Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum un fermier din Sibiu a popularizat rasa de porc Mangalița

Cu aproape 10 ani în urmă un tânăr din comuna Racovița, județul Sibiu, le arăta părinților săi filmulețe de pe Youtube despre o rasă inedită de porci: cu mult păr, care se simt confortabil în spațiul liber și sunt rezistenți la frig. Inițial, aceștia s-au uitat un pic ciudat la băiatul lor. Astăzi însă pun umărul la ceea ce a devenit o afacere de familie de succes și un brand local – Mangalița de la Racovița.

Dan Limbășan este numele fermierului și este cunoscut de sibieni pentru carnea de porc Mangalița pe care o vinde în Piața Volantă Transilvania, iar de curând – și într-un magazin propriu. După primul deceniu de activitate, timp în care a crescut porci de rasa Mangalița pe teritoriul gospodăriilor sale de la Racovița, antreprenorul se gândește să-și extindă afacerea, oferindu-le animalelor mai mult spațiu pentru creștere: a achiziționat câteva terenuri pe care intenționează să amenajeze ferma. Asta în condițiile în care pe masa președintelui țării se află legea în care se menționează expres dreptul fermierilor de a crește porcii din rasele Bazna și Mangalița în afara gospodăriilor și care așteaptă să fie promulgată.

Mangalița de la Racovița

Dan Limbășan își amintește și astăzi cum a adus primele animale acasă. „Am adus primele 12 exemplare de la Secuieni, din Satu Mare, chiar de lângă granița cu Ungaria. Era 6 decembrie 2012. Animalele stăteau afară, le plăcea să stea afară, chiar dacă le-am făcut un adăpost, cu paie. Porcii de Mangalița sunt foarte rezistenți, sunt rustici, le palce aerul curat. De acolo probabil vine și gustul inconfundabil al cărnii”, ne explică fermierul.

Ideea înființării unei ferme de porci Mangalița, spune Dan Limbășan, a plecat de la dorința de a consuma ceea ce produce. „Pe atunci încă nu era încropită o idee de afaceri, de business așa cum e acum, dar în momentul în care s-a deschis această piață (Piața Țărănească Transilvania, în prezent Piața Volantă Transilvania, organizată în Sibiu pentru producătorii locali – n.n.) s-a organizat la noi la Racovița un curs pentru fermieri, la care am participat. Scopul era de a-i școlariza pe cei care au afaceri în mediul rural și pentru a accesa primele măsuri pe PNDR – se numea sprijinirea fermei de semisubzistență. Era o măsură mică, împărțită pe 5 ani, câte 1.500 de euro în fiecare an.

Am participat la acel curs. Cei care au organizat cursul, de la Camera agricolă (azi, Direcția județeană de Agricultură – n.n.), au venit, au văzut ce fac, m-au încurajat și mi-au spus: de ce nu vrei să extinzi chestia asta și să mergi pe o afacere?”, își amintește sibianul.

31 Martie 2012 – prima zi la Piata Țărănească Transilvania din Sibiu cu primele produse Mangalița de la Racovița

„Mangalița nu e Mangalia”

A urmat toate etapele de autorizare și s-a pomenit cu un nou tip de carne la Piață. „Am apărut cu porcul Mangalița. Toată lumea mă întreba ce e aia Mangalia? Nu, nu, zic Mangalița. Țin minte că un porc pe care l-am sacrificat l-am „vândut”, dându-le oamenilor să guste carnea. Unii știau despre ce e vorba, dar alții nu: am început să fac un fluturaș, le explicam oamenilor despre ce e vorba, mă întrebau dacă am fiert slănina. Zic nu e fiartă, e ținută doar în sare, ca pe vremuri, și afumată, numai că e moale, fragedă. De aici a plecat totul”.

Ferma de la Racovița, transformată în afacere

Dan Limbășan a studiat Dreptul la Timișoara, după care a lucrat în vânzări, a fondat o firmă de construcții, urmând și o școală tehnică în domeniu. Între timp, de când a pornit businessul agricol, a terminat Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – „am absolvit acum 2 ani cu 10”, spune mândru fermierul. Perioada studiilor a fost importantă pentru aprofundarea cunoștințelor, dar și pentru extinderea contactelor. „A fost și este un permanent schimb de experiență cu profesorii de acolo. Chiar am făcut și o asociație – Gustos Românesc Alumni, a studenților și absolvenților USAMV și ULBS, la care sunt vicepreședinte. În toamnă urmează să-mi susțin lucrarea de disertație, la fel la USAMV București; am făcut un master în Agroturism și urmează din toamnă, dacă totul e în regulă, să mă înscriu la primul doctorat din România, pe studiul porcului Mangalița”, adaugă Dan Limbășan.

Dezvoltarea fermei

Ferma s-a extins treptat. În prezent activitățile de bază sunt reprezentate de producție și procesare. „Suntem încă o fermă mică – aflată pe cele două proprietăți ale mele acasă, din Racovița. Anul acesta am achiziționat niște terenuri și urmează să facem o fermă afară. Dar dacă ne lasă pesta. Pentru că sunt restricții destul de mari”. Dan Limbășan crede că restricțiile legate de pesta porcină sunt, până la urmă, normale, având în vedere valoarea genetică a rasei. „Eu am o valoarea genetică foarte mare – în jur de 30 de scroafe de reproducție care sunt selectate toată perioada asta. Până la urmă, nu pierderea animalului, faptul că-ți dă niște bani statul pentru că a murit de pestă; valoarea cea mai mare este pierderea genetică, pentru că nu mai poți s-o iei din altă parte”, explică fermierul.

