Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișoara pregătește „Digital Twin” – macheta digitală a orașului, care va cuprinde toate bazele de date ale capitalei Banatului

Timișoara va marca o nouă premieră, de această dată în domeniul administrativ. Municipalitatea anunță că începe demersurile pentru realizarea Machetei Digitale a orașului. Iar pentru că proiectul este unul de un grad ridicat de complexitate și inovare, se apelează la consultanță externă, având în vedere gradul ridicat de complexitate și inovare a proiectului. Până în momentul de față, nicio administrație publică din România nu a implementat un astfel de proiect.

Conceptul de „Digital Twin” (sau machetă digitală) presupune crearea unui instrument digital care să înglobeze toate datele unui oraș, pentru a ajuta la fundamentarea deciziilor luate de administrație.

„Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente în oraș: date din administrație, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat în oraș. De asemenea, vor fi integrate și bazele de date de care dispun și alți operatori privați sau civici, după ce, în prealabil, aceste date sunt standardizate și interoperabile”, a anunțat Valentin Mureșan, consilier al primarului pe probleme de smart city și transformare digitală.

Datele vor proveni din primărie, din instituțiile și societățile comerciale subordonate CLT (de ex. STPT, Aquatim, RETIM), din partea actorilor economici, precum și din partea societății civile, cât timp vor respecta normele de calitate și standardele agreate. Portalul de date deschise (open data) al Primăriei Municipiului Timișoara, unde sunt colectate și găzduite baze de date, este un element din replica finală (https://data.primariatm.ro/).

Din această vară, Primăria Municipiului Timișoara este semnatara ”Declarației europene privind o acțiune comună pentru încurajarea transformării digitale durabile în orașele și colectivitățile din UE, living-in.eu”, care susține transformarea digitală a orașelor împreună cu cetățenii și pentru aceștia (https://living-in.eu/sites/default/files/files/declaration_rumanian.pdf)

Pentru realizarea proiectului Timișoara Digital Twin, Primăria Municipiului Timișoara va aplica pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și din Programul Operațional Regional.

Total
4
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AROBS a cumpărat Berg Software

Articolul următor

Lemnul și electricele au salvat economia Maramureșului în “anul pandemiei”

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
4
Share