Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lemnul și electricele au salvat economia Maramureșului în “anul pandemiei”

Grupul Taparo a “virat” anul trecut de la mobilier la echipamentele sanitare | Foto: Techtex

Trei sectoare economice ale județului au avut o evoluție pozitivă sau stabilă în anul apariției pandemiei în țară: prelucrarea și fabricarea produselor din lemn, producția de echipamente electrice, fabricarea de mobilă. Camera de Comerț și Industrie Maramureș a realizat radiografia economică a județului în 2020.

Maramureșul rămâne exportator net

În perioada 2015-2018, Maramureșul se afla la nivel regional pe locul 3 în privința produsului intern brut, însă Clujul se distanța de celelalte județe și accentua diferențele între acestea, conform organizației de comerț.

”Maramureșul ocupa în 2019 locul 5, iar în 2020 a mai câștigat un loc și se situează pe locul 4, depășind Bistrița-Năsăud. Satu Mare se clasa după județul Maramureș în acest clasament și în anii precedenți. Toate județele, cu excepția Clujului, înregistrează valori ale PIB pe locuitor sub media regională. Valoarea mică a PIB pe locuitor se datorează faptului că economia Maramureșului este reprezentată de sectoare economice cu aport mic la realizarea valorii adăugate brute”, explică președintele CCIM, Florentin Tuș. La nivel județean, Maramureșul rămâne exportator net, cu un sold pozitiv (într-o ușoară scădere în 2020) al balanței comerciale.

Salariile în Cluj, mult mai mari decât “la vecini”

Câștigul salarial în acest județ se află sub media națională (-19%) și sub cea regională (-13%). “Ca tendință, remarcăm o scădere a diferenței dintre câștigul salarial în Maramureș și cel salarial la nivel național și o creștere a diferenței dintre câștigul salarial în Maramureș și cel la nivel regional, pe fondul unei polarizări regionale.

În ultimii 13 ani toate județele din Regiunea de Nord-Vest, cu excepția Clujului, au înregistrat un câștig salarial nominal mediu brut lunar mai mic decât mediile naționale, regionale și cele înregistrate la nivelul județului Cluj. Mai mult decât atât, aceste diferențe au fost într-o creștere continuă de la an la an. În timp ce județul Cluj se îndepărtează pozitiv față de mediile naționale și regionale, prin câștiguri salariale mai mari decât mediile naționale și regionale, celelalte județe din regiune rămân în urmă în această privință”, susține președintele CCIM.

Repartizarea întreprinderilor active în Maramureș se înscrie în structura națională și regională, cu primul loc ocupat de comerț, apoi de construcții, industria prelucrătoare, transport și depozitare, activități profesionale. Sub 20% dintre întreprinderile active nou create fac investiții în primul an de activitate. Procentul acestora la nivelul Regiunii Nord-Vest este de 13%. La nivelul Regiunii Nord-Vest doar 66.5% dintre întreprinderile nou create în 2018 mai erau active la un an de la înființare (2019).

”În anii următori vom asista la o creștere semnificativă a numărului de firme care se vor închide (indiferent de forma procedurală pe care o va îmbrăca aceasta închidere), pe măsură ce aceste firme ies din perioada minimă de supraviețuire de trei ani”, explică Tuș.

Lemnul recoltat, în scădere

Principalele culturi agricole în Maramureș, cu producție medie la hectar superioară mediilor naționale și regionale, sunt boabe, floarea soarelui și porumb verde furajer. Speciile de pomi predominante erau prun, cireș, vișin, nuc. Principalele categorii de animale, cu valori superioare mediilor regionale și naționale sunt bovine, vaci, bivolițe și juninci, porcine, scroafe de prăsilă. Pentru Maramureș 2019 a fost un an de scădere a producției agricole, raportat la cel precedent, în ramurile vegetală și animală.

Scăderile din 2019 trebuie privite în contextul anului 2018, cu performanțe spectaculoase în agricultura în România. În 2020, volumul de lemn recoltat la nivelul Maramureșului a fost mai mic decât cel din 2019 (al doilea an de scădere). 2018 a fost un an de maxim al recoltării, raportat la perioada 1990-2018. În Maramureș doar în 1990 s-au mai depășit valorile din 2018 (809.000 față de 731.000).

Numărul de turiști s-a înjumătățit

Raportat la înnoptările în structuri de primire turistică, Maramureșul se situa în 2020 pe locul 17 la nivel național la turiști străini și pe 16 la români. Față de 2019, numărul de înnoptări s-a înjumătățit atât la nivel național (14 milioane vs. 28 de milioane), cât și la nivel județean (251.000 vs. 518.000).

CCIM realizează, la sfârșitul fiecărui an, o radiografie economică a județului Maramureș pentru anul precedent, pe baza indicatorilor economici, a datelor de bilanț înregistrate de companiile maramureșene și de informații oficiale furnizate de instituții de specialitate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara pregătește „Digital Twin” - macheta digitală a orașului, care va cuprinde toate bazele de date ale capitalei Banatului

Articolul următor

Parc industrial pe 45 de hectare în Sălaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share