Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Melomanii vor naviga „Spre căile impresionismului” pe coardele cvartetului Resono4

    În această săptămână Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare ne întâmpină joi, de la ora 18,30 (abonament nr. 13), sub zodia impresionismului. Germaine Tailleferre, Aaron Copland, Rebecca Clarke și nemuritorul Maurice Ravel, compozitori reprezentativi ai secolului al XX-lea vor impresiona mintea și inima spectatorilor prin intermediul cvartetului de coarde Resono4 compus din Francis Galagher (vioară), Ioana Forna (vioară), Ilinca Forna (violă) și Cornelius Zirbo (violoncel).

    Marcelle Germaine Tailefesse, supărată pe tatăl ei care s-a opus carierei sale muzicale, și-a schimbat numele de familie în Tailleferre și, îndrumată de mama sa, a avut o carieră plină de aventuri în Franța (unde s-a născut) și SUA în perioada războaielor. Duminică se vor împlini 38 de ani de când  a trecut în neființă la vârsta de 91 de ani. De la ea împrumutăm pentru această săptămână „Cvartetul de coarde” compus în tinerețe (25 de ani, înainte de al cunoaște și adula pe Maurice Ravel), influențată de mulțimea artistică din cartierele pariziene Montmartre și Montparnasse.

 

    Aaron Copland a fost un compozitor, scriitor și dirijor  american de origine ruso-evreiască. Opera sa a fost influențată în special de Igor Stravinski. Printre premiile primite se numără Premiul Pulitzer pentru muzică în 1945 și Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră în 1949.Vom asculta „Emoție pentru cvartet de coarde”, compusă de nonagenar la vârsta de 23 de ani.

  Rebecca Helferich Clarke a fost o compozitoare și violonistă clasică britanică și americană. Renumită la nivel internațional ca virtuoz la violă, ea a devenit, de asemenea, una dintre primele femei profesioniste într-o orchestră. Născută în Anglia (din mamă germană și tată american), Rebecca Clarke și-a revendicat atât naționalitatea britanică, cât și cea americană și și-a petrecut perioade substanțiale din lunga ei viață (93 de ani) în Statele Unite, unde s-a stabilit definitiv după al Doilea Război Mondial. De la Rebecca Clarke vom asculta „Duo pentru vioară și violoncel”.

 

   Joseph Maurice Ravel a fost un compozitor francez impresionist, celebru mai ales datorită muzicii de balet pentru orchestră în Do major Boléro, compusă în 1928, una din ultimele piese compuse înainte ca boala să-l condamne la tăcere. Viața și impresionanta operă a lui Ravel este ca o carte deschisă pentru oricine. Vom asculta „Cvartetul de coarde în Fa Major” compus în perioada tinereții sale, la 27 de ani. Chiar dacă a trăit 62 de ani, în ultimii 5 ani de viață Ravel nu a mai compus.

     Conform regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 30% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat. La concert pot participa persoanele care:
-sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare
-se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ieșirea din criza energetică: reducerea consumului și producția proprie

Articolul următor

Costa VOC Impex va construi bazinul de înot din orașul Ineu –județul Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share