Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nămolul produs de Compania de Apă Someș, gestionat de un operator privat

Stația de epurare din Bulevardul Muncii generează anual 13.000 de tone de nămol | Foto: CAS

Compania de Apă Someș (CAS) a inițiat o procedură de achiziție publică având ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a 13.000 de tone de nămol rezultat anual în urma tratării apei uzate menajere de la stația de epurare din Cluj-Napoca.

 „În procesul de epurare a apelor uzate rezultă, ca reziduuri, cantități însemnate de nămoluri. Este foarte importat ca acestea să fie valorificate eficient. Agricultura este un domeniu care poate beneficia gratuit de pe urma acestui compost provenit din procesul de epurare, realizat la cele mai înalte standarde”- Alin Tișe, președinte Consiliului Județean Cluj

Stația generează lunar o medie de 1.100 de tone de nămol. Cantitățile pot varia în funcție de nivelul precipitațiilor căzute în luna respectivă și de debitele de apă colectate de sistemul de canalizare din municipiu. Având în vedere caracterul estimativ al acestor cantități, raportul contractual dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, astfel încât contractele subsecvente încheiate ulterior să poată fi cuantificate în funcție de necesitățile punctuale.

Valoarea estimată a acordului-cadru este cuprinsă între 357.000 și 1,8 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, criteriul de atribuire a contractului fiind prețul cel mai scăzut. În schimbul acestor bani, operatorul privat care va câștiga licitația va colecta, va transporta și va aplica pe terenuri agricole nămolul rezultat în cadrul stației în urma tratării apei uzate menajere.

Acesta face parte din categoria deșeurilor nepericuloase, acționând similar îngrășămintelor chimice, fără a avea dezavantajele acestora. Experții consideră că nămolul respectiv are un conținut bogat de substanță organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

DAW BENȚA sărbătorește 15 ani de activitate în Republica Moldova și intenționează să deschidă o unitate de producție și un depozit logistic

Articolul următor

Desant al agențiilor de turism la Borșa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share