Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Business bisericesc cu lapte de măgăriță: 100 de lei litrul

Un fermier preot din comuna sălăjeană Sâg comercializează cu 100 de lei litrul un litru de lapte de măgăriță.

Tânărul preot Nicolae Țap deține o fermă de măgărițe în satul Sârbi, din comuna Sâg. Prețul unui litru de lapte este de 100 de lei pentru că este obținut în cantități mici, calitățile produsului sunt dovedite științific, potrivit Magazin Sălăjean. De la fiecare măgăriță, fermierul obține un litru de lapte pe zi. Este un lapte apropiat de cel matern, bine tolerat de copii, care conține calciu, fier, alte elemente importante.

Prima măgăriță a fost achiziționată în 2017, din județul Alba. „Laptele este foarte scump în comparație cu laptele de vacă, de oaie, capră. Un litru de lapte de măgăriță costă în jur de 100 de lei. Sunt care îl vând și mai scump, unii îl dau chiar și cu 150 de lei în anumite zone din țară.

Aceste animale sunt tot mai rare de câțiva ani încoace. Exemplarele bune au fost cumpărate la ferme mai mari. Nu prea se mai face nici transhumanță, iar la stânele cu oi nu prea mai este nevoie de măgari. Ciobanii au vândut măgarii și i-au înlocuit cu mașini pentru transportul laptelui sau a animalelor. Sunt tot mai puține și mai scumpe aceste animale”, a spus fermierul din Sălaj.

Mulsul este manual, însă există și un aparat special pentru această activitate, dar mai puțin folosit. Ferma cuprinde 15 măgărițe, dintre care opt cu lapte. Laptele este vândut la consumatori din zonă, dar și din țară, prin intermediul internetului. Pe timp de vară mănâncă iarbă, iar pe parcursul iernii le asigur fân și cereale. În județ mai există doar câteva ferme de acest gen.

Total
9
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cities of Tomorrow #9: Green Cities

Articolul următor

Crosspoint: ANTISEL. 950 mp de spații în RAMS Business Center

Citește și:
Citeste mai mult

FOTO: Ziua Porumbului Dafcochim 2021

Tradiționala locație din incinta fermei Kodagro, aflată în Seuca, sat aparținător comunei mureșene Gănești, a găzduit joi, 9…
Zi de Zi știri economice:
Total
9
Share