Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Raul Ciurtin și-a lansat la bursă fabrica de conserve

Omul de afaceri Raul Ciurtin, cu business-uri în zona Transilvaniei, a reușit să aducă pe piața de capital compania de producție de conserve Prefera Foods.  

Aceasta este cunoscută cu brandurile Capricii și Delicii, de Azi, Unfished, și a pătruns pe Bursa de Valori București (BVB) cu primele sale obligațiuni, de 5 milioane de euro, în Sistemul Multilateral de Tranzacționare. Fondurile atrase de la investitori vor susține desfășurarea activității curente și finanțarea extinderii pe piețe externe.

„Ne bucurăm că echipa Prefera Foods, condusă de prietenul nostru, Raul Ciurtin, un antreprenor care are un istoric bogat la BVB, a derulat această operațiune de finanțare a creșterii și extinderii afacerii prin bursă” – Radu Hanga, președinte BVB.

„Avem planuri ambițioase în dezvoltarea accelerată la nivel global. Produsele noastre au început să fie listate în unele țări din Europa, avem o echipă puternică și branduri care au revoluționat piața alimentară din România, dar e nevoie și de capital. Viitorul este despre hrana sustenabilă, business-uri care ajută la păstrarea unui mediu curat și a biodiversității” – Raul Ciurtin, director general Prefera Foods.

Compania a vândut, în cadrul unui plasament privat, 10.000 de obligațiuni corporative negarantate, denominate în euro, la valoarea nominală de 500 de euro. Prefera a atras de la investitori 5 milioane de euro. Obligațiunile au scadența în 2026 și o rată anuală a cuponului fixă de 7,5%, plătibil semestrial. În cadrul plasamentului derulat în iulie au subscris 127 investitori, dintre care 18 calificați și 109 de retail.

Prefera a fost înființată în satul Oiejdea (județul Alba). Produsele sunt realizate într-o fabrică compusă din două unități de producție, una este nou-construită. În 2020 numărul de angajați era de 143. Compania este deținută 68,39% de Crisware Holdings, Raul Ciurtin – 20,51%, Eberhart Raducanu – 10% și Adrian Radovici -1,10%. Crisware Holdings este controlată integral de Raul Ciurtin.

Familia Ciurtin ridică, pe locul fostului Camping Făget, din Cluj-Napoca, un hotel de cinci stele și un centru de evenimente în care va investi 10 milioane de euro, jumătate din suma necesară provenind din ajutorul de stat acordat în 2020. Apulum Turism este controlată indirect de familia lui Raul Ciurtin, creatorul brandului de lactate Zuzu, implicat în mai multe businessuri de producţie din sectorul alimentar.

Familia Ciurtin a cumpă­rat terenul acum doi ani şi jumă­tate, aici aflându-se inițial Cam­pingul Făget. Apulum Turism este deţinută de Tania Privee, o firmă controlată în mod egal de Lorena Beatrice Ciurtin şi de Tania Elena Ciurtin, soţia şi fiica antreprenorului. Este primul proiect în turism al familiei.

Grupul Hexagon, controlat de Raul Ciurtin și Florin Mariș, a ridicat în cartierul clujean Gheorgheni complexul Vivido Business Center. Ciurtin a fondat fabrica de produse lactate Albalact, cumpărată de francezii de la Lactalis.

El a obținut din vânzare 30 de milioane de euro, însă înainte de criza financiară a primit și oferte de cumpărare pentru 70-80 de milioane, refuzate. O parte din bani i-a redirecționat în industria conservelor, prin Prefera Foods și Salconserv Mediaș, unde a investit 12 milioane de euro în active și utilaje.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

R&B, Biscotto și Simultan vor hrăni elevii din Sălaj

Articolul următor

Salariul minim din România trebuie majorat, dar într-un mod predictibil pentru mediul de afaceri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share