Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Școala duală profesională își confirmă succesul la Timișoara și oferă 72 de noi locuri la înscriere pentru noul an de studiu, în parteneriat cu marile firme din oraș

Sistemul de pregătire prin intermediul școlii duale profesionale continuă la Timișoara, iar pentru nou an se oferă 72 de noi locuri de admitere. Derulate împreună cu o serie de mari angajatori din oraș, cursurile, dar mai ales laboratoarele practice, vor pregăti tinerii pentru meserii care au cerere pe piața locală.

Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara, cel care punea bazele învățământului profesional dual în vestul țării, oferă oportunități pentru absolvenții de școală generală să devină meseriași într-una dintre meseriile extrem de căutate și bine plătite pe piața muncii, electrician, electromecanic sau operator CNC, se pot înscrie până pe data de 14 iulie.

De la an, la an, cererea pentru învățământul profesional în sistem dual este tot mai mare, pentru că beneficiile pentru elevi și perspectivele de viitor sunt mari. Anul acesta, la Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara sunt disponibile 72 de locuri, distribuite pe trei calificări: 36 locuri – Electromecanic utilaje și instalații industriale; 12 locuri – Operator mașini cu comandă numerică (CNC); 24 locuri – Electrician aparate și echipamente electrice și energetice.

Printre beneficiile de care se bucură elevii Școlii Duale Banat amintim: bursă lunară de 400 lei, cazarea gratuită, masa decontată de Primăria Timișoara, obținerea unui certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass, practică în companii de top cu aparatură de ultimă generație, prioritate la angajare în companiile în care fac practică. Cei care doresc își pot continua studiile la liceul seral, pentru a-și lua diploma de bacalaureat.

Școala Duală Banat este dezvoltată din 2012 de Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara, cel care a pus bazele învățământului profesional de tip dual în România, alături de o altă unitate de învățământ din Brașov. Este un parteneriat între liceu, Primăria Timișoara (care decontează masa elevilor) și 14 parteneri economici din județ, companii de top în România (Azur, grupul Continental, Draxlmaier, Kimball Electronics, Smithfield, Hamilton). Obiectivul lor comun este acela de a forma meseriași bine pregătiți în domeniile lor, ale căror meserii sunt la mare căutare pe piața muncii, bine plătite, dar pentru nu există suficienți calificați.

De aproape 10 ani ne bucurăm de implicarea activă a operatorilor economici cu care avem parteneriate. Companiile le oferă prioritate la angajare absolvenților noștri, iar până acum un procent de peste 70% s-au angajat în companiile partenere. Acesta și este unul dintre motivele pentru care elevii aleg să vină la liceul nostru. Avem elevi nu numai din Timiș, dar și din alte județe, care au ales școala profesională duală în detrimentul unui liceu teoretic, pentru că au văzut potențialul și perspectivele de viitor.” Luminița Filip, director Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I.

Învățământul dual reprezintă o formă de organizare a învăţământului profesional, derulat la inițiativa operatorilor economici interesați în calitate de potențiali angajatori ai absolvenţilor, asigurând oportunități sporite de educație și formare profesională de calitate, în relație cu un potențial loc de muncă.

În cadrul școlii duale, elevii fac practică nu doar în școala în care învață, ci și în companii. La școala duală, companiile se implică în tot ce înseamnă școlarizarea elevului și îi asigură practica în interiorul companiilor, elevii învățând de la specialiștii din domeniu. De asemenea, elevii beneficiază de burse lunare și au masa și cazarea gratuite.

Învăţământul dual se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, are o durată de cel puţin 3 ani, iar componenta pregătire practică este foarte importantă. În primul an pregătirea practică este realizată în atelierele şcolii şi la operatorul economic reprezintă aproximativ 20% din timpul total alocat programului; în al doilea an aproximativ 60% din timp este alocat pregătirii practice; în anul al treilea aproximativ 72% din timp este alocat pregătirii practice.

Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Palatul Reduta va putea fi vizitat virtual

Articolul următor

Universitățile timișorene vor relua cursurile cu prezența fizică a studenților în sălile de studiu

Citește si:
Total
1
Share