Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dr. Mircea Dogariu propune un Centru de Cercetare în domeniul cânepii la Oradea

Cânepa a avut încă din cele mai vechi timpuri multiple utilizări, fie că este vorba de materie primă pentru textile, fie ca adjuvant în tratarea diferitelor boli, fie în domeniul construcțiilor, fie ca izolator în domeniul automotive, fie la fabricarea hârtiei sau combustibil.

Despre multiplele utilizări ale cânepii și, mai ales, despre utilizarea ei în scop medicinal, s-a discutat în cadrul seminarului care a avut loc sâmbătă, 4 septembrie 2021, la Mădăras, județul Bihor, cu ocazia primei ediții a „Expo Cânepă – Ziua recoltei”.

Expo Cânepă – Ziua recoltei” a fost o expoziție pentru educație, produse inovatoare și companii care deservesc industria cânepii și aspectele sale medicinale, agricole, financiare și de viață. Evenimentul s-a concentrat pe cele mai importante evoluții științifice din industrie. Profesioniști din industria cânepii, inclusiv reprezentanți ai firmelor distribuitoare de ulei CBD, au abordat cele mai mari provocări ale industriei.

Expoziția a fost organizată de Asociația Medicală CBD Transilvania și Ferma La Cânepa, în colaborare cu: Leontina Prodan (cultivatoare de cânepă), Comunitatea Pro Canabis România, Valentin Chiper, Forum Canabis și Rodica Maxi, fostă directoare la Fabrica de cânepă din Carei.

Leontina Prodan discută cu Nicolae Hodișan despre lacunele legislative

La eveniment a participat și Nicolae Hodișan, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură (DA) Bihor, care are un proiect transfrontalier axat pe cânepa românească și lâna ungurească.

Discuții interactive

Discuțiile din cadrul evenimentului au fost interactive, începând pe malul lanului de cânepă, unde s-a vorbit despre lacunele legislative legate de cultivarea cânepii, continuând într-un cort special amenajat, unde au fost prezentate diferite proiecte și inovații care au la bază cânepa.

Produse din cânepă obținute de Leontina Prodan

Leontina Prodan, cultivator de cânepă în sistem gospodăresc și creator de haine din cânepă din Gâlgăul Almașului – Sălaj a vorbit despre lacunele legislative care îi obligă pe cultivatorii de cânepă să aibă contracte cu procesatorii. Ori legislația românească nu face deosebire între cânepa cultivată pentru fibră și cea cultivată pentru semințe. „Cânepa, în gospodăria țărănească a avut toate aceste întrebuințări, inclusiv medicinale. Nu le-am știut noi. Nu putem să acceptăm deciziile Guvernului, care are funcționari ce nu cunosc aceste lucruri. Adică vin la mine în control și nu știu nici cât știu eu. Solicită să am contract cu procesatorii. Care procesatori, că nu mai există? Ne-au cumpărat francezii și italienii să-și închidă concurența. Eu cultiv cânepă românească, doi – trei ari, în sistem gospodăresc. Pentru că eu sunt de la țară și m-am născut cu cânepa. Noi foloseam această cânepă și ca adjuvant în diferite afecțiuni. Dacă veniți la mine, veți vedea că am izmene și cămeși din cânepă. Pun câteva fire de cânepă pe lângă cartofi să nu am gândaci de Colorado. Pun pe lângă piersici să nu facă anumite boli. Asta-i fitoterapia naturală. Noi am reușit în 30 de ani să distrugem toată cercetarea și știința românească în domeniul cânepii”, a precizat Leontina Prodan.

Rodica Maxi (dreapta) alături de prof, univ. Georgeta Pop de la USAVM Timișoara

Rodica Maxi, care face cânepă de peste 40 de ani, fiind directorul fostei Fabricii de cânepă din Carei, a vorbit despre multiplele utilizări ale cânepii și i-a îndemnat pe fermieri să cultive această plantă. „Fabrica de la Carei s-a închis în 2012. Planta de cânepă, înainte de 1989, se folosea pentru fibră din care se făcea haine, funii, se folosea în construcții. Acum, s-a descoperit că este o plantă-minune cu multe calități medicinale. Vorbim de cânepa românească, care are conținutul de tetrahidrocanabinol (THC) mai mic sau egal cu 0,2%. Am lucrat foarte mult și la implementarea legislației. Cei care doresc să cultive cânepă trebuie să știe că acest lucru este admis. Trebuie doar să anunțe Direcția Agricolă și să aibă sămânță certificată”, a explicat Rodica Maxi.

Centru de Cercetare pe bază de cânepă

Unul dintre coorganizatorii evenimentului, doctorul Mircea Dogariu, specialist în medicina holistică, crede că înființarea unui Centru de Cercetare care să aibă la bază cânepa ar putea ridica nivelul Universității din Oradea. Acest centru ar putea fi organizat în colaborare cu autoritățile locale.

„Centrul de Cercetare pe bază de cânepă ar putea fi dezvoltat pe lângă Universitatea Oradea, în colaborare cu autoritățile locale, pe mai multe direcții: medicină, farmacie, kinetoterapie și recuperare medicală, mediu, textile, automotive, și marketing și management”, a declarat Mircea Dogariu.

România, fruntașă la cânepă

Înainte de anul 1989 România era cel mai mare cultivator de cânepă din Europa și al treilea din lume, cu 85.000 de ha de cânepă. Azi, suprafața cultivată nu depăşeşte 100 de hectare.

După desființarea CAP-urilor, puținii cultivatori de cânepă care au mai rămas au fost amenințați cu dosare penale pentru cultivarea și deținerea de droguri.

Mult mai târziu, prin Ordinul Ministrului Agriculturii nr. 150 din 22. 06. 2010, cânepa românească (canabis sativa ) a fost trecută în rândul plantelor oleaginoase şi pentru fibre alături de chimen, floarea-soarelui, mac, muştar alb, muştar vânăt, muştar negru, rapiţă, rapiţă naveta şi şofrănel.

Produsele din cânepă au multe utilizări în scop medicinal

Potrivit legislaţiei europene, în România pot fi cultivate doar soiurile de cânepă cu un conţinut de tetrahidrocanabinol (THC) mai mic sau egal cu 0,2%.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Premieră in digitalizarea comerțului din România: parteneriat între o companie din industria de beneficii extrasalariale și un furnizor de soluții și echipamente de plată

Articolul următor

Un nou bazin de înot didactic, construit la Oradea, iar la Tăuteu o sală de sport

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share