Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Doamne talentate din agribusiness premiate de Corteva Agriscience

A doua ediție a programului inovativ TalentA, la final

 

15 octombrie 2021, data la care se aniversează Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural, va rămâne o zi memorabilă pentru tânăra Elena Cosmina Socea care a câștigat cea de-a doua ediție a programului TalentA și a încasat premiul de 6.000 de dolari, oferit de către compania organizatoare Corteva Agriscience. Tânăra a obținut, astfel, o parte din finanțarea de care are nevoie pentru înființarea unei hale de procesare alune în satul Popești, comuna Girov, județul Neamț. “A fost o alegere dificilă pentru că toate proiectele sunt foarte bune, a mărturisit Maria Cîrjă, director de marketing România și Republica Moldova, Corteva Agriscience, înainte de anunțarea celor trei premiante care au fost recompensate cu o sumă totală de 15.000 de dolari. Un premiu special, în valoare de 1.500 de euro, a fost acordat de către Radu Stănescu, Managing Partner Starperformining, compania partener în organizarea programului TalentA.

 

A doua ediție a programului de granturi TalentA, derulat de liderul mondial în agribusiness Corteva Agriscience, în parteneriat cu compania de consultanță Starperformining și-a încheiat cele patru luni intense de educație anteprenorială și agricolă cu un eveniment amplu. Pe durata a trei ore participanții, live sau online, au asistat la intervențiile liderilor Corteva Agriscience pe Europa de Est, respectiv România și Republica Moldova, le-au ascultat pe doamnele invitate în panelul de discuții dedicat antreprenoarelor din sectorul agricol și le-au aplaudat pe performerele acestei a doua ediții a programului TalentA, recompensate pentru proiectele pe care le-au elaborat după cele patru luni de traininguri.

TalentA, un angajament Corteva Agriscience

 

Conectat prin Zoom, Jean Philippe Riffat – Commercial Unit Leader Corteva Eastern Europe, a fost alături de către premiantele programului TalentA și de echipa celor două companii care s-a implicat în coordonarea și organizarea instruirii de care au avut parte 33 de doamne care activează în sectorul agricol din România.

“În comunitatea agricolă, femeile au un rol esențial. Potrivit estimărilor Food and Agriculture Organization, dacă producția realizată în exploatații ar crește cu 10-15% în toată lumea s-ar putea hrăni încă 100-150 milioane de oameni. Pentru a face acest lucru, trebuie să stimulăm micile afaceri deținute de femei și să le ajutăm să își exprime întregul potential în aceste zone rurale. TalentA este unul dintre angajamentele pe care Corteva Agriscience și le-a asumat și contribuția ei la înlăturarea acestor bariere și greutăți și la atingerea egalității. Programul nostru are în vedere oferirea accesului femeilor la instructaje, formări profesionale de calitate, precum și la resurse financiare pentru ca acestea să își poată dezvolta proiecte prin care să asigure o siguranță alimentară în comunitățile acestora”, a fost mesajul lui Jean Philippe Riffat.

Programul TalentA se desfășoară, pe lângă România care a fost a treia țară din lume care l-a implementat, în Portugalia, Spania, Italia, Rusia și Ucraina și “se extinde în urma extraordinarei reacții pozitive din partea comunității agricole”, după cum a subliniat Jean Philippe Riffat. Unul dintre statele în care programul va fi lansat în perioada următoare este Ungaria.

Jean Philippe Riffat – Commercial Unit Leader Corteva Eastern Europe, le-a adresat felicitări organizatorilor pentru că au pus pasiune și și-au sacrificat chiar din timpul liber pentru derularea programului, iar premiantelor le-a transmis următoarele: “Fie ca succesul dvs. să fie o sursă de inspirație pentru alte femei fermier”.

 

TalentA, un program de importanță majoră

Implementat în urmă cu doi ani în România, TalentA este considerat de top managementul Corteva Agriscience România și Republica Moldova un program de importanță majoră în viitor.

“TalentA este un program de care România are nevoie, suntem o țară în plină dezvoltare, iar, în mediul rural, rolul femeii în dezvoltarea familiilor, fermelor din România este esențial.

Este o onoare să fiu în fața dvs. și în această zi să reușim să decernăm aceste premii care, cu siguranță, vor deveni în fiecare an o obișnuință, în fiecare an ne dorim să aducem TalentA către femeile din mediul rural. Femeia reprezintă, pe lângă liantul familiei, și partea de consolidare a societății, pentru că fără femei nu am putea reuși în niciun sector în care astăzi suntem.

Pentru noi, TalentA a reprezentat foarte multă muncă în spate și nu vă ascundem că efortul pe care colegii din echipa de marketing l-au făcut ca să reușească să aducă cele mai bune informații femeilor participante la program a fost unul deosebit și pe această cale le mulțumesc.

