Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea, model urban sustenabil, verde și neutru din punct de vedere climatic

Asociația pescarilor sportivi Aqua Crisius, Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Fundația pentru cultură și educație ecologistă ECOTOP consideră că Oradea poate fi orașul din România care să reprezinte un model urban sustenabil, verde și neutru din punct de vedere climatic.

În prezent, Oradea se dorește a fi culturală, verde, smart, balneară, competitivă – conform planurilor și strategiilor elaborate de municipalitate mai degrabă pentru accesarea unor fonduri de finanțare decât pentru a integra nevoile reale ale orașului și ale locuitorilor săi în noua paradigmă de dezvoltare a zonelor urbane.

Contextul noilor provocări la nivel mondial ține cont de reziliența la schimbările climatice, încălzirea globală, amenințarea declanșării unei noi crize economice globale și scurtcircuitarea lanțurilor de aprovizionare globale.

Urbanizarea nu este un fenomen nou. Urbanizarea a adus modificări substanțiale în viața și mentalitatea oamenilor. Fenomenul urbanizării a produs și o serie de inconveniente, precum poluarea sau afectarea dramatică a resurselor naturale. Aceste aspecte trebuie luate în considerare în viziunea asupra orașului deoarece, cu timpul, degradarea mediului va afecta atât generațiile actuale cât și pe cele viitoare. Conflictul dintre urbanizare și mediu se poate rezolva prin schimbarea modului de a gândi și a acționa, prin respect față de mediu.

Direcţii

România este semnatară a acordului de la Paris privind schimbările climatice (2015) și chiar în aceste zile a participat la COP 26 Glasgow.

Pentru Oradea, este timpul pentru acțiuni clare în acest sens, nu doar de strategii și planuri caduce ca abordare, sau declarații și abordări clasice de tip „business as usual”. Elaborarea documentelor strategice pentru municipiu și zona metropolitană – Strategia integrată de dezvoltare urbană, Planul de acțiune pentru energie durabilă și climă, Planul de mobilitate urbană durabilă – ca documente-program pentru perioada următorilor 10 ani, ar trebui să țină cont la modul real de dorința cetățenilor și să integreze cu adevărat în viziunea de dezvoltare aspectele de mediu, energie, economie circulară, transport durabil, turism”, se arată în comunicatul ONG-urile de mediu din Oradea.

Organizațiile semnatare își mențin observația că, sub umbrela proiectelor de mediu, se propun din nou intervenții cu potențial impact semnificativ, costisitoare și care nu răspund nevoilor cetățenilor. Acțiuni punctuale precum cea de pe malul stâng al Crișului Repede nu se încadrează în nicio viziune de dezvoltare a orașului, contribuind la afectarea valorilor mediului urban.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

SQM Architecture va proiecta “noul Bălcescu”

Articolul următor

HiSky va avea zboruri din Maramureș în Anglia, Italia și Franța

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share