Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alternativă la utilizarea cânepii ungurești și lânii românești printr-un proiect european

Utilizarea alternativă a produselor agricole va duce la dezvoltarea economiei locale. Acesta este obiectivul principal al unui proiect lansat marți, 17 august 2021 la Oradea de către Direcția pentru Agricultură Bihor (DABH). Valoarea proiectului în care parteneri sunt Asociația Transilvania Technology Transfer” (ATTT), Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Bihor (OSPA) și Fundația de Interest Public Știință pentru Mediu” Tudomány a Környezetünkért Közhasznú Alapítvány (TUDKA) din Ungaria este de 1.679.320 de euro.

Perioada de implementare a proiectului este 1 mai 2021 – 30 aprilie 2023.

Obiectivul general al proiectului este revitalizarea și sprijinirea viabilității economice a profesiilor și tehnologiilor agricole tradiționale din regiunea Programului – cum ar fi cânepa în Ungaria, respectiv lâna și alte plante tehnice în România”, a declarat Nicolae Hodișan, directorul executiv al DABH.

Prin acest proiect se va dezvolta infrastructura de instruire în domeniul meseriilor tradiționale din județele Bihor și Hajdú-Bihar. Astfel, OSPA va reabilita o clădire în care va funcționa Centrul de Instruire în Agricultură, iar TUDKA va construi un Centru de Informare Alternativă în Mediu și Agricultură.

De asemenea, prin acest proiect se vor dezvolta meseriile și competențele agricole amenințate cu dispariția. Direcția pentru Agricultură Bihor va organiza instruiri în producția și prelucrarea de plante tehnice (cânepă, in, etc), respectiv în colectarea lânei (tuns) și prelucrarea acesteia, iar TUDKA va organiza cursuri în utilizarea cânepii ca material de construcție (beton de cânepă, împletirea de funii de cânepă).

Un alt obiectiv al proiectului este promovarea tehnologiilor moderne în agricultură prin organizarea de către DABH a unui forum de afaceri, în cadrul căruia se vor prezenta cele mai noi tehnologii utilizate în domeniul construcțiilor. OSPA va organiza o conferință în domeniul pedologiei. ATTT va dezvolta o platformă de e-learning, respectiv va organiza o conferință legată de oportunitățile oferite de instrumentele informatice în agricultură.

Rezultate

În cadrul acestui proiect, DABH va instrui 200 de persoane în producția și prelucrarea plantelor tehnice, respectiv colectarea și prelucrarea lânei. Va fi realizat un studiu referitor la utilizarea produselor agricole în alte domenii decât industria alimentară și se va dezvolta și implementa un sistem CRM (Client Relationship Management) în cadrul Direcției pentru Agricultură Bihor. DABH va organiza două conferințe internaționale, un forum de afaceri și a un târg de locuri de muncă în agricultură.

ATTT va dezvolta o platformă de e-learning prin intermediul căreia vor fi instruite 300 de persoane în diferite domenii (managementul fermei agricole, utilizarea instrumentelor IT în agricultură, etc.). Tot ATTT va organiza cursuri pentru competențe de bază în informatică pentru 100 de persoane – producători agricoli și o conferință în cadrul căreia vor fi prezentate cele mai noi tehnologii IT în domeniul agricol.

OSPA va crea un Centru de Instruire în Agricultură la Oradea prin reabilitarea unei clădiri de peste 1.000 m² și va organiza o conferință pe teme pedologice la Centrul de Instruire în Agricultură.

Partenerii maghiari de la TUDKA vor organiza două vizite de studiu pentru agricultori din România la ferme specializate în plante tehnice din Ungaria. De asemenea, vor organiza două conferințe internaționale cu tema producerea/prelucrarea cânepii, inului. Ungurii vor instrui 140 de persoane în domeniul betonului de cânepă și a împletirii funiilor de cânepă.

TUDKA va mai construi o clădire de 276 m² în care va funcționa Centrul de Informare Alternativă în Mediu și Agricultură, dotat cu tehnologii ecologice (panouri fotovoltaice, alte tehnologii de încălzire/răcire).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Corteva Agrisicence a crescut vânzările nete în România cu 73% în Trimestrul 2 2021  

Articolul următor

La a treia ediție Open Banking Hackathon zece echipe vor construi aplicații pe platforma Finqware

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share