TalentA este un program pe care dorim să îl consolidăm și este un program de importanță majoră pentru noi în viitor”, a spus Jean Ionescu, Country Leader România & Moldova, prezent la eveniment.

 

În esență suntem aceleași

Până să ajungem la premierea câștigătoarelor Programului TalentA, doamnele Aurelia Vișinescu, administrator, Domeniile Săhăteni, Andreea Roșca, administrator, Pensiunea și Crama La butoaie, Gabriela Rizescu, director de marketing, ALCEDO, Monica Sorribas, Vicepreședinte și director de marketing Europa, Corteva Agriscience, și Maria Cîrjă, director de marketing România și Republica Moldova, Corteva Agriscience, au discutat, într-un panel dinamic, despre femeia fermier, despre importanța acesteia, despre viitorul femeii fermier într-o lume în schimbare.

“Nu există diferențe fundamentale între femeile fermier din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia-Pacific etc., în esență suntem aceleași. Este esențial să continuăm să le sprijinim, să le oferim mijloacele pentru a crește în continuare. Femeile sunt cele care produc alimentele, care procesează, care le prepară și care le livrează și astfel sunt esențiale în întreg lanțul agricol. În multe cazuri, femeile sunt mai puțin vizibile sau invizibile, pentru că bărbatul este figura principală în aceste exploatații, și este important să le dăm putere acestor femei și să le sprijinim în continuare pentru a crește profesional, este important pentru că și ele au vise și este important să le ajutăm să și le îndeplinească”, a spus Monica Sorribas în timpul panelului.

Maria Cîrjă, director de marketing România și Republica Moldova, Corteva Agriscience, a subliniat, de asemenea, rolul femeii din agricultură pentru susținerea comunității.

”Femeia fermier este o doamnă puternică, care se trezește la ora 5:00, care pregătește micul dejun pentru familia ei, își face planul pentru ziua respectivă și pleacă prima din casă și aș putea să spun că la întoarcerea acasă, poate este ultima care intră în casă. Plecând prima, venind ultima, restul zilei îl dedică celorlalți și aș putea spune celor pentru care produce hrană, pentru că principalul obiectiv al unei femei fermier este să producă hrană, nu numai pentru familia ei, cât pentru comunitatea în care își desfășoară activitatea în primul rând, dar și pentru semenii noștri, oamenii de rând pentru că ceea ce producem, nu contează că este fermă de cultură mare sau este fermă legumicolă, seră sau câmp, este pentru a hrăni semenii noștri”, a punctat Maria Cîrjă.

 

Un program complex de business și agribusiness

Ultima oră a evenimentului a fost rezervată premierii celor mai bune proiecte care au intrat în competiția TalentA.

Maria Cîrjă a făcut o introducere a programului inovativ de granturi educaționale pe care Corteva Agriscience l-a inițiat pentru dezvoltarea și susținerea femeilor talentate din mediul rural din România, fie că vorbim de doamne implicate în agricultură sau studente care doresc să își dezvolte afaceri în acest sector al economiei.

Având startul la 4 iunie, programul a cuprins cursuri online gratuite, segmentate în două module, competențe generale de business și competențe generale de agribusiness, structurate în 18 lecții (Business – Organizarea activităților, Comunicarea în afaceri, Negocierea avansată, Strategia comercială, Financiar pentru antreprenori, Managementul proiectelor, Marketing pentru antreprenori, Obținerea finanțărilor, Conducerea echipei, Gestionarea situațiilor dificile; Agribusiness – Rapiță, Cereale, Floarea soarelui, Porumbul, Nutrtiție animală, Viticultura, Cartoful, Pomicultura), a fost construit de o echipă alcătuită din consultanții Star Performining (Marina Laura Cocu, Marius Dan, Iulia Bahovski, Daniela Necefor, Andra Chiru, Luminița Mihalache, Cristina Costachescu), coordonați de Radu Stănescu, și experți din echipa Corteva Agriscience (Andrei Ciocoiu, Alexandra Petcuci, Adrian Gageanu, Alfred Ștefan, Alexandru Staicu, Arpad Ștefan, George Andron și Adrian Ionescu).

“În 2021, am pornit pregătirile chiar cu o lună mai devreme, astfel încât la 4 iunie, pe lângă faptul că am avut lecțiile pregătite, filmele pregătite, cursurile realizate, echipa de experți Corteva și de consultanți Starperformining, pregătiți să implementeze acest program, am lansat oficial proiectul, dând ocazia doamnelor să se înscrie la acest program”, a explicat Radu Stănescu, Managing Partner Starperformining.

Pentru derularea cursurilor online a fost utilizată o platformă modernă online, prin intermediul căreia au fost descrise conceptele cu ajutorul textelor și atașamentelor, au fost vizionate filme educative pentru explicarea conceptelor, au fost prezentate și dezbătute studii de caz, au fost testate participantele și li s-a oferit suport prin utilizarea seminarelor online.

