Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clubul Economic German din Transilvania oferă: Soluții germane pentru asigurarea forței de muncă

Într-un interviu pentru Transilvania Business, Wolfgang Alexander Guib, Directorul Executiv al Clubului Economic German din Transilvania (DWS), a vorbit despre ultimele activități ale organizației. Totodată, a explicat principalele provocări ale investitorilor germani în contextul crizei provocate de pandemie.

DWS are aproximativ 130 de membri, mulți dintre aceștia fiind angajatori de top cu mii de angajați. Printre membrii Clubului se numără cele mai mari companii de origine germană din regiune, lideri în domeniul industrial și în celelalte nișe ale lor de activitate, și, implicit, principalii susținători ai bugetelor locale.

Ce planuri are Clubul Economic German în perioada următoare; ce activități derulează Clubul în prezent?

În primul rând, ne dorim să ducem mai departe în mod mai activ scopurile statutare ale DWS. În acest sens, noul consiliu director, ales în luna iulie, are în agendă ca principale teme imediate:
– inițierea unei cooperări active cu alte organizații economice din țară și străinătate, cu administrația publică locală și centrală, respectiv cu decidenții politici din România;
– promovarea regiunii economice Transilvania în străinătate;
– promovarea și susținerea implementării în zonă a conceptului de învățământ profesional în sistem dual;
– alinierea legislației muncii la necesitățile practice impuse de evoluția pieței muncii;
– implicarea în problemele sociale actuale, cum ar fi vaccinarea împotriva Covid-19.

În paralel ne propunem desigur continuarea și aprofundarea dialogului între membrii DWS. Lunar au loc mai multe întrevederi ale membrilor. O întâlnire formală, pentru discuții administrative și de dezvoltare, la care de cele mai multe ori avem invitați speciali din diverse sectoare de activitate, care dezbat teme de interes pentru business-urile membrilor noștri.

Spre exemplu, la următoarea întâlnire a membrilor îi avem printre invitați pe primarul unuia din municipiile importante ale Transilvaniei și pe un specialist în domeniul energiei, cu care vom dezbate contextul actual al majorării prețului energiei, în speranța identificării a unor soluții care să vină în sprijinul membrilor noștri afectați major de această majorare.

Tot lunar are loc și o întâlnire informală, denumită „Stammtisch”, la care iau parte membrii DWS alături de familia, prietenii și partenerii acestora.

Pe lângă aceste întâlniri lunare, organizăm și evenimente speciale. În acest sens aș aminti două astfel de evenimente importante organizate de DWS în ultimele luni:
Weinfest-ul DWS, (Festivalul Vinului), sărbătorit în 11 septembrie la Biserica Fortificată din Cristian, la care au participat alături de membrii noștri și oficialități importante din zona administrației publice locale, economiei, bisericii și politicii.

Întâlnirea membrilor DWS cu Prim-Ministrul României, Florin Cîțu, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, Primarul Sibiului, Astrid Fodor, și Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, din 12 iunie, unde membrii noștri au avut ocazia de a discuta despre reforme și investiții care să contribuie la dezvoltarea durabilă și sustenabilă a României, despre măsuri de susținere post-pandemie a companiilor și consolidarea parteneriatului stat-mediul de afaceri.

Cum se implică autoritățile locale în susținerea activității firmelor? Ce ar mai trebui făcut din perspectiva aceasta?

Datorită întâlnirilor dese cu autoritățile publice în cadrul evenimentelor și inițiativelor noastre reușim să transmitem situația „din teren” cu care se confruntă companiile membre și să păstrăm dialogul constant și constructiv. De aceea putem spune că noi lucrăm foarte bine cu autoritățile, atât la nivel de oraș, cât și la nivel județean, și avem dorința de a îmbunătăți această colaborare continuu.

Forța de muncă este una dintre problemele companiilor românești, dar și a celor străine. Ce soluții găsesc companiile germane?

