Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ARL va moderniza cu 14 milioane de euro drumul dintre Sălaj și Maramureș

Antrepriza de Reparații și Lucrări (ARL) Cluj a câștigat două contracte publice pentru modernizarea drumurilor județene de pe teritoriul Sălajului.

Este vorba despre DJ 108A: Bogdana – Buciumi – Agrij – Românași (intersecție cu Drumul Național 1F), și DJ 109F: Fodora – DN 1C. DJ 108A își are originea în județul Cluj, în DN 1/E 60 și traversează județul Sălaj până la limita cu Maramureșul. 75% din acest drum a fost deja reabilitat sau este în curs de modernizare cu fonduri nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, respectiv POR 2014-2020.

“Între 2012 și 2014, pe sectorul de drum ce leagă Bogdana de Românași au fost executate unele lucrări de reparații, însă, pe fondul degradărilor apărute în ultima perioadă în structura drumului, a podurilor, a sistemelor de scurgerea apelor și a semnalizării rutiere, o intervenție complexă pe întregul tronson, printr-o abordare unitară cu sectoarele deja modernizate, era absolut necesară”, motivează conducerea Consiliului Județean (CJ) Sălaj.

Contractul are o valoare de 69,4 milioane de lei, finanțarea pentru proiectare fiind asigurată prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, urmând ca pentru partea de execuție, administrația județeană să promoveze proiectul spre finanțare nerambursabilă în cadrul POR 2021-2027. Durata prestării serviciilor de proiectare și obținerea tuturor avizelor, acordurilor, autorizațiilor este de cinci luni, iar durata de execuție a lucrărilor este de 20 luni.

Investiția prevede reabilitarea a 20,5 km de drum, construirea a 4,85 km de piste de biciclete și a 3,82 km de trotuare, amenajarea a 20 de stații de transport public și a cinci refugii, reabilitarea a cinci poduri, respectiv refacerea sau înlocuirea a 142 de podețe. Cu o valoare de 1,9 milioane de lei, contractul pentru tronsonul de 837 m din DJ 109 urmărește modernizarea structurii rutiere, creșterea siguranței traficului, colectarea și evacuarea dirijată a apelor pluviale, respectiv amenajarea intersecțiilor cu DN 1C și DJ 108E.

Sectorul de drum are o structură rutieră din balast, care s-a degradat din cauza traficului greu și a lipsei dispozitivelor de colectare și scurgere a apelor pluviale. Acostamentele din pământ nu sunt consolidate și nu au panta transversală corespunzătoare. Durata contractului este de 16 luni, finanțarea fiind asigurată de la bugetul județului.

“Contractele vin în completarea celorlalte investiții pe care le derulăm pentru a oferi cetățenilor o infrastructură dezvoltată în mod adecvat, modernă și durabilă, întreținută corespunzător, care să faciliteze o circulație sigură și eficientă și care să contribuie la dezvoltarea economică a Sălajului.

Pentru DJ 109F, antreprenorul are la dispoziție 16 luni, însă am încredere că se va mobiliza astfel încât să finalizeze investiția într-un timp mai scurt. Intervențiile pe sectorul din DJ 108A sunt cu atât mai importante dacă luăm în calcul posibilitatea construirii unui nod rutier la Românași, care va descărca traficul de pe Autostrada Transilvania spre Jibou / Baia Mare, respectiv Ciucea / Oradea”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Total
3
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Când vor fi gata centurile Maramureșului

Articolul următor

Trei companii din Ardeal, în finala competiției Made in Romania

Citește și:
Citeste mai mult

Tenaris și-a fixat strategia pentru România

Grupul metalurgic cu fabrică la Zalău se va concentra pe competitivitatea produselor, siguranța angajaților și protecția mediului. “Un…
Loading RSS Feed
Total
3
Share