“Au fost mai multe proiecte depuse decât în 2020, ceea ce ne bucură și ne arată că există un interes la nivel național din partea doamnelor să se implice activ în această industrie, iar noi, experții de la Corteva și consultanții de la Starperformining le-am pus la dispoziție un program avansat de management al proiectelor, în care doamnele au avut oportunitatea să înțeleagă procesul prin care se gestionează un proiect, etapele, instrumentele pe care trebuie să le folosească în managementul proiectelor și în momentul în care și-au construit proiectele au folosit acest instrument – carta proiectelor”, a adăugat Radu Stănescu.

 

Cele mai bune dintre cele bune

Maria Cîrjă, director de marketing România și Republica Moldova, Corteva Agriscience, a mărturisit că “ne-a fost foarte greu să alegem”, însă cum întotdeauna trebuie să existe un câștigător, premiul I a fost obținut de Elena Cosmina Socea cu proiectul „Construirea unei hale și achiziționare a unei linii de procesare alune în satul Popești (n.a. comuna Girov, jud. Neamț)”.

Studentă în anul IV în cadrul Facultății de Horticultură din cadrul USAMV Iași, Elena Cosmina Socea administrează, alături de soțul ei, o societate cu profil horticol. Beneficiind de o experiență de 8 ani în domeniu horticol din Italia, aceasta și-a deschis propria afacere în anul 2013 și motivată fiind de creșterea afacerii din fiecare an, își dorește să se dezvolte și mai mult.

“Alunul a devenit o specie tot mai atractivă, se plantează în mai multe zone din țară, motiv pentru care ne dorim să construim această hală și să putem lua alune și de la alți producători. Noi cultivăm alun pe 20 ha, avem și 3 ha plantate cu nuc, dar și pepiniere. Dispunem de teren propriu pe care vom construi hala și vom achiziționa o linie de procesare din Italia, pentru a putea obține produse finite. Astfel, cu ajutorul premiului oferit de Corteva, vom putea crea locuri de muncă permanente, nu doar sezoniere, vom asigura și altor producători piață de desfacere și ne vom dezvolta afacerea”, a punctat Elena Cosmina Socea, care a mărturisit că a fost captivată de cursul de negociere.

Potrivit planului de afaceri prezentat, investiția care se va cifra în primii cinci ani la aproape 1,9 milioane de lei va fi recuperată integral în anul patru. Proiectul va fi implementat în 6 luni de la semnarea contractului de finanțare. Cantitatea de alune procesată va crește gradual, astfel că în anul 5 va ajunge la 150 de tone care va fi livrată producătorilor de dulciuri, de ulei, distribuitorilor, comercianților, magazinelor agro-alimentare, firmelor de catering, restaurantelor și băcăniilor.

Cu o prezentare extrem de catchy, Corina Oprea, inițiatoarea proiectului „Crăița Merelor – Tradiție. Inovație. Sustenabilitate, a ocupat cel de-al doilea loc în competiția TalentA. Tânăr antreprenor în agribusiness și manager cu experiență de peste 10 ani în corporație, Corina iubește merele la fel de mult ca leadership-ul, dezvoltarea continuă și inovația. Și-a propus să ducă la un alt nivel afacerea familiei, o afacere cu o tradiție de peste 40 de ani.

“Atunci când puțini mai credeau în patria merelor, eu împreună cu familia am decis să aducem livezile cu meri în atenția publicului din noi perspective. În 2011 am fost primii producători de suc de mere și ne-am bucurat să împărtășim cunoștințele despre instalația de procesare cu comunitatea din care facem parte, astfel încât azi, majoritatea consătenilor produc suc de mere. În 2019, am creat marca Crăița Merelor și nu ne-am oprit doar la producția de suc, ci am ascultat dorințele clienților și am produs mere deshidratate, cidru și anul acesta vom adăuga un nou produs, untul de mere. Ma bucur că am avut ocazia să fac parte din acest proiect, iar premiul oferit de Corteva ne va oferi posibilitatea să procesăm o cantitate mai mare de fructe și să extindem tipurile de produse create din mere. Astfel, ne dorim nu doar să inspirăm comunitatea din Voinești, ci și să oferim informații educative în cadrul vizitelor în livadă, workshopuri și programe cu școli și/sau grădinițe. Introducerea Bazinului Pomicol Voinești în circuitele turistice este unul dintre obiectivele menite să aibă un impact pozitiv, major asupra comunității. Nu în ultimul rând, ne dorim să creăm noi locuri de muncă prin dezvoltarea business-ului și a capacității de producție”, a declarat Corina Oprea, tânăra de la care am învățat că risipa se poate combate foarte simplu, punând merele în frigider, sau că o livadă de mere poate să fie un spațiu numai bun pentru o ședință foto specială.

