Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Emerson și Terapia, vizitate de ministrul muncii

Producătorii industriali internaționali Emerson și Terapia au primit vizita ministrului muncii, Raluca Turcan. Aceasta s-a întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri din Cluj și a participat la bursa locurilor de muncă.

  

Datele ANOFM arată că, la nivel național, numărul locurilor de muncă disponibile este cu 220 000 mai mare decât numărul celor care solicită loc de muncă. Din ianuarie și până acum, au fost înregistrate la ANOFM oferte cu peste 480 000 de posturi în total și doar 260 000 de oameni care caută job.

“Am discutat cu reprezentanții companiilor pe care le-am vizitat, Emerson și Terapia, dar și cu cei ai altor 80 de firme din județ, despre modul în care putem rezolva actualele probleme legate de ocupare, în România. Cea mai presantă dintre acestea, după cum o arată cifrele, ține de pregătirea forței de muncă existente pentru a ocupa joburile cerute pe piață.

Prioritățile noastre sunt formare profesională; calificare standardizată; corelarea educației cu piața muncii; actualizarea ocupațiilor în acord cu cererile angajatorilor; debirocratizare, digitalizare și flexibilizarea muncii. Am stabilit o colaborare cu Ministerul Educației pentru a pregăti pentru piața muncii, prin suplimentarea numărului de locuri în programul ”A doua șansă”, persoanele apte de muncă, dar care nu au finalizate studii primare și gimnaziale.

Am simplificat accesul la cursuri de formare al absolvenților de școli profesionale și de maiștri, care se pot perfecționa în domeniul lor de activitate”. Turcan a fost însoțită de Maria Mareș, președintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă; Dantes Bratu, inspector general la Inspecția Muncii; Emil Boc, primarul Clujului; Daniel Buda, europarlamentar.

Jobshop-uri la foc automat

80 de reprezentanți ai mediului de afaceri s-au întâlnit la Cluj Arena cu ministrul Muncii. Au mai participat viceprimarul Dan Tarcea, deputații Radu Moisin, Sorin Moldovan. “România are nevoie de o economie dinamică și nebirocratizată, capabilă să aducă înapoi forța de muncă și să creeze locuri de muncă bine plătite”, a spus Daniel Buda.

“Cluj-Napoca este unul dintre orașele aflate în top la numărul de angajați. Cu o rată a șomajului sub 1,5%, piața muncii din Cluj este una dintre cele mai active; acest lucru s-a putut constata și la evenimentul organizat de AJOFM, unde au fost disponibile 1.800 de locuri de muncă. Au participat 41 de agenți economici, cu o ofertă de 1.771 locuri de muncă. Din persoanele care au venit să își caute un loc de muncă, 287 au încheiat contracte pe loc, iar alte 850 au fost selectate în vederea angajării și vor intra în procesul de recrutare”, spune Turcan.

Până acum au mai fost organizate alte trei burse, primele de la începutul pandemiei, în județele Dâmbovița, Hunedoara și Olt. Două treimi din locurile de muncă oferite în cele trei județe sau urmează să fie ocupate în urma procesului de selecție demarat în cadrul acestor evenimente. O treime dintre care cei au  participat la burse au intrat într-un proces de recrutare, iar 10% au fost deja angajați.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara Capitală Europeană a Culturii primește 22 de milioane de lei de la bugetul de stat

Articolul următor

Patronii din Maramureș au bătut palma cu cei din Moldova

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share