Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Arhitecții clujeni, îndemnați să „adopte” câte un sat

Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, a solicitat public sprijinul colegilor de breaslă în cadrul unui proiect pilot de intervenții asupra spațiului comun și clădirilor din zona rurală a județului.

“Satele din județul Cluj au nevoie de ajutorul nostru pentru a-și păstra și pune în valoare calitățile arhitecturale tradiționale. Vin cu o propunere către colegele și colegii arhitecți care pot să-și rupă câteva ore / zile din programul zilnic și să le dăruiască comunității rurale. Haideți să fim arhitecți pentru comunitate și să ajutăm cu sfaturi, idei, proiecte comunitațile rurale!

Este nevoie de sprijinul nostru și răsplata și satisfacția o să fie pe măsură. Ideile cu care tatonez vizează proiecte pilot de intervenție cu lucrări de reabilitare și punere în valoare a spațiului public (împrejmuiri, stații de autobuz, bănci-ladiță), proiecte de reabilitare a construcțiilor și poate până la adoptarea unui sat.

Mai în concret, împreună cu un grup de oameni inimoși, ne propunem ca în septembrie să ajutăm 1-2 comunități să-și pună în valoare potențialul. O să fie o serie de intervenții asupra spațiului public și asupra unor clădiri. Pentru asta avem nevoie de ajutorul vostru”, a îndemnat Salanță.

Unii specialiști spun însă că demersul ar trebui să fie bugetat. „Foarte frumoase inițiativa și interesul pentru rural, dar chiar nu găsim un mic buget pentru ruralul din Cluj? Ideea de rural sărac, ajutat cu voluntari, nu accentuează contrastele urban – rural? Adică un oraș precum Clujul, cu bani extrem de mulți si nejustificate, mândru de talentul și de bani lui (prețurile la imobiliare) nu ar trebui să se simtă mai solidar cu satele din jurul lui?

E nasol să trăiesc bogat în mijlocul sărăciei. Ar merita ca unii cu suflet mai bun sau manageri de proiecte să găsească finanțări pentru rural, sigur se poate. Consiliul Județean (CJ), finanțarea de la Ordinul Arhitecților din România sau Grupurile de Acțiune Locală? Bani pentru un concurs urban din Cluj au fost găsiți, cu sume de proiectare imense, poate că și ruralul ar putea să fie proiectat cu un concurs pe bani.

Un plan de peisaj pe 40 de comune, la 120.000 de euro? Un plan de peisaj care să studieze apele curgătoare, pădurile, agricultura, urbanismul și arhitectura”, spune Nicolas Triboi.

„Intenția este frumoasă, dar sunt convins că, dacă s-ar vrea, la nivelul CJ sigur s-ar găsi resurse pentru a extinde formal un astfel de serviciu. Nu toate primăriile își permit arhitect, multe nu au medici de familie, ce să mai zicem de arhitect, dar se pot aronda mai multe unități administrativ teritoriale unui arhitect desemnat de CJ”, susține Nicolae Radu.

„Concursuri multe și mărunte și pe la sate? Cea mai frumoasă grădină, casă, împrejmuire? Puse pe un web-site și promovate în mediul online?”, menționează Jose Adrian Neamțu. Claudiu Salanță este autorul unui ghid de bune practici de arhitectură pentru zona rurală a județului.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ministerul Energiei resuscitează proiectul hidrocentralei Tarnița - Lăpuștești

Articolul următor

Tarom va practica un tarif special pentru Electric Castle

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share