Proiectul premiat cu locul 3 „Diversificarea sortimentală prin dezvoltarea unei game artizanale de conserve din fructe și legume aparține doamnelor Diana Nicoleta Raba și Viorica Mirela Popa. Diana Nicoleta Raba este absolventă a Facultății de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul USAMV a Banatului și doctor în horticultură din anul 2010, actualmente conferențiar universitar în cadrul Facultății de Management și Turism Rural, iar Viorica Mirela Popa este și ea absolventă a Facultății de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul aceleiași Universități, doctor în Horticultură din anul 2009 și ocupă funcția de sef lucrări în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară.

„Prin implementarea acestui proiect încercăm să dezvoltăm o variantă sustenabilă prin care să valorificăm potențialul horticol din zona de vest a țării, inclusiv a fructelor din flora spontană a Banatului Montan. Ne dorim să venim în sprijinul producătorilor locali, pentru că sunt puține societăți care prelucrează legumele și fructele, iar potențialul de a pătrunde pe piața de profil este destul de mare, mai ales că trendul actual este acela de a consuma produse cât mai lipsite de aditivi, produse care să se apropie cât mai mult de gustul de acasă, preparate cât mai tradițional. Ne propunem și diversificarea gamei existente prin introducerea de conserve din fructe și legume realizate în mod tradițional. Vom colecta și vom prelucra legumele și fructele de la producătorii din zonă și vom exploata resursele din flora spontană, pentru că, de obicei, producția merge spre export și se întoarce sub formă de produse procesate în țară. Așadar, premiul oferit de Corteva ne oferă oportunitatea de a reuși să venim în sprijinul consumatorilor cu produsele curate și să valorificăm corespunzător cunoștințele absolvenților universității noastre”, a declarat Diana Nicoleta Raba.

Bugetul necesar pentru achiziționarea liniei de procesare, precum și alte cheltuieli aferente proiectului – cheltuieli de personal, cheltuieli pentru extinderea spațiului de producție etc. – trece de 380.000 de lei. Durata de implementare estimată a proiectului este de maxim 8 luni.

Ca și anul trecut, compania Starperformining a acordat un premiu special, de această dată în valoare de 1.500 euro, iar proiectul câștigător a fost depus de doamna Ștefania Leoveanu, care îți dorește să înființeze o plantație de căpșuni în comuna Celaru, județul Dolj, o localitate care duce lipsă de astfel de plantații, deși cerere există. Ștefania Leoveanu și-a propus prin acest proiect să valorifice terenurile nelucrate și forța de muncă din zonă necesară întreținerii plantației.

Clienții persoane fizice vor putea recolta singuri fructele, în timp ce firmele vor primi marfa în baza unei comenzi prealabile.

Pentru înființarea unui hectar de căpșuni, costurile estimate de către participanta premiantă se cifrează la 10.000 de euro.

Cu mesajul Ștefaniei Leoveanu în minte despre femeile fermier din România – “Am fost, suntem și vom fi puternice” și cu cel al Mariei Cîrjă care a sintetizat patru luni de muncă din pasiune pentru agricultură – „Ne bucuram ca în această zi specială am putut oferi doamnelor fermier din zonele rurale oportunitatea de a-și dezvolta si moderniza propria afacere, contribuind astfel la bunăstarea comunității din care fac parte. Le asigurăm pe câștigătoare de tot sprijinul nostru în implementarea ideilor care vor ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale”, așteptăm cu nerăbdare cea de-a treia ediție a TalentA, ediție care promite de pe acum.

Despre Corteva Agriscience

Corteva Agriscience este o companie agricolă globală, tranzacționată public, care oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – incluzând un mix echilibrat și divers de genetică, produse pentru protecția plantelor și soluții digitale vizând maximizarea productivității pentru a contribui la sporirea randamentelor și rentabilității. Deținând unele dintre cele mai recunoscute mărci din agricultură și o serie de produse și tehnologii de top aflate în drumul către piață, poziționate pentru a genera creștere economică, compania se angajează să colaboreze cu părțile interesate din întregul sistem alimentar, îndeplinindu-și promisiunea de a îmbogăți traiul celor care produc și celor care consumă, de a asigura progresul pentru generațiile următoare. Corteva Agriscience a devenit o companie publică independentă la 1 iunie 2019, după ce fusese anterior Divizia pentru Agricultură a DowDuPont. Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.ro.

Urmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube.

# # #

™, ®, ℠ Mărci comerciale ale Corteva Agriscience și ale companiilor afiliate © 2021 Corteva.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un profesor din București a câștigat marele premiu la Salonul de Invenții Timișoara 2021

Articolul următor

Blocaj de 10 luni pe A3, lângă granița cu Ungaria

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share