Limbășan se află în consiliul director al Asociației crescătorilor de porci de Bazna și Mangalița la nivel național. Spune că recent Parlamentul a adoptat legea care să permită creșterea porcilor din aceste rase în regim de semilibertate și că documentul se află pe masa președintelui pentru promulgare. „Urmează ca președintele să promulge legea noastră în care să ne lase scris efectiv, cu literă de lege, că putem să-i creștem într-un regim de semilibertate. La ora actuală există Ordinul 20 al ANSVSA în care scrie clar că toți porcii trebuie să fie închiși, nu ai voie să-i crești practic.

Încercăm să facem cât mai multe pentru crescători”, explică sibianul.

Crescătorii de porci se confruntă nu numai cu pesta porcină africană, ci și cu efectele pandemiei. Ambele provocări încă există, dar acest fapt nu înseamnă că fermierii așteaptă ca acestea să treacă. „Acele animale nu știu de pestă și de pandemie; noi nu putem să facem altceva decât ce facem în restul zilelor, să avem grijă de – animale. Mai puțin la televizor și mai mult cu munca. Din punctul de vedere al muncii pe care o prestăm zilnic, nu a fost nicio modificare în sensul acesta”. Poate singura modificare a fost adaptarea la situație. „Atunci când am venit în civilizație, ca să zic așa, în oraș, am păstrat toate normele de siguranță, cu protecție etc., inclusiv la piață. În plină pandemie eu am venit cu o rulotă ca să pot să vând civilizat; mai mult, există plata cu POS, ca lumea să fie protejată. Am încercat să ne adaptăm. Mai mult, am reușit în plină pandemie să deschidem un magazin pe strada Turnului – Mangalița de la Racovița. Suntem în jur de 20 de producători la nivel național. Este un magazin al producătorilor cu produse atestate la nivel național și european”, ne spune producătorul.

Provocări și adaptarea la noua economie

Astfel, din punct de vedere economic, Dan Limbășan spune că a preferat să învingă decât să aștepte revenirea la normalitate. „Cineva dintr-o criză de genul acesta pierde, altcineva – câștigă. Am preferat să câștig în primul rând încrederea în mine, faptul că nu m-am lăsat influențat de ceea ce se întâmplă și am venit în întâmpinarea oamenilor ca să mănânce sănătos și că produsele mele sunt produse în condiții de siguranță. Pentru mine a fost un câștig, pentru că încă mai funcționez. Sunt foarte multe firme care s-au închis, știți foarte bine domeniul HoReCa. Eu vindeam mult în restaurante și atunci am stat să mă gândesc unde să vând un procent semnificativ din marfa pe care o produceam. Și am găsit o cale, deschizând acel magazin, ca să poată să vină lumea zilnic să cumpere produsele mele, nu doar sâmbăta la Piața Transilvania. A fost o compensare a pierderilor din HoReCa”.

De fapt, anul 2020 a fost primul când fermierul a muncit fără un plan de afaceri. „Este pentru prima dată când în ultimul an și jumătate n-am putut să-mi fac nici măcar un plan pe o lună. Dar mă bucuram când trecea luna și vedeam că au fost încasări etc. Școlile pe care le-am făcut și experiența pe care o am în domeniul vânzărilor n-au făcut altceva decât să mă ajute să pot să gândesc mai departe de toate provocările”. Acest lucru l-a determinat pe Dan Limbășan să investească și într-o cameră frigorifică de depozitare destul de mare – „dacă va exista vreo restricție legată de pestă să am unde să depozitez la un moment dat marfa”.

Festivalul Mangalița de la Racovița

În august 2019, la poalele vârfului Suru din Munții Făgăraș, unde ajungi după ce treci de Racovița și de mica localitate Sebeșul de Sus, pe Valea Moașei, producătorul a organizat prima ediție a unui festival gastronomic dedicat rasei de porci pe care o promovează: Mangalița de la Racovița. Deși s-a bucurat de succes, evenimentul nu a avut loc anul trecut, însă fermierul ne anunță că în 2021 evenimentul va avea loc. „Vom organiza a doua ediție în primul weekend după Sfânta Maria, iar anul acesta va ține 3 zile. Anul trecut a fost anulat. Am ascultat atunci recomandările specialiștilor. Eu pot să zic că sunt un exemplu al comunicării între fermieri și autorități – tot timpul am o consultare cu ei înainte de a lua o decizie. Îi întreb cum e mai bine, cum e legal, ca să nu apară probleme ulterior. Și anul acesta mi-au spus că până în august în mod normal ar trebui să fie în regulă și să ne vedem cu toții pe Valea Moașei”.

În ferma lui Dan Limbășan sunt aproximativ 100 de animale, iar capacitatea de producție este de doi-patru porci pe săptămână sau între 500-700 kg săptămânal.

(TB nr. 103, iunie-iulie 2021)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cadastrare gratuită pentru opt comune din județul Bihor

Articolul următor

Certificată Bio din prima zi: Fabrică de paste făinoase și semințe germinate la Deva

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share