Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Interviu cu arhitectul șef al Județului Sibiu: „Județul se dezvoltă continuu și dinamic”

La începutul acestui an Consiliul Județean Sibiu a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de arhitect șef al județului. Funcția a fost câștigată de Argentina Lapoși-Oana, care lucrează în Direcția Arhitect Șef de mai mulți ani. În interviul pe care ni l-a acordat, noul arhitect șef ne-a vorbit despre viziunea sa în noua postură, dar și despre situația actuală a dezvoltării teritoriale a județului Sibiu.

După mai mulți ani de muncă în cadrul CJ Sibiu și o perioadă în care ați deținut interimatul funcției de arhitect-șef al județului, odată cu promovarea în funcția de arhitect-șef ce viziune doriți să aduceți în acest domeniu? În ce direcție credeți că este mai multă nevoie de implicare la nivelul județului în ceea ce privește domeniului arhitecturii și urbanismului?

Am participat la concursul pentru ocuparea funcției de Arhitect Șef al Județului Sibiu bazându-mă pe experiența anterioară dobândită atât în administrația publică locală, în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, cât și în domeniul privat. Revenirea în administrația publică a fost o provocare pe care am acceptat-o deoarece am considerat că este momentul ieșirii din paradigma ideii că putem face totul singuri și cu cel care oferă serviciul cel mai ieftin. Trebuie să înțelegem că societatea se schimbă, iar administrația publică trebuie să răspundă exigențelor acesteia.

Îmi doresc să schimb percepția actuală asupra rolului pe care Arhitectul Șef al județului îl are și, totodată, să fac cunoscut rolul avut în dezvoltarea sustenabilă și rațională a județului în ceea ce privește amenajarea teritoriului și urbanismul.

Care sunt, în opinia Dvs., cele mai mari provocări în acest domeniu?

Cum ușor poate oricine observa, județul Sibiu este unul care se dezvoltă continuu și dinamic. Acest lucru, însă, trebuie să se facă pe baze raționale, predictibile și sustenabile, iar aici rolul planificării în activitatea de amenajare a teritoriului este unul foarte important.

Conform atribuțiilor, arhitectul-șef al județului acordă asistență tehnică de specialitate consiliilor locale la cererea în scris a primarilor, pentru acele unități administrative teritoriale care nu au constituite conform legii Comisii tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism. Aveți în plan să propuneți realizarea unor noi documentații de amenajare a teritoriului și de urbanism sau reactualizarea, după caz, a celor existente? În ce zone credeți că este nevoie de intervenție și de îmbunătățiri?

Dezvoltarea durabilă a județului trebuie să plece de la identificarea nevoilor, priorităților, iar acestea să fie puse în acord cu atribuțiile care ne revin în conformitate cu legislația în vigoare din domeniu.

Viziunea mea asupra dezvoltării teritoriului este abordarea integrată, intersectorială și interinstituțională. Județul Sibiu are un potențial valoros și excepțional, atât din punct de vedere al patrimoniului cultural, istoric, arhitectural construit, cât și din punct de vedere al cadrului natural.

De când ocup această funcție, am trasat prioritățile de intervenție în activitatea de amenajare a teritoriului și urbanism, care au la bază principiul transparenței și calității, eficienței și eficacității serviciilor publice oferite de către Direcția Arhitect Șef și menționez aici digitalizarea completă a fluxurilor de lucru, crearea unei baze de date cu informații accesibile și utile în dinamica de dezvoltare a județului Sibiu. Aceste demersuri vin atât în sprijinul autorităților locale și județene pentru activitatea de planificare strategică, cât și în beneficiul direct al cetățenilor care în acest mod se pot implica proactiv în procesul de dezvoltare a județului.

O altă prioritate o constituie zona periurbană/metropolitană a municipiului Sibiu, acesta fiind centru polarizator al zonei. Rolul acestei zone este de a elimina decalajele existente și incompatibilitățile dintre diferite zone teritoriale, funcționale și periurbane, în primul inel al Sibiului. Acest lucru va asigura cetățenilor servicii de calitate ce se vor regăsi în infrastructura verde de transport, educațională, de sănătate, calitatea mediului, spații verzi, turism etc.

