Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transelectrica și DELGAZ GRID implementează proiectul CARMEN, în valoare de 150 milioane de euro

Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Bogdan Toncescu, şi Directorul General al Delgaz Grid SA, compania de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale parte a grupului german E.ON, Dragoș Bărbulescu, au semnat ieri, în prezenţa echipelor de proiect, Acordul de Parteneriat pentru implementarea proiectului Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN).

CARMEN este un proiect dezvoltat în parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt şi se află în proces de evaluare la nivelul Comisiei Europene în vederea admiterii pe Lista a 5-a de Proiecte de Interes Comun (PCI) din aria tematică „Smart Grids”.

Acordul de Parteneriat marchează totodată schimbarea statutului CNTEE Transelectrica SA în cadrul proiectului, din partener – susținător în partener – activ.

Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizează modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție, precum și creșterea interoperabilității acestora, atât la nivel național, cât și european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun. Astfel, se estimează modernizarea a 23 de stații de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltă tensiune și implementarea tehnologiilor IT și de comunicații specifice, instalarea în rețeaua electrică de transport  a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

Viziunea Transelectrica în domeniile cercetării și inovării, eficienței energetice, tehnologiilor noi, managementului activelor și digitalizării urmărește atingerea obiectivelor de SMART GRID, un concept absolut necesar în realitatea sistemelor energetice la nivel european. Proiectul CARMEN este unul îndrăzneț care prefigurează definirea și implementarea rețelelor inteligente, fundamentat pe principii de colaborare, tehnologii și sisteme de vârf pentru managementul rețelelor. Din perspectiva abordării de management, țintele noastre converg către accelerarea programului investițional și urmărirea unei strategii corporative care să asigure proactivitatea și eficiența acțiunilor noastre.

Considerăm ca prioritate imediată implementarea tuturor măsurilor necesare adaptării rețelei noastre la rigorile pieței și industriei energetice europene, cu atât mai mult cu cât țintele asumate de România ca membru al Uniunii Europene prin pactul «Green Deal» și pachetul «Fit For 55» ne obligă să adoptăm standarde înalte și să ne orientăm atenția către zone cu potențial mare de a crea valoare adăugată pentru întreaga industrie, dar mai ales pentru consumatorii finali. De aceea, proiecte precum acesta trebuie să fie promovate și colaborările între actori ai industriei energetice trebuie să fie extinse pentru a ajunge la scopurile comune propuse“, a declarat Bogdan Toncescu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Prioritatea Delgaz Grid o reprezintă accelerarea greenificării şi digitalizării reţelei de distribuţie de energie electrică pe care o gestionăm, în vederea integrării de o manieră sustenabilă a noilor capacităţi de energie curată, dar şi asigurarea unui management eficient și flexibil al fluxurilor de energie din ce în ce mai volatile induse de creșterea gradului de penetrare a regenerabilelor în mix-ul energetic național.

Inițiativa CARMEN va deveni primul Proiect de Interes Comun din aria tematică „Smart Grids” de pe teritoriul României, reprezentând cel mai ambițios proiect al companiei noastre, atât din punct de vedere al complexității tehnice, cât și al valorii bugetare şi o oportunitate majoră de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice din regiunea Nord – Est a României.

Le mulţumim partenerilor noştri de la CNTEE Transelectrica SA pentru încrederea acordată şi implicarea activă în structurarea şi implementarea acestui proiect. Am convingerea că am pus astăzi bazele unei colaborări de lungă durată care va produce avantaje majore în procesul de transformare a sectorului electroenergetic românesc, în beneficiul clienţilor noştri”, a declarat Dragoș Bărbulescu, Directorul General al companiei Delgaz Grid SA.

Valoarea proiectului CARMEN se ridică la aproximativ 150 milioane EURO şi implementarea acestuia se va derula pe o perioada de 6 ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propus spre finanțare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

EIT Urban Mobility va avea birou la Cluj

Articolul următor

România, “cimitirul” auto al Europei. Care sunt perspectivele?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share