Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Controale de caniculă la firmele clujene. S-au dat 15 avertismente

Inspecția Muncii Cluj (IMC) a controlat 28 de societăți comerciale din județ pentru a verifica dacă angajatorii respectă prevederile legale privind măsurile aplicate în perioadele cu temperaturi ridicate extreme.

La societățile controlate, în decurs de o săptămână, au fost constatate 16 deficiențe, pentru care s-au aplicat 15 avertismente și o amendă de 4.000 lei, deoarece angajatorul nu a asigurat lucrătorilor măsurile de protecție. Alte deficiențe sunt neasigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă (ventilație insuficientă) și a spațiilor cu microclimat corespunzător, unde lucrătorii să își efectueze pauzele.

În planurile de prevenire și protecție nu erau stabilite măsurile de protecție în perioadele cu temperaturi ridicate extreme. IMC a comunicat că în perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.

Acestea sunt reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă, a apei minerale adecvate (2-4 l / de persoană pe schimb); asigurarea echipamentului individual de protecţie și de duşuri, alternarea efortului dinamic cu cel static, dar și a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

În situaţia în care temperaturile ridicate extreme se menţin pe cel puţin două zile consecutiv şi măsurile minimale nu pot fi aplicate, se vor lua următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru până la 11:00 şi după 17:00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

“Chiar dacă nu se ating temperaturi ridicate extreme, inspectorii efectuează sistematic și controale de prevenție pentru a vedea modul în care societățile respectă prevederile legale referitor la asigurarea condițiilor de muncă în perioadele caniculare. Măsurile impuse de lege angajatorilor în perioadele de temperaturi extreme ridicate trebuie să fie cuprinse în planurile de prevenire și protecție ale societăților.

Având în vedere faptul că cei mai afectați de caniculă sunt muncitorii în aer liber lucrătorii din construcții, vânzătorii stradali, comercianții din târguri și piețe, lucrătorii la firmele de salubritate, canalizare, recomandăm angajatorilor acestora și nu numai să îşi organizeze activitatea economică astfel încât să fie evitate perioadele de temperaturi ridicate extreme, fără a pierde din vedere faptul că, în cazul nerespectării legii, sunt pasibili de amenzi de la 1.500 la 2.500 de lei”, avertizează Daniel Păcurariu, inspector șef al IMC.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Liber pentru primul McDonald’s de Sălaj

Articolul următor

The MYS launches the Yacht Design & Innovation Hub

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share