Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prințul de Wales sprijină reabilitarea bisericuțelor de lemn din Sălaj

Organizația Ambulanța pentru Monumente a raportat finalizarea intervenției sale de la lăcașul de cult istoric din județul Sălaj, realizată cu aportul financiar a trei companii și instituții.

Pentru Sălaj, bisericile sale de lemn reprezintă unul dintre cele mai distincte elemente de identitate. Datorită importanței lor și din cauza precarității materialului din care sunt construite, Asociația ARHAIC a vizat, prin intermediul programului civic de salvgardare a patrimoniului construit Ambulanța pentru Monumente, punerea în siguranță a două valoroase edificii de cult din Sălajului.

Acestea sunt bisericile de lemn din localitățile Hida și Bozna. Intervenția de la Hida s-a desfășurat în aprilie și mai. Ultimele retușuri, adică finalizarea decorului turnului-clopotniță, demontarea schelelor și curățirea șantierului au avut loc în august. Necesitatea intervenției a fost justificată de starea precară în care se afla biserica, scoasă din circuitul cultic, ultima dată restaurată între anii 1983-1984.

Lucrările au vizat refacerea învelitorii din șindrilă. Folosindu-se un model specific zonei Sălajului, șindrila utilizată a fost realizată din lemn de rășinoase, horjită (sistem de îmbinare nut și feder), de 40 cm lungime și lățimea de 8-12 cm, montată în trei straturi. Lemnele degradate  au fost înlocuite cu unele adecvate, noi, având secțiunea de 5×5 cm. A fost refăcută și instalația de paratrăsnet.

“Pe parcursul lucrărilor de la Hida am primit vizita doamnei profesoare Greta-Monica Miron, și a masteranzilor Maria Boca, Emanuela Buia și Carol-Adam Szasz din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie – Universitatea Babeș-Bolyai. De la aceeași reputată instituție i-am avut alături de noi pe domnii profesori Radu Marza și Cosmin C. Rusu, susținători fervenți ai patrimoniului și ai turismului cultural”, au precizat coordonatorii proiectului.

Ambulanţa pentru Monumente este un proiect sprijinit de ASR Prinţul de de Wales, prin The Prince’s Foundation, şi susţinut de societatea civilă din întreaga ţară. Finanțatori sunt Profi Romania, partener strategic, Dedeman şi The Prince’s Foundation, ca furnizori și donatori figurând Deposib Expert și SAI Broker.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FOTOREPORTAJ. Gala Presei Mureșene 2021. Viitorul presei locale, între provocări și soluții

Articolul următor

FOTOREPORTAJ. Gala Presei Mureșene 2021. Lecție interactivă despre jurnalismul de calitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share