Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Businessmenii din Ardeal, puși la curent cu Program Operațional Tranziție Justă

Reprezentanți ai mediului de afaceri și autorităților locale din Hunedoara și Mureș au fost primiți de ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, pentru a afla despre viitorul Program Operațional Tranziție Justă.

POTJ 2021-2027 va avea o alocare de 2,2 miliarde de euro, potrivit regulamentului specific fondului pentru o tranziție justă, publicat în 30 iunie, și este destinat regenerării zonelor afectate de tranziția energetică, având în vedere dependența lor de combustibilii fosili sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.

 „Pe acest program este esențial să folosim componentele inovative, pe lângă granturile clasice, adică instrumentele financiare și facilitatea de împrumuturi pentru sectorul public. Cei care vor să deruleze proiecte au posibilitatea să implice sau chiar, aș spune, să vâneze investițiile private, deci să nu îl abordăm ca un program operațional clasic, pe fonduri structurale”, a declarat ministrul.

Oficialul MIPE a explicat că vrea un dialog consistent cu reprezentanții mediului de afaceri, fiind în interesul celor implicați ca programul să fie aprobat de Comisia Europeană (CE) în primăvara anului viitor. Reprezentanții consiliilor județene au solicitat informații privind modul de alocare a viitoarelor finanțări, tipurile de investiții ce vor primi finanțare, detalii despre viitoarele apeluri.

Reprezentanții MIPE au subliniat că fondurile disponibile vor fi direcționate echitabil către investiții care să contribuie la reducerea emisiilor, diversificarea economica și tranziție socială. Proiectele finanțate trebuie să susțină refacerea economică a zonelor afectate de tranziția energetică și dezvoltarea economiei verzi.

Viitoarele investiții din cadrul POTJ se vor baza pe Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă (PTTJ), elaborate în grupuri de lucru coordonate la nivel local de  consiliile județene, susținute de agențiile pentru Dezvoltare Regională, sub coordonarea națională a MIPE. Drafturile acestor documente au fost trimise la începutul acestei luni ministerului și vor reprezenta documentele de lucru supuse negocierilor informale  cu serviciile de specialitate al CE. În paralel, versiunea actualizată a POTJ va fi supusă consultării publice.

La eveniment au participat Administrația Prezidențială – Departamentul Climă și Sustenabilitate, Cancelaria Prim-ministrului, Coaliția pentru Dezvoltarea României, Camera de Comerț și Industrie România-Israel, consiliile județene Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova, Mureș, Galați. Din partea MIPE au fost prezenți Teodora Preoteasa, director general, și Adrian Mărgărit, coordonator național al POTJ.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Indienii vor să își extindă afacerile la Cluj

Articolul următor

Produs de Cluj revine în municipiile din județ

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share