Cum apreciați, în general, modul în care se dezvoltă orașele din județ? În acest an expiră PUG-ul Sibiului. Pe 25 martie Consiliul Local Sibiu a adoptat o hotărâre de prelungire a valabilității PUG adoptat în 2011. Care pot fi urmările întârzierii actualizării sau adoptării unui nou plan urbanistic general pentru un oraș ca Sibiul, aflat în plină dezvoltare și extindere?

Referitor la Planurile Urbanistice Generale (PUG), menționez faptul că majoritatea PUG-urilor ale unităților administrativ teritoriale componente ale județului Sibiu se află în lucru și au ca termen de finalizare anul 2023. Consiliului Județean Sibiu îi revine sarcina de a actualiza Planul de Amenajare a Teritoriului județul Sibiu (PATJ), iar acesta va fi corelat atât pe orizontală, cât și pe verticală cu documentațiile aflate în lucru și cele deja aprobate. În prezent, există documentații de amenajare a teritoriului elaborate, cum ar fi PATZIC Păltiniș-Cindrel, având ca centru de greutate stațiunea Păltiniș.

Dezvoltarea acestei zone se axează pe potențialul turistic pentru a oferi servicii de calitate și diversificate în toate cele 4 anotimpuri, ca de exemplu: extinderea domeniului schiabil, amenajarea de noi trasee turistice și puncte de belvedere, valorificarea ecoturismului etc.

Cum este aplicată legislația privind protecția mediului, a ariilor naturale protejate și a zonelor turistice în județul Sibiu? Cum ați caracteriza situația monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice de arhitectură din județul Sibiu?

Județul Sibiu deține două situri UNESCO, și anume localitățile Biertan și Valea Viilor și este de departe unul dintre județele cu cel mai mare și complex patrimoniu cultural, constituit din Situri Natura 2000 și arii naturale de interes local și județean. Evidențiez faptul că județul Sibiu are a doua cea mai mare suprafață din țară, ocupată cu arii protejate (57% din suprafața administrativă a județului Sibiu), cu o bogată varietate de specii de floră și faună, multe dintre ele protejate de lege.

De asemenea, Consiliul Județean Sibiu își propune să realizeze un proiect de integrare și refuncționalizare a monumentelor istorice aflate în patrimoniul instituției, un prim obiectiv în acest sens fiind Castelul de la Boița. Ne dorim revitalizarea acestuia, sens în care va fi lansat un concurs de proiecte. Este foarte important să gândești restaurarea unei clădiri, dar și mai important este să ai o viziune asupra modului în care aceasta va trăi pe termen mediu și lung. Prin urmare, atât finanțarea unui asemenea proiect este importantă, dar și viziunea asupra trăiniciei acesteia, a rolului acestei construcții în viața comunității.

Anul 2020 pentru Direcția Arhitect Șef a județului Sibiu, în cifre:

– Parteneriat Tehnic cu Primarii din 29 unități administrativ teritoriale
– 2.450 adrese analizate și soluționate în cadrul Direcției Arhitect Șef
– 457 de Certificate de Urbanism emise
– 43 de Avize Arhitect Șef emise pentru documentații de tip PUZ și RLU
– Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a emis Propuneri de avizare pentru 19 documentații de urbanism la solicitarea autorităților publice locale
– Serviciul urbanism, amenajarea teritoriului și mediu împreună cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a făcut demersuri și a asigurat cofinanțarea actualizării PUG-urilor și RLU pentru 12 comune
– 148 de Autorizații de construire emise. S-au prelungit 9 Autorizații de Construire
– 59 de construcții recepționate
– Înființarea Compartimentului de Dezvoltare Durabilă – cu scopul de a identifica, susține și promova start-up-urilor, precum și a IMM-urilor locale, deja active, cu nevoi de dezvoltare.

(Sursa: Raportul de activitate a președintelui CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, pentru anul 2020)

(TB nr. 103, iunie-iulie 2021)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea caută proiectant pentru „Coridorul de mobilitate Magheru-Republicii”

Articolul următor

Autorizația de construire pentru noul spital județean din Sibiu a fost emisă. Urmează obținerea banilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share