Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zonele Sălaj și Meseș au „manuale” pentru construcțiile de la sate

Cele două ghiduri pentru zonele Meseș și Sălaj oferă exemple de bună practică, dar conformarea este doar voluntară

Două ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural, care vizează zonele etnografice Meseș și Sălaj, au apărut pe portalul Consiliului Județean (CJ) Sălaj, la secțiunea urbanism.

Realizate de Ordinul Arhitecților din România, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, din subordinea CJ, ghidurile se adresează locuitorilor din mediul rural, autorităților locale și regionale, investitorilor, consultanților de accesare a fondurilor europene și proiectanților, în vederea întocmirii proiectelor de investiții și a fundamentării documentațiilor de urbanism.

“Ghidurile își propun să prezinte un set de reguli uşor de aplicat, cu exemple clare, care să faciliteze alegerea modelelor adecvate de către cei care vor să construiască în mediul rural. Obiectivul esenţial este păstrarea spiritului aşezărilor rurale din România şi creşterea calităţii vieţii în mediul rural, concomitent cu conservarea tradiţiilor şi a peisajului cultural existent. Toate acestea sunt privite ca resurse de bază pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural”, consideră autorii.

În primele capitole sunt definite, cu ajutorul datelor din teren, statistice, geografice și pe baza documentațiilor istorice, specificul zonelor etnografice în cauză. Mai apoi, sunt prezentate recomandări de amplasare a construcțiilor noi, respectiv de intervenție asupra construcțiilor existente, astfel încât să se păstreze identitatea satului sălăjean. Ghidurile identifică exemple negative de amenajare a spațiului public și privat și oferă alternative valoroase, cu soluții sustenabile, în armonie cu specificul locului.

“Într-o perioadă în care se construiește, adesea, haotic, fără a mai ține cont de tradiție, de arhitectura zonei, de importanța integrării în peisaj, astfel de ghiduri specifice sunt mai mult decât binevenite. Chiar dacă soluțiile promovate de autori sunt doar cu titlu de recomandare, este extrem de important ca aceste exemple de bune practici să fie surse de inspirație pentru toate părțile implicate în realizarea procesului de construcții din zona rurală.

Dacă ne dorim păstrarea identității naționale, trebuie să depunem eforturi pentru a împiedica degradarea satului autentic, pentru a păstra coerența și caracterul habitatului tradițional și pentru a pune în valoare potențialul rural. Trebuie să susținem dezvoltarea responsabilă a mediului rural și să punem accent pe educarea noii generații, în sensul respectului pentru moștenirea culturală”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Topografii fac măsurători pentru viitorul drum expres Oradea – Arad

Articolul următor

Bucureștiul și Clujul, cele mai multe comenzi online la Leroy Merlin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share