Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișul vrea bani pentru zece proiecte rutiere din Programul Anghel Saligny, Timișoara se limitează la două pasarele pietonale

Consiliul Județean Timiș pregătește un număr de zece proiecte care ar urma să fie finanțate prin intermediul Programului Anghel Salgny. Consilierii județeni au aprobat aceste proiecte pentru a fi depuse spre finanțare, toate din domeniul infrastructurii rutiere. În același timp, Primăria Timișoara nu a propus pentru acest program decât realizarea a două pasarele pietonale peste Bega, proiecte deja existente din timpul vechii generații, dar rămase ”la păstrare”.

Noul Program de finanțare trebuie pregătit din timp, consideră cei de la CJT, așa că instituția vrea să aibă puse la punct cât mai multe proiecte pentru a fi solicitați bani. Pe lista proiectelor sunt un pod și zece drumuri. Pe listă apar extinderea la patru benzi a drumului spre localitatea periurbană Sânandrei, legătura spre nodul de urcare pe autostradă din zona Periam, o nouă parte din centura mică a Timișoarei sau un pod în localitatea Parța.

Iată care sunt aceste proiecte: Pod pe DJ 593B la Parța, km1+500, Modernizare DJ 691, sector Nod de descărcare A1 – limita județului Arad, Modernizare DJ 684 pe traseul DN 68A (Coşava) – Tomeşti – Luncanii de Jos – limita județului Caraș Severin, Reabilitare DJ 693B Ivanda – Halta Cebza, km 6+700-12+300, L=5,6 km, Reabilitare DJ 591 Timișoara – Utvin – Sânmihaiu Român, Modernizare DJ 609 Ohaba Română – limita județului Arad, Modernizare DJ 585 lim jud Caraș Severin – Visag, km.36+200 – 38+540, L=2,34 km, Modernizare DJ 693C Biled – Iecea Mare (DJ 693A), Modernizare DJ 593C Șag (DJ 593) – Sânmihaiu Român (DJ591A), Lărgire la 4 benzi a DJ 692 sector DN 69 – Sânandrei.

În toate cazurile este vorba despre un ”Proiect de hotărâre privind aprobarea cererii de finanțare și a devizului general estimativ pentru obiectivul de investiție”.

Primăria Timișoara va depune, în cel mai scurt timp, două proiecte pentru finanțare prin programul Anghel Saligny. Valoarea totală a celor două proiecte însumează peste 17 milioane de lei. Primul proiect este o pasarelă pietonală în zona Universității de Vest. Noua pasarelă fi amplasată între Podul Michelangelo și Podul Mihai Viteazul, într-o zonă în care pe o distanță de 900 m unde nu există niciun pod pentru pietoni. Valoarea estimată este de 4,8 milioane de lei, din care finanțarea prin programul Anghel Saligny ar fi de 4,665 milioane, iar 145.000 de lei vor fi alocați din bugetul local. Pasarela pietonală de la UVT, denumită și Tunelul Luminii, va fi destinată exclusiv pietonilor și bicicliștilor și este în faza de pregătire a licitației pentru realizarea Proiectului Tehnic și a execuție.

Cel de-al doilea proiect este pasarela Gelu – Crizantemelor Pasarela actuală are o lungime de 46 metri, este în stare de degradatre și nu poate fi folosită de bicicliști din cauza pantei abrupte. Amplasată în zona Iosefin-Dâmbovița, ea asigură legătura cu Turnul de Apă, care va fi reabilitat și transformat în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Va fi prevăzută cu iluminat arhitectural și piste de bicicliști, va avea spații verzi și va încuraja astfel circulația pietonală și cu bicicleta. Valoarea estimată este de 12,6 milioane de lei – din care aproape 11,7 milioane de lei din bugetul de stat, restul din bugetul local.

Conform propunerilor lansat de guvern, Programul Anghel Saligny ar urma să ofere 50 de miliarde de lei pentru investiții de tot felul, chiar dacă acum este vorba doar de credite de angajament, deci de bani virtuali.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

București Mall - Vitan anunță deschiderea Bebe Tei

Articolul următor

DAW BENȚA sărbătorește 15 ani de activitate în Republica Moldova și intenționează să deschidă o unitate de producție și un depozit logistic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Nordic Group investește și la Izvin

Nordic Group, una un jucător important în piața distribuției de produse alimentare premium în  rețele Retail, HoReCa și…
(Cluj-Napoca, 14–24 iunie)
Citeste mai mult

Cinema și fine dining la TIFF

Festivalul Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14–24 iunie) a făcut cunoscute filmele secțiunii Film Food. “Deseori, mâncarea înseamnă…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share