Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BNR: În 2020 au fost notificate 40 de incidente operaționale și de securitate la nivelul prestatorilor de servicii de plată

În anul 2020, Banca Națională a României a fost sesizată de utilizatorii de servicii de plată și de alte părți interesate cu privire la situații legate de nerespectarea de către prestatorii de servicii de plată a unor prevederi ale Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative.

Sesizările primite de BNR au vizat în principal aspecte referitoare la tranzacții cu carduri, cu precădere efectuate în mediul online, inclusiv operațiuni frauduloase realizate prin manipularea plătitorilor.

În conformitate cu prevederile art. 219 din Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, prestatorii de servicii de plată au obligația de a raporta Băncii Naționale a României apariția oricăror incidente operaționale și de securitate majore care afectează serviciile de plată pe care aceștia le oferă clienților.

În anul 2020 au fost notificate băncii centrale 40 de incidente operaționale și de securitate survenite la nivelul prestatorilor de servicii de plată, clasificate de către aceștia ca fiind majore. Întreruperile în furnizarea serviciilor de plată au afectat între 6 și 147 000 de utilizatori de servicii de plată.

„Cauzele evenimentelor perturbatoare au avut surse diverse (erori umane, defecțiuni ale unor echipamente ITC, supraîncărcarea serverelor, probleme întâmpinate de către furnizorii terți, expirarea unor certificate, atacuri cibernetice – atacuri de tip phishing, DDOS),” potrivit Raportului Anual BNR pe 2020.

„Prestatorii de servicii de plată au aplicat măsuri de remediere a incidentelor în vederea închiderii acestora într-un timp cât mai scurt și reluarea activității de prestare de servicii de plată, precum și măsuri de prevenire, monitorizare și control pentru evitarea manifestării unui risc similar, respectiv reducerii efectelor negative asupra activității de prestare de servicii de plată,” se mai arata in acelasi document.

Banca Națională a României constată o adecvare a măsurilor de securitate aplicate de către prestatorii de servicii de plată privind gestionarea riscurilor operaționale și de securitate legate de serviciile de plată.

Total
22
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bogdan Maioreanu - noul analist de piață al eToro pentru România

Articolul următor

Endava și Arobs intră în Top 5 al profitabilității în IT

Citește și:
Citeste mai mult

Zilele Floreștiului au fost anulate

Festivalul din cea mai mare comună a României ca număr de locuitori a fost blocat de autoritățile locale…
Citeste mai mult

Să ne rugăm, să nu vină iarna

România este dependentă și va rămâne dependentă de gazele de import.  Acest adevăr s-a mai încercat în trecut…
Zi de Zi știri economice:
Total
22
Share