Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pădurile-parc ale Clujului, realizate din bani europeni

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ZMC) vrea să extindă inițiativa primei păduri-parc din acest perimetru, în Făget, proiect de 400.000 de euro, și pe Dealul Lomb.

Proiectul inițial a fost derulat, în perioada 2018-2021, de ZMC și de Primăria Cluj-Napoca (PCN) în cadrul unui consorțiu internațional condus de Ljubljana, acesta având finanțare europeană în cadrul programului “Managementul și utilizarea pădurilor urbane ca patrimoniu natural în orașele din regiunea Dunării”.

Au mai participat cinci capitale din Uniunea Europeană (Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana, Zagreb), dar și orașe importante din afara UE (Belgrad – Serbia, Ivano-Frankivsk – Ucraina). Valoarea proiectului a fost de trei milioane de euro, componenta clujeană reprezentând 0,4 milioane. Banii au fost asigurați în princila prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de UE.

A fost amenajată prima pădure-parc din Cluj și una dintre primele din țară. Intervenția a vizat un trup de pădure de 40 ha, dintre observatorul astronomic din Feleacu (Sud-Est), un spațiu privat de evenimente (Est) și Făget (Nord și Vest). În Făget au fost semnalizate piste pentru biciclete, poteci tematice și amplasate panouri informative cu fauna și flora din zonă. Au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.

Toate aceste instalații ocupă 60 mp din totalul de 40 ha. Intervenția a fost gândită cu un impact minim asupra mediului. Prin parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FSIM) au fost realizate un plan strategic și un plan operațional, având ca element central protejarea biodiversității.

Înainte de a instala echipamentele, proiectul a fost prezentat publicului larg și dezbătut prin intermediul Centrului de Inovare și Imaginație Civică al PCN. Ulterior a fost organizat un concurs de idei pentru amenajări minimale ulterioare. Cele câștigătoare au fost prezentate într-o expoziție, organizată la Ljubljana, Slovenia, cu ocazia conferinței de închidere a proiectului.

Printr-o extensie a proiectului, fost elaborate planuri strategice și operaționale și pentru Pădurea Lomb. O amenajare a acesteia va avea loc în funcție de posibilitățile viitoare de finanțare. Delegația clujeană a fost invitată să conducă un consorțiu internațional de orașe, care să continue acest proiect, în perioada următoare de programare europeană (2021-2027).

Pădurile-parc sunt un concept nou pe plan european. Ele se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură. Intervențiile asupra lor sunt minime și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja ecosistemul. Printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CNIPMMR a lansat „Carta Albă a IMM-urilor din România 2021”

Articolul următor

Untold se mută în Poiana Brașov

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share