Lipsa de personal calificat este o problemă generală la nivelul întregii țări, atât pentru companiile autohtone, cât și pentru cele cu capital străin. Din păcate, problema se accentuează tot mai mult în fiecare zi. Principalul motiv este plecarea a circa 4 milioane de români în străinătate și, bineînțeles, renunțarea aproape în totalitate la școlile profesionale din România. Soluțiile găsite și pe care DWS face tot posibilul să le promoveze sunt: o salarizare atractivă și înființarea școlilor profesionale cu implicarea activă a investitorilor germani, lucruri care la ora actuală se implementează deja, atât în Sibiu, cât și în alte orașe mari din România.

Colaborarea cu universitățile: care sunt principalele rezultate, cum se schimbă relația, în contextul crizelor economice?

Companiile din clubul nostru au colaborări de duratăa cu școlile, facultățile și universitățile din zonă și sunt mulțumite de aceste parteneriate. Din păcate, pandemia a îngreunat conlucrarea și efectivitatea acestor colaborări. Totuși, ambele părți sunt încrezătoare că poate fi depășită criza pandemică și, implicit, și această criză economică.

Cum vedeți evoluția companiilor din Sibiu (Transilvania) în contextul dinamicii prețului la energie?

Întrebările și grijile membrilor ne-au arătat că prețul energiei este o temă reală de interes, atât pentru companii, dar și pentru persoanele fizice. De aceea ne-am propus ca la următoarea întâlnire a membrilor să invităam un specialist din zona energiei, care să răspundă nelămuririlor, întrebărilor și incertitudinilor, și poate chiar să găsim împreună soluții.

În primul an al pandemiei, când a fost afectată producția, respectiv lanțul de aprovizionare, se vorbea că este foarte posibil ca o parte din producția care se face în Asia să fie relocată în Europa și că de acest lucru România poate profita foarte mult. Cum vedeți Dvs. acum acest lucru: a profitat România, mai poate profita etc.?

Este evident că într-o criză economică, planurile de investiții suplimentare sunt peste tot analizate și reanalizate cu foarte mare grijă și atenție. După aceea, există discuții la ora actuală, prin care producția ce stă la baza lanțului de aprovizionare mondială să fie realizată mai mult pe plan local. În acest sens este foarte posibil ca o parte din producția care se face în Asia să fie relocată în Europa. România poate avea de câștigat de pe urma acestui context, dar consider că este necesar ca mediul economic să conlucreze cu zona politicului și cu administrațiile publice pentru a se putea ajunge acolo.

Vă rog să ne spuneți pe scurt despre implicarea companiilor (DWS) în societate; despre dezvoltarea de proiecte de cercetare a companiilor.

Pe lângă activitatea lor curentă, companiile manifestă și o deschidere mare față de problemele generale ale societății române din zonă, inițiind constant demersuri de sprijinire și dezvoltare socială. Mulți dintre membrii DWS sunt implicați și în alte cluburi locale cu scopuri sociale.
Iar proiectele de cercetare se regăsesc pe masa tuturor membrilor noștri, care își doresc să se autodepășească în sectoarele lor de activitate. Cu atât mai mult cu cât acest tip de abordare este puternic înrădăcinată în cultura de business din spațiul germanic.

O prezentare mai concretă a câtorva dintre membrii DWS, a diverselor nișe de activitate a acestora am făcut-o chiar vara aceasta, sub forma unui film de promovare a regiunii economice Transilvania în spațiul vorbitor de limbă germană, care poate fi văzut pe site-ul web „B7B – Afaceri în Transilvania”.

Filmul a fost produs în cooperare cu DWS, Societatea Carl Wolff, Forumul German și cluburile de afaceri Kronstadt (Brașov), Klausenburg (Cluj-Napoca) și Neumarkt (Târgu Mureș). Ne dorim ca prin acest film, respectiv prin poveștile de succes prezentate în acesta, să arătăm potențialilor investitori din spațiul germanic o altă față a Transilvaniei și a potențialului de business al acesteia.

(Publicat în ediția print TB 105)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Relațiile bilaterale România-Germania, în revenire. Companiile germane confruntate cu blocaje în activitate

Articolul următor

Oradea va avea Târg de Crăciun

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share