Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Eficientizarea activității la CJ Bihor – economie anuală de 6 milioane de euro

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și cei doi vicepreședinți, Mircea Mălan și Călin Gal, au prezentat joi, 21 octombrie, un raport de activitate la un an de la preluarea conducerii instituției.

Direcții de activitate

Activitatea din ultimul an a fost concentrată în patru mari direcții:

– (1) eficientizarea activității în Consiliul Județean Bihor și în instituțiile subordonate;

– (2) încheierea unor parteneriate pentru dezvoltare;

– (3) continuarea, deblocarea și relansarea proiectelor preluate de la fosta administrație;

– (4) inițierea unor proiecte noi cu fonduri europene în infrastructură, turism, mediu și cultură.

Eficientizarea activității se traduce într-o economie anuală de 6 milioane de euro, rezultată din restructurările de personal și reducerea cheltuielilor de funcționare. Numărul angajaților din Consiliul Județean Bihor și instituțiile subordonate, inclusiv cele din domeniul sănătate și asistență socială, a scăzut de la 2.634 la 2.090 de angajați.

Mircea Mălan, Ilie Bolojan și Călin Gal au prezentat raportul de activitate al CJ Bihor la un an de mandat

La baza oricărei investiții sau dezvoltări stau bugete solide, bine racordate la realitate. Am avut două obiective în primă fază: deblocarea unor sume prin reorganizările făcute și redirecționarea acestora în zona de dezvoltare. Până la 30 septembrie, economiile din reorganizarea activității au fost de 5,15 milioane de euro. Bugetul de dezvoltare este anul acesta de 286 de milioane de lei, dublu față de anul 2020, când a fost de 153 de milioane de lei. Pe execuția bugetară pe care am făcut-o până la data de 30 septembrie, am ajuns la un procent de 68-70% realizări pe diferite componente ale acestui buget”, a precizat Călin Gal, vicepreședinte al CJ Bihor.

În primul an de mandat, proiectele pregătite sau începute în anii anteriori au fost deblocate, relansate și continuate. Printre acestea, amintim construirea celor două autogări la Beiuș și Marghita, lansarea licitației pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea pe fonduri europene, continuarea lucrărilor pe mai multe drumuri județene și la bazinele de înot didactice din județ, dar și deblocarea proiectelor pe fonduri europeen (Parcul Științific și Tehnologic și ROHU 126 – Cabana Vadu Crișului).

Un obiectiv asumat de noua conducere este transformarea județului Bihor într-un județ mai curat. În acest sens, a început implementarea efectivă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, a demarat amenajarea a 4 centre de colectare separată a deșeurilor în Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd. Totodată, a fost derulată campania „Iunie – luna curățeniei în județul Bihor” și a început curățarea drumurilor județene. Un alt proiect important este construirea a patru adăposturi pentru câinii fără stăpân în Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd.

O administrație publică responsabilă nu poate să rămână indiferentă față de realitatea exodului din mediul rural, mai ales într-un județ în care există un mare potential turistic. Putem crea condiții mai bune de trai în mediul rural, să îi ajutăm pe bihoreni să își găseească un rost în satul bihorean. Consiliul Județean Bihor a încheiat mai multe protocoale cu ANANP și cu mai multe primării din județul Bihor. Pregătim mai multe proiecte care vor fi depuse în decembrie, cu ajutorul cărora vrem să dezvoltăm zona de infrastructură turistică a județului nostru și să asigurăm protejarea florei și faunei din ariile protejate. Nu ne vom opri la aceste proiecte. Vrem ca în următoarea perioadă să ne asumăm realizarea unor proiecte în turism, a agriculturii și sprijinirii oamenilor care locuiesc în zona rurală. Evident că nu putem vorbi de un turism de calitate, dacă nu avem un județ curat. Avem multe proiecte pe infrastructură care vizează acest lucru”, a declarant în conferința de presă Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor.

Conducerea Consiliului Județean Bihor a încheiat în utimul an parteneriate cu instituții și autorități locale pentru dezvoltarea unor proiecte în infrastructură, turism, mediu și cultură. Amintim, printre acestea, parteneriatul cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru realizarea proiectelor de infrastructură rutieră pe teritoriul județului Bihor, parteneriatul cu Consiliile Județene Alba și Cluj pentru dezvoltarea infrastructurii și promovarea turismului în Munții Apuseni, parteneriatul cu Primăria Oradea pentru fuziunea muzeelor, organizarea în comun a unor evenimente culturale și proiecte de dezvoltare, dar și parteneriatul cu Transgaz, pentru extinderea magistralelor de gaz Huedin – Aleșd și Ștei – Deva.

Accesarea fondurilor europene a reprezentat, de asemenea, un obiectiv important pentru noua administrație. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a amintit câteva dintre cele mai importante proiecte.

Ne propunem să accesăm fondurile europene care ne stau la dispozție. În acest sens, cel mai important proiect pe care l-am început în parteneriat cu primăriile din Arad și Oradea și Consiliul Județean Arad este Drumul Expres Oradea – Arad, un proiect aflat în derulare și ne propunem ca anul viitor să finalizăm toată documentația tehnică, pentru a lansa licitația pentru execuția lucrărilor. Pe teritoriul județului Bihor, DX are o lungime de aproximativ 60 de kilometri, iar valoarea estimată a acestui tronson este de 650 de milioane de euro. Un alt pachet de proiecte cu fonduri europene sunt centurile, atât cele din zona metropolitană Oradea, unde se lucrează și la finalul acestei luni vom avea finalizat proiectul tehnic, cât și cele trei centuri importante: Aleșd, Beiuș și Sânmartin. Aceste trei proiecte, derulate cu CNAIR, vor fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, iar valoarea cumulată se ridică la peste 130 de milioane de euro. Pentru dezvoltarea infrastructurii la Aeroportul Oradea sunt în lucru două proiecte cu o valoare estimată la 36 de milioane de euro”, a declarant Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, în conferința de presă.

Anul acesta a fost înființată compania aeriană locală „Air Oradea” și a fost încheiat contractual pentru realizarea terminalului Cargo la Aeroportul Oradea, o investiție privată de 32 de milioane de euro.

Președintele Consiliului Județean Bihor a mai făcut referire la realizarea unui inel rutier metropolitan, o șosea de 20 de kilometri realizată cu Primăria Oradea, propusă spre finanțre prin PNI Anghel Saligny.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Îngeri pentru Suflete, alături de copiii și vârstnicii defavorizați

Articolul următor

Speedwell lansează vânzările pentru primele 123 de apartamente din PALTIM, cel mai nou proiect mixed-use dezvoltat în Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share