20 dintre cele 103 proiecte propuse de cetățeni și de societatea civilă au fost declarate drept eligibile în cadrul procesului de bugetare participativă din acest an.
Toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani își pot exprima votul pentru proiectele preferate dar declarate ca eligibile de către comisia tehnică de analiză din cadrul primăriei. În acest an au fost declarate astfel 20 proiecte. Etapa de vot se va desfășura exclusiv online, pe platforma dedicată, în perioada 13 septembrie – 28 noiembrie 2021.
Cetățenii pot vota un proiect din fiecare domeniu, iar proiectele finaliste vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de categoria din care fac parte. Pot vota persoanele care se află în aria teritorială a municipiului Cluj-Napoca. Cei care nu sunt familiarizați cu mediul online sau nu au acces la internet pot apela la biroul amenajat la Centrul de Cultură Urbană Casino, din Parcul Central.
Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.
“Gândiți-vă la bugetul familiei dvs și la modul în care vă dobândiți și vă cheltuiți banii. Apoi imaginați-vă o familie de câteva mii de ori mai mare (comunitatea locală în care trăiți și munciți) care are de colectat și de cheltuit o sumă mai mare de bani (bugetul local)! Bugetarea participativă urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local”, le-au transmis reprezentanții primăriei.
Fiecare proiect nu trebuie să depășească 150.000 de euro, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă. Propunerile trebuie să se încadreze în domeniile alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spații verzi și locuri de joacă; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public); infrastructură educațională și culturală; oraşul digital.