Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Orașele câștigătoare. Expansiunea CTP în Transilvania.

Supranumit câștigătorul pandemiei, sectorul de industrial și logistică s-a dezvoltat într-un ritm alert în ultimii doi ani. Cu viteză maximă a crescut și portofoliul CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator de spații industriale și logistice de clasă A din România, care, în mai puțin de doi ani de pandemie, și-a extins portofoliul local cu 1 milion mp, motoarele de creștere fiind mai nou în Transilvania, inclusiv nord-vestul țării.

De unde vine creșterea, care sunt proiectele reper?

România a depășit borna de 5 milioane mp de spații industriale și logistice în primul an de pandemie, cu o dinamică a livrărilor de aproximativ 400.000 mp pe an, care s-a menținut și în 2021. La jumătatea anului 2021, România avea un stoc modern peste 5,4 milioane mp, lider detașat fiind CTP, cu un portofoliu estimat să atingă 2 milioane mp până la finalul anului.

În ultimul an, aproximativ 500.000 mp au fost adăugați în portofoliul CTP doar în orașele din Transilvania, compania fiind un  investitor activ în această zonă. Achizițiile strategice, precum 153.000 mp preluați de la dezvoltatorul Olympian, au permis CTP să-și consolideze prezența în Timișoara, considerat al doilea pol logistic după București, devenind un jucător dominant în zonă. O altă achiziție strategică în 2021 a fost preluarea portofoliului de 110.000 mp de la Zacaria, prin care CTP și-a extins portofoliul în alte orașe cheie, respectiv Arad, Sibiu și Oradea.

Pe harta investițiilor CTP, Oradea ocupă un loc aparte, după ce dezvoltatorul a câștigat licitația pentru terminalul cargo, care va fi construit pe terenul de 14 ha adiacent aeroportului. Proiectul terminalului cