Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișoara va avea un centru cultural, MultipleXity, o investiție în valoare de 100 de milioane de lei ajunge la votul

Complexul MultipleXity, proiectul care a fost piatra de temelie a câștigării titlului de Capitală Europeană a Culturii, ajunge în faza aprobării Documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI). În următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara, care va avea loc săptămâna viitoare, aleșii locali vor avea la vot aprobarea documentației pentru Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity – faza II.

În cadrul documentației DALI a fost studiat un teren de peste 13.000 mp pe care se află 6 clădiri ce urmează să fie reconvertite, restaurate și puse în valoare fără a altera valoarea arhitecturală istorică a acestora. Documentația stabilește la nivel de detaliu transformările avute în vedere.

Astfel, clădirea ce adăpostea atelierele de reparații tramvaie este propusă să devină spațiul principal al centrului. Aceasta este compusă din trei zone. Prima va conține un spațiu pentru proiecții video – spațiu imersiv (un spațiu îngropat 6 m în pământ cu proiectoare și sunet de ultimă generație în care vizitatorul va avea senzația de imersiune în proiecție), un spațiu de expoziții și unul pentru laboratoarele tematice. O a doua zonă este pentru producție digitală și un mic studio de înregistrări, un atelier de bricolaj, depozit, grupuri sanitare și spațiu pentru centrala termică. Iar zona trei va cuprinde o mediatecă cu ateliere pentru copii și o zonă pentru personal.

Clădirea cu funcțiuni administrative este propusă să fie convertită într-un bistro cu o capacitate de 50 de persoane.

O altă clădire utilizată ca zonă administrativă este propusă să fie transformată într-un imobil cu locuințe temporare pentru rezidențe artistice.

Fosta centrală termică va fi demolată, lăsând loc pentru extinderea curții în zona din spate a ansamblului. Clădirea fostei vopsitorii va fi transformată în spațiu de tip co-working (cu birouri de închiriat), coșul de fum urmând să fie păstrat ca element de reper. De asemenea, se va dubla și suprafața spațiului verde, urmând să ajungă la aproape 2300 mp.

Pentru primarul Dominic Fritz, MultipleXity este probabil cel mai bun proiect realizat vreodată de Primăria Timișoara.

„Este probabil cel mai bun proiect realizat vreodată de Primăria Timișoara – și cel mai important din punct de vedere al infrastructurii culturale a orașului – care a parcurs toți pașii corecți și îi va parcurge și în continuare până la realizare. Astfel, firma de arhitectură a fost aleasă în urma unui concurs de proiecte, iar această documentație stabilește până la cele mai mici detalii modul în care vom reconverti fostul muzeu de tramvaie de lângă clădirea administrativă a STPT. Lucrările vor începe etapizat, în cursul anului viitor, astfel încât în 2023 să avem unele zone deschise publicului, pe lângă Muzeul Corneliu Mikloși, care și el va trece printr-o transformare în prima jumătate a anului viitor. MultipleXity reprezintă cea mai importantă moștenire culturală a anului în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii și va fi inima culturală a orașului pentru mulți ani de acum înainte”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Valoarea lucrărilor este estimată la 100,7 milioane de lei (TVA inclus), această sumă incluzând valoarea construcției și a montajului (estimată la 64,6 milioane de lei, TVA inclus), precum și dotările necesare.

Durata de realizare a tuturor lucrărilor propuse în documentația amintită este de 30 de luni.

Proiectul este realizat de Birou Individual de Arhitectură Şerban Daniel Lucian din Cluj-Napoca, care a câștigat concursul organizat de Ordinul Arhitecților din România. Competiția, care s-a finalizat în luna iulie a anului trecut, a atras 28 de propuneri.

Total
6
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pinearq și Dico & Țigănaș au predat studiul de fezabilitate pentru Centrul Integrat de Transplant

Articolul următor

Un ansamblu de locuințe în valoare de 115 milioane de euro va fi ridicat pe terenul fostei fabrici Elba din Timișoara

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Total
6
Share