Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Palatul Füchsl, primul palat în stil Secession din Oradea, intră în reabilitare

Continuă procesul de reabilitare a clădirilor istorice din Oradea. Palatul Füchsl, primul palat al orașului proiectat în stil Secession de către arhitecții Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor, intră într-un amplu proces de renovare și restaurare. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, acestea fiind realizate de către asocierea de firme SC Drum Asfalt & SC Constructorul Sălard SRL.

Palatul Füchsl este situat pe strada Independenței nr.11-13. }n cadrul procesului de de restaurare se vor executa lucrări de reparare a faţadelor, reparații locale la elementele șarpantei, schimbarea învelitorilor, reparații la streșini, înlocuiri jgheaburi și burlane, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor exterioare reparații ornamente florare, repararea tâmplăriilor exterioare de la locuințe și accesele în clădire, precum și înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale. Totodată, se vor executa lucrări de eliminare a igrasiei din zidăria pereţilor (cu precădere peretele din frontul stradal). Toate tencuielile exterioare sunt degradate şi desprinse, motiv pentru care se vor îndepărta şi se vor reface. Având în vedere că starea tencuielii exterioare este vizibil afectată de săruri, minerale şi umiditate, pe înălţimi variabile, este necesară folosirea unor tencuieli de asanare (tip Baumit, Hasit sau similar).

Tot în cadrul lucrărilor se vor executa reparații la porți și la parapeții metalici din fier forjat ai balcoanelor. Glafurile din tablă zincată se vor demonta și se vor înlocui cu glafuri confecționate din tablă de zinc. Se vor monta jgheaburi și burlane noi din tablă de zinc, opritori de zăpadă, se vor repara lucarnele și se vor reface cele 3 lucarne după modelul existent.

Pe suprafaţa turnului, la dolii și la elementele ornamentale se va folosi tablă de zinc, cu respectarea modelului existent.

Valoarea contractului de lucrări este de 3.460.145,01 lei fără TVA.

Construcția Palatului Füchsl a început în toamna anului 1902, sub îndrumarea inginerului Rendes Vilmos, palatul fiind terminat în aprilie 1903. În anul 1910 clădirea a fost cumpărată, împreună cu firma fraţilor Füchsl, de către Izidor Ulmann jr.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

140 de milioane de euro pentru proiectele transfrontaliere România - Ungaria

Articolul următor

Universitarii clujeni ies la festival cu primele vinuri proprii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share