UE, însă Primăria Cluj-Napoca trebuie sa se pună de acord cu unitățile administrativ teritoriale din zona metropolitană pentru traseul exact. Susțin și reabilitarea Parcului Feroviar, un spațiu de 53.000 mp, pentru a se putea valorifica la maxim potențialul urbanistic al zonei, astfel încât să devină oaza verde a orașului.

Avem ca prioritate comună și eficientizarea gestionării deșeurilor. E important să fie redusă cantitatea de deșeuri generate și să valorificăm cât mai mult. Aceasta e calea: mai multă reciclare, mai puțină depozitare”, a spus Tanczos. Acesta a făcut o vizită la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) împreună cu deputatul Csoma Botond, cu vicepreședinții Consiliului Județean Cluj – Istvan Vakar și Marius Mînzat, și cu Istvan Toga, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Gestionarea deșeurilor, încă o problemă la Cluj

“S-a predat doar secțiunea de depozitare, însă până în decembrie trebuie terminate și secțiunile de selectare și compostare. CMID se confruntă, la început, cu mici dificultăți, dar aceasta nu înseamnă că în scurt timp nu se va realiza aici un centru de deșeuri economic și ecologic. Trebuie să ajungem în faza în care întregul sistem va funcționa la capacitate maximă, care va fi în beneficiul întregii populații din județ.

Am atras atenția liderilor locali că este deosebit de importantă trecerea la sistemul de management integrat al deșeurilor. Nu este suficientă realizarea infrastructurii, deoarece angajamentul nostru față de Uniunea Europeană, respectiv legile din România descriu exact cum trebuie să funcționeze astfel de centre.

Rampele de deșeuri provizorii trebuie închise și ecologizate, ca ele să nu polueze mediul și pânza freatică. Trebuie demarate tehnologii de management al deșeurilor care să scadă cantitatea gunoiului depozitat și cantități cât mai mari să meargă către sortare, reciclare și valorificare. Este mult de lucru, iar ministerul este dispus să ofere orice ajutor pentru stimularea tranziției către economia circulară în Cluj”.

Urșii din România, “disecați” la UBB

Ministrul a avut discuții cu Marko Balint, prorector al UBB, Anna Szabo, Tamas Papp, specialiști în protecția mediului. “Am convenit să menținem dialogul și consultarea cu organizațiile neguvernamentale pentru a ne susține reciproc. Am discutat despre situația urșilor, subiect la care toți încercăm să găsim o soluție rezonabilă, protecția păsărilor, managementul ariilor protejate. Specialiștii au apreciat intenția de a monitoriza urșii.

Ordonanța de urgență, prezentată în primă lectură în ședința de guvern prevede ca urșilor relocați să le fie aplicate dispozitive de urmărire pentru a putea fi observată mișcarea lor, în același timp, creăm și o bază de date valoroasă pentru cercetarea științifică”, a menționat Tanczos. El a făcut o călătorie cu autobuzul electric, în cadrul campaniei Vinerea Verde, pentru a încuraja clujenii să se deplaseze într-un mod prietenos cu natura.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Apar primele stații de reîncărcare a mașinilor electrice în "capitala" Sălajului

Articolul următor

Universitatea de Vest Timișoara merge după studenți noi la ei acasă, în mai multe județe

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share