Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O familie din Alba cere în justiție blocarea lucrărilor din zona Autostrăzii 10

O familie din Aiud a solicitat în instanță oprirea lucrărilor din perimetrul lotului 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda (A10), șosea de mare viteză care ar urma să conecteze, din toamnă, Clujul cu Sibiul.

Familia din localitatea Sâncrai (muncipiul Aiud), a dat în judecată Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și societatea Aktor (Grecia), constructorul lotului 2, solicitând oprirea lucrărilor în zona locuinței sale, conform Unirea. Reclamanții își justifică demersul prin disconfortul provocat de praf și zgomot, în condițiile în care lucrările se derulează la câțiva metri de proprietate.

Situația este asemănătoarea celei înregistrate, în perioada 2019, la Oarda de Sus, pe lotul 1, unde proprietarii unei case din apropierea șantierului blocat temporar lucrările ca urmare a zgomotului și a prafului de pe șantier. Locuința din Sâncrai este afectată de lucrările la Drumul Județean 142L, care va supratraversa A10.

Zidul viitorului drum va bloca intrarea în curtea locuinței, astfel încât proprietarul va fi nevoit să găsească altă cale de acces. Traseul DJ a fost mutat cu câțiva metri față de vechiul amplasament, astfel încât rampa de coborâre de pe pasajul ce va supratraversa autostrada va fi la câțiva metri de poarta de acces în curte.

În perioada de construcție șantierul provoacă praf și zgomot, situație ce afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Proprietarii din Sâncrai solicită daune materiale și morale de peste 100.000 de euro și suspendarea temporară a lucrărilor până la instalarea unui sistem antizgomot și antipraf. Acțiunea a fost înregistrată în 22 iulie la Judecătoria Aiud.

Într-un alt proces, proprietarii au solicitat instanței emiterea unei ordonanțe președințiale prin care lucrările să fie oprite până la judecarea pe fond a cauzei. Magistratul a dat termen de pronunțare 16 septembrie. Până atunci, însă, există toate șansele ca lucrarea de realizare a porțiunii de drum județean ce supratraversează autostradă să fie finalizată, iar procesul să rămână fără obiect.

Stadiul lucrărilor la lotul 2 al A10 a trecut de 90%. Reprezentanții Ministerului Transporturilor au transmis că tronsonul de 24 km dintre Alba Iulia și Aiud va fi gata până la sfârșitul acestui an. Cu excepţia a trei puncte critice, întreaga lungime este la stadiul de asfalt.

Cele trei puncte critice sunt alunecarea de teren de la Oiejdea – unde se lucrează la foraje, pasajul rutier peste calea ferată de la Teiuş şi supratraversarea de la Sâncrai, înainte de podul de trecere peste râul Mureş – unde a apărut conflictul juridic. Toate cele trei porțiuni sunt în stadii avansate, astfel încât finalizarea întregului lot în termenul asumat nu ar trebui să mai pună probleme.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Opt localități din Cluj și Sălaj, racordate cu 6 milioane de euro la apă și canal

Articolul următor

Două orașe din Transilvania, “abonate” la Programul Operațional Regional

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share