Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ieșirea din criza energetică: reducerea consumului și producția proprie

Experții clujeni recomandă o strategie națională cu energie verde și optimizarea consumurilor | Foto: EnergoBit

Mihaela Coroiu, marketing strategy director al furnizorului de soluții EnergoBit, a expus, la dezbaterile Energynomics, principalii pași pe care România trebuie să îi facă pentru a depăși situația dificilă în care se află în privința energiei.  

“Un proiect sustenabil în acest domeniu trebuie să aibă în vedere reducerea surselor convenționale de energie, a deșeurilor, a eliminării gazelor de seră, dar și să asigure securitatea și continuitatea alimentării cu energie. Trebuie considerate toate instalațiile care folosesc energia. S-a vorbit puțin până acum, la nivel guvernamental, despre perspectivele costurilor cu energia, guvernul fiind preocupat mai mult să achite facturile pe termen scurt, însă prețurile vor crește și pe termen mediu sau lung.

Soluția o reprezintă reducerea consumului și producția proprie. Este necesară o optimizare a consumului în întreg sistemul energetic național, dar și a  instalațiilor de la consumatorul final. Prima dată se face auditul energetic, cu etape de implementare. E nevoie de optimizarea gradului de încărcare a liniilor de producție, conștientizarea utilizatorilor, aducerea la standardele tehnice a instalațiilor, lucrări de retehnologizare, centrale pentru producerea energiei curate.

Va exista și o componentă semnificativă de digitalizare în sectorul energetic. O mare provocare este natura intermitentă a energiei neconvenționale – cea solară și eoliană sunt temporare, trebuie dublate cu gaz natural (discutabil) sau cu biogaz (de viitor). Să nu uităm că tot ceea ce înseamnă energie verde trebuie să vină pe un sistem ce nu pierde energie, însă sunt zone în țară unde rețelele sunt în stare precară. Tot noi, românii, vom plăti aceste dezvoltări”, avertizează oficialul EnergoBit.

Furnizorul clujean de soluții energetice are în portofoliu proiecte de energie eolienă în Dobrogea, de panouri fotovoltaice la producătorul de carne Mariflor, iar în perspectivă, de centrale pe biogaz sau de energie geotermală în Bihor, propunerile în proces de obținere a acordului tehnic de racordare însumând 7.000 MW. Tema conferinței organizate de Energynomics a reprezentat-o soluțiile verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sun Pharma a făcut României o donație de 3,2 milioane de euro

Articolul următor

Melomanii vor naviga „Spre căile impresionismului” pe coardele cvartetului Resono4

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share