Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

De luni, Timișoara rămâne fără gaz de la E.ON pentru termoficare. Primăria vrea să treacă termoficarea pe cărbune

Miercuri, 20 octombrie, Primăria Timișoara a fost informată de furnizorul de gaze naturale a societății de termoficare a orașului, că se va opri furnizarea combustibilului, ca urmare a datoriilor existente ale Colterm către E.On. Cum legal decuplarea presupune un preaviz de trei zile, iar dacă ne gândim că urmează și weekendul, în fapt decizia a fost amânată pentru luni la prima oră. Așadar, Primăria Timișoara a anunțat că o asemenea situație poate avea loc pe 25 octombrie

Colterm se află într-o situație critică pe fondul creșterii uriașe a prețului la gaz, E.On anunțând, astăzi, că în 25 octombrie va opri furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare. Ceea ce înseamnă că distribuția agentului termic în circa 50.000 de gospodării din municipiu, școli și spitale riscă să fie oprită. Primăria Timișoara și Colterm depun eforturi imense pentru ca acest lucru să nu se întâmple. 

În această situație s-a ajuns deși, în acest an, Primăria Municipiului Timișoara a transferat Colterm, din bugetul local, o sumă record de 132 de milioane de lei. Datoriile istorice, peste care s-au suprapus penalitățile acumulate în ultimii ani, explozia prețului la energie și întârzierea unor măsuri naționale, au dus compania într-o situație critică”, a anunțat municipalitatea din orașul de pe Bega.

Dominic Fritz ne spune că de la bugetul local au plecat deja spre Colterm 132 de milioane de lei, mult peste limita legală.

Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei prețurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că, în 25 octombrie va deconecta Colterm. Nu ne-am dorit să ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpușarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului în această criză energetică, au adus compania într-o situație critică, agravată vertiginos de creșterea uriașă a prețului la gaz.  Anul acesta, am transferat din bugetul local peste 132 milioane de lei către Colterm. Din acești bani am fi putut construi două școli. Până acum câteva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie nouă la E.ON de când am preluat mandatul și am reușit să plătim deja aproape 10 milioane din cele 70 milioane de datorii acumulate în perioada 2013-2016. La asta se adaugă și alte zeci de milioane, datorii vechi către alte companii și bănci. Am purtat negocieri intense cu E.ON încă din prima zi de mandat astfel încât să nu mai fim în situația din ultimii doi ani, de a achiziționa, în fiecare zi, la prețul zilei, gaz pentru funcționarea Colterm”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Anul acesta, Primăria Timișoara a făcut eforturi mari pentru a recâștiga credibilitatea creditorilor Colterm, plătind din datoriile istorice, însă, fără ajutorul din partea bugetului de stat, foarte multe orașe din țară, inclusiv Timișoara, care au încă sisteme de termoficare centralizată vor fi puse în imposibilitatea de a livra căldură și apă caldă în această iarnă. În ciuda eforturilor, negocierile purtate cu cei de la E.ON au eșuat, informează Dominic Fritz.

Din păcate negocierile cu compania E.ON au eșuat dintr-un cumul de motive. Am renunțat la multe alte investiții în Timișoara pentru a recâștiga credibilitatea plătind datoriile istorice și ținându-ne de cuvânt. Această decizie a furnizorului înseamnă că, fără gaz, Colterm nu va putea continua producția și distribuția agentului termic. Peste 50.000 de gospodării, școli și spitale din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm”, a mai precizat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Având în vedere situația creată, primăria a stabilit patru măsuri imediate pentru continuarea funcționării Colterm. Compania de termoficare a cerut Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei să desemneze un furnizor de ultima instanță cu care Colterm poate încheia un nou contract. În același timp societatea este în negocieri  și cu alți furnizori de gaz și continuăm negocierile cu compania E.ON pentru identificarea unei formule de a continua colaborarea. Astfel de forme acceptabile pentru ambele părți au fost puse deja în aplicare deja și în alte orașe, precum București. De asemenea, Colterm va trece producția cât se poate pe bază de cărbune, chiar dacă asta vulnerabilizează compania în viitor cu nevoia de a cumpăra certificate de emisii pentru a compensa poluarea suplimentară produsă de acesta. Colterm a deblocat negocierile cu doi furnizori de cărbune care au început deja să-l livreze către Timișoara și continuă discuțiile cu Guvernul pentru eliberarea de cărbune din rezerva strategică de stat. Azi noapte am primit deja o primă tranșă de cărbune pentru CET Sud și chiar în aceste ore se încarcă încă o garnitură de cărbune pentru Timișoara.

Primarul Timișoarei a purtat în ultimele zile discuții cu miniștri, prefectura și primari de municipii pentru a obține un sprijin guvernamental concret prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat și alte măsuri (reducerea accizelor, subvenții pentru CET-uri, amânarea plăților pentru certificate de emisii etc) care să sprijine companiile publice de termoficare și implicit cetățenii. Din păcate, Colterm va trebui să crească și tariful pentru populație, tarif care de ani buni a rămas neschimbat și care între timp acoperă doar o mică parte din prețul real de producție.

În acest context, primarul Dominic Fritz face un nou apel către toți actorii implicați să acționeze responsabil față de timișoreni. Împreună putem să găsim cele mai bune variante pentru a asigura în continuare căldura în Timișoara.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un singur ofertant pentru proiectarea și execuția secțiunii 2 a Autostrăzii Sibiu – Pitești

Articolul următor

Cel mai de succes proiect de promovare turistică al Timișului, ”Mic Dejun la Margina” candidează la Destinația anului pentru Turismul Cultural Sustenabil

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share