Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Titlurile de stat intermediate de BT au ajuns pe bursă

Românii își pot vinde mai repede titlurile Fidelis cumpărate, pe piața de capital I Foto: BVB

Emisiunea de titluri de stat pentru populație Fidelis, oferită de societățile clujene Banca Transilvania și BT Capital Partners, a fost listată la Bursa de Valori București (BVB).

În perioada 13 septembrie – 1 octombrie, persoanele fizice au investit 940 de milioane de lei în titluri de stat destinate exclusiv populației lansate de Ministerul Finanțelor în cadrul Programului Fidelis, cu maturități de 1 și 3 ani pentru titlurile în lei și cu maturitate de 5 ani pentru cele în euro.

La momentul lansării lor, dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat au fost stabilite peste nivelul cotațiilor titlurilor de stat tranzacționate pe piața interbancară, respectiv 3,25% pentru 1 an (lei), 3,75% pentru 3 ani (lei) și 1,60% pentru 5 ani (euro).

Veniturile din dobânzi sunt neimpozabile, astfel încât aceste emisiuni reprezintă o alternativă de economisire avantajoasă pentru români. Titlurile au mai fost oferite spre vânzare de BCR. și BRD. Din 7 octombrie sunt listate la BVB, persoanele fizice având posibilitatea de a le tranzacționa pe piața secundară.

Realizarea de astfel de operațiuni de către investitori le oferă oportunitatea de a realiza câștiguri suplimentare, în funcție de condițiile de piață, și oportunitatea lichidării imediate și cu minimum de costuri în cazul unor nevoi imediate, prin vânzarea acestora pe piața secundarã.

„Prezența activă a persoanelor fizice în calitate de investitori în aceste instrumente financiare oferite de Ministerul Finanțelor confirmă atractivitatea Fidelis în rândul populației. Reluarea lor din 2020 și promovarea lor trimestrială – în contextul economic și social traversat de multe presiuni la nivel național și mondial, interesul manifestat de persoanele fizice arată orientarea tot mai mare a populației către un comportament de diversificare a economisirii și utilizarea mecanismelor specifice pieței de capital.

Colaborarea cu partenerii noștri în oferirea acestor instrumente financiare și a mecanismelor de tranzacționare contribuie semnificativ la promovarea cât mai largă și la implicarea mai activă a populației în mecanismele de piață de capital”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul finanțelor. Ministerul Finanțelor va continua lansarea titlurilor Fidelis cu o frecvență trimestrială.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Politehniștii clujeni, “abonați” la bursele companiei Tenaris

Articolul următor

Birou de proximitate, testat de sătenii din Florești

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share