Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

EIT Urban Mobility va avea birou la Cluj

Primul hub din România dedicat mobilității urbane va dispune de sedii în marile orașe din țară I Foto: EIT

Agenția de consultanță în inovare și transfer de tehnologie Iceberg+ a lansat hub-ul EIT Urban Mobility în România, pentru a sprijini inovatorii din domeniul mobilității urbane. Acesta va avea birouri la Cluj-Napoca, Brașov și București.

Inițiativa la nivel continental aparține Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), organism al Uniunii Europene, pentru a construi un ecosistem de inovație care să reunească actori relevanți din mediile academic, de cercetare și de afaceri, alături de orașe, și a crea impact în domeniul mobilității urbane. Hub-ul din România va fi concretizat de Iceberg împreună cu partenerii Spherik Accelerator și Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR).

“Căutăm să valorificăm inovațiile de mobilitate urbană care să răspundă provocărilor curente ale orașelor, conectându-le și implicându-le în activitățile hub-ului. Scopul principal al hub-ului este de a oferi în cele din urmă cunoștințe, parteneri și acces la finanțare, noi proiecte, inițiative și alte oportunități”, au menționat inițiatorii proiectului.

“Lucrăm la coagularea și creșterea ecosistemului de inovare al EIT Urban Mobility în țară, facilitând participarea inovatorilor, a factorilor de decizie politică și a altor părți interesate la schimburile de know-how ale comunităților de cunoaștere ale EIT și la apelurile de finanțare” – Ionuț Țața, CEO Iceberg.

“Am identificat un număr tot mai mare de start-up-uri și inovatori din Europa Centrală și de Est care prezintă noi produse, servicii, modele de afaceri ce vizează rezolvarea provocărilor legate de mobilitate în comunitățile lor. Din păcate, startup-urile locale ajung rar să colaboreze cu administrațiile publice din regiune. EIT-UMR își propune să creeze punți de legătură în ecosistemul de inovare”, spun reprezentanților hub-ului.

Hub-ul vizează conectarea inovatorilor locali cu părțile interesate relevante; un spațiu comun pentru jucătorii locali în vederea identificării provocărilor specifice de mobilitate urbană, structurarea provocărilor reale legate de mobilitate; transferul de know-how ca răspuns la nevoile companiilor și sprijinirea lor pentru a-și materializa ideile inovatoare, oferind acces la comunități europene, oportunități de finanțare, instruiri privind antreprenoriatul; oferirea contextului necesar pentru a testa și valida inovațiile în condiții reale.

Impactul este legat de accesul transfrontalier la ecosisteme, laboratoare vii, centre de cercetare și de cunoaștere, dar și de conectarea municipalităților și a marilor companii cu provocările orașelor de mobilitate, cu inovatori și start-up-uri din întreaga Europă.

EIT Urban Mobility lucrează pentru a evita fragmentarea facilitând colaborarea dintre orașe, industrie, mediul academic, cercetare și inovare pentru a rezolva cele mai presante provocări de mobilitate ale orașelor. Folosind orașele ca laboratoare vii, industria, cercetarea și partenerii săi universitari vor demonstra modul în care noile tehnologii pot funcționa pentru a rezolva problemele reale din orașele reale, transportând oameni, bunuri și deșeuri în moduri mai inteligente.

Iceberg+ are expertiză în domeniu în proiecte europene și naționale și  gestionează CITT-I4T, un centru de transfer tehnologic specializat în domeniul Smart City, Industry 4.0 și e-Health și a fondat FIT Digital Innovation Hub. Iceberg coordonează EIT Manufacturing Romanian Hub și a coordonat EIT InnoEnergy Romania Hub în perioada 2019-2020.

Spherik, primul accelerator din România și cel mai bun program de accelerare românesc, fondator al CEE Startup Network în 2019, coordonează una dintre cele mai reprezentative comunități de antreprenori, companii, investitori și universități care susțin ecosistemul regional de startup-uri inovatoare.

FZMAUR este o organizație care susține dezvoltarea policentrică a zonelor metropolitane și a aglomerărilor prin coeziune teritorială, socială și economică. În parteneriat cu Asociația pentru Mobilitate Metropolitană, a implementat Metropolitan, proiect de sprijinire a infrastructurilor de transport public ale municipalităților.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

SC Euras a încheiat lucrările de reabilitarea a clădirii Primăriei Oradea

Articolul următor

Transelectrica și DELGAZ GRID implementează proiectul CARMEN, în valoare de 150 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share