Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TeraPlast va promova din toamnă în indicele FTSE

TeraPlast își face fabrică de folii stretch de 17 milioane de euro.
Combinatul bistrițean de materiale de construcții speră într-un an 2023 încheiat pe profit | Foto: TeraPlast

Producătorul bistrițean de materiale de construcții TeraPlast va intra din toamnă, alături de OMV Petrom, în componența indicelui FTSE Global Equity Index Series, în urma deciziei furnizorului global de indici în urma revizuirii sale semestriale. 

„Decizia FTSE privind includerea OMV Petrom în indicii All-Cap și  Trecerea TeraPlast din FTSE Global Micro-Cap în FTSE Global All-Cap validează potențialul pieței de capital din România și dinamicitatea acesteia. În decurs de doar un an, reprezentarea României în indicii FTSE Russell a crescut de la trei la cinci companii și ne bucurăm că suntem prezenți cu domenii cât mai diversificate, de la energie și financiar, la IT, deoarece prezentăm o poză relevantă investitorilor globali în ceea ce privește oferta de companii în care pot investi la BVB.

Această ofertă continuă să se diversifice și să crească prin listarea de noi companii la BVB, iar anul 2021 este cel mai bundin ultimii 22 în ceea ce privește numărul de companii nou venite pe piață atât cu acțiuni, cât și cu obligațiuni”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București (BVB). Acțiunile OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, și TeraPlast, liderul pieței de țevi din PVC, vor intra în componența indicelui începând cu 20 septembrie.

TeraPlast a fost listată în 2008, iar la finalul ședinței bursiere de vineri avea o capitalizare de 1,7 miliarde de lei. „Includerea în indicii FTSE-Russell ne validează ca un actor important în economia românească și ca un emitent relevant al pieței de capital. Este o nouă confirmare a performanțelor noastre din ultimele 12 luni, concretizate în creșterea de aproape trei ori a prețului acțiunii TeraPlast pe bursă, la care se adaugă oferirea de dividende substanțiale, care au făcut titlul extrem de atractiv.

Am reușit să îndeplinim criterii exigente de lichiditate, specifice FTSE Russell, precum volume apreciabile menținute pe o perioadă lungă de timp. Investitorii noștri au, pe lângă rezultatele noastre solide, o confirmare că au făcut plasamente într-un emitent important, cu free-float consistent.

TeraPlast se menține pe radarul marilor investitori internaționali, ceea ce va însemna și mai multă atractivitate și potențial de plusvaloare. Există și o vizibilitate sporită a pieței de capital românești în peisajul internațional. Ca parte a strategiei noastre de dezvoltare, vom continua să livrăm performanțe care să se reflecte în prețul acțiunilor și beneficiilor pentru investitori”, a spus Alexandru Stânean, directorul general al TeraPlast.

Anterior, în septembrie 2020, când România a fost promovată la statutul de piață emergentă de către FTSE Russell, titlurile producătorului de materiale de construcții au fost incluse în indicele FTSE Global Micro-Cap, un prim efect al promovării pieței din România. În martie 2021, în indicele FTSE Global Micro-Cap au fost incluse și acțiunile Bittnet, astfel că România a avut din martie patru companii în acest indice.

„Felicităm toate cele cinci companii incluse în indicii FTSE Russell și ne bucurăm că împreună cu ele putem crește reprezentativitatea României pe radarele investitorilor instituționali. Creșterea numărului companiilor românești în indicii FTSE Russell demonstrează că am parcurs împreună pașii cei mai buni pentru îmbunătățirea lichidității acestor companii, respectiv programul destinat Market Makerului Emitentului, creșterea numărului de companii acoperite prin rapoarte de analiză, prin BVB Research Hub.

Promovarea acestor companii în rândul investitorilor, inclusiv prin implementarea standardelor ESG, câștigă o importanță din ce în ce mai mare în deciziile de investiții ale investitorilor internaționali. Proiectele noastre pentru îmbunătățirea lichidității vor continua și suntem convinși că odată ce CCP.RO Bucharest va fi operațională vom vedea un impuls și mai important în această direcție”, a afirmat Adrian Tănase, director general al BVB.

Promovarea României de către FTSE Russell, în 2020, în rândul piețelor emergente a deschis pentru piața de capital calea către un univers investițional mult mai larg, iar odată cu creșterea numărului de investitori este mai mare și cererea pentru activele listate la BVB. Capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB era vineri de 213 miliarde de lei, cu 50% (69,7 miliarde) peste nivelul din 18 septembrie 2020, anterior promovării efective la statutul de piață emergentă (143,9 miliarde).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Colliers: reperele contractelor post Covid pe piața office

Articolul următor

1.600 de oameni lucrează la producția celui mai mare festival din Europa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share