Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Destinația turistică Pădurea Craiului, promovată prin două proiecte de CAPDD Bihor

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a dus la bun sfârșit două proiecte în destinația de ecoturism Pădurea Craiului (www.padureacraiului.ro) și anume „Pădurea Craiului – casa racului bihorean” și „Pădurea Craiului – primii pași departe de oraș”

Scopul proiectelor a fost creșterea gradului de responsabilitate socială și de mediu a vizitatorilor și a localnicilor, față de aria protejată și destinația de ecoturism Pădurea Craiului. Pădurea Craiului este, nu doar o destinație de ecoturism ci și adăpost al racului bihorean, o nouă specie endemică de rac, pentru care s-a urmărit informarea și educarea publicului legată de ecologia speciei, presiunile, ameninţările şi modalităţile de protecţie, cu scopul de a ridica nivelul de acceptanţă a acestei specii şi a sistemului de arii protejate.

Pădurea Craiului – casa racului bihorean”

Despre racul bihorean (Austropotamobius bihariensis) cu siguranță ați mai auzit, iar dacă nu, trebuie să știți că specia endemică care face obiectul proiectului, este prima specie de rac descrisă în Europa după mai bine de 100 de ani, arealul speciei fiind strict limitat la vestul Munților Apuseni, ocupând afluenți ai Crișurilor.

În cadrul proiectului s-au realizat următoarele activități:

  • Realizarea unei poteci tematice despre racul bihorean pe valea Dălbii din Căbești;
  • Elaborarea unul plan de dezvoltare turistică responsabilă pentru comuna Căbești;
  • Mentorat pentru studenţi de la facultatea de mediu şi geografie din Oradea, în cadrul unui seminarii practice;
  • Organizarea unei conferinţe pentru promovarea și diseminarea proiectului;
  • Realizarea de materiale promoţionale pentru promovarea proiectului: comunicate de presă, panouri și pliante expuse în centrele de informare turistică din destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

Pădurea Craiului – primii pași departe de oraș”

În calitate de Unitate de Management a Destinației Pădurea Craiului, CAPDD Bihor a implementat acest proiect din dorința de a educa și conștientiza publicul larg atât legat de frumusețea și valorile naturale ce pot fi găsite în interiorul destinației, cât și legat de ce înseamnă turismul responsabil.

În cadrul proiectului s-au realizat următoarele activități:

  • Dezvoltarea unei poteci educative și de conștientizare privind protecția naturii pe Valea Cuților și amplasarea de elemente de panouri de informare turistică, în apropierea a 6 atracții turistice din Cheile Cuților, Roșia.
  • Realizarea unui punct de belvedere în Cheile Cuților.
  • Refacerea potecii tematice „Nici o urmă”/„Leave No Trace” din Defileul Crișului Repede;
  • Realizarea unor seturi de steaguri outdoor pentru promovarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului;
  • Dezvoltarea unor infrastructuri de învățare prin joacă pentru copii în proximitatea celor două peșteri turistice – Farcu și Meziad – dotate cu jocuri educative interactive pe teme de protecția naturii, specii de plante și animale, etc;
  • Promovarea proiectului și a destinației în sine.

Așadar, CAPDD Bihor vă așteaptă să pășiți în lumea Pădurii Craiului pentru a vă bucura de noile oportunități de petrecere a timpului liber și de educație în natură create prin intermediul acestor proiecte.

Ambele proiecte au fost finanțate de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin Programul Spaţii Verzi – Componenta Arii Naturale Protejate. Bugetul total al proiectului „Primii pași departe de oraș” este de 46.900 RON, iar perioada de implementare a proiectului a fost 1 Iunie – 15 Octombrie 2021, iar al proiectului „Casa Racului Bihorean” este de 26.010 RON, din care 23.300 RON asigurat de către finanțator, restul fiind finanțare asigurată de CAPDD Bihor. Perioada de implementare a proiectului a fost 15 Mai – 15 Octombrie 2021.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul, în topul celor mai scumpe locuințe din Europa. E peste București

Articolul următor

London Mayor Sadiq Khan, global chair of C40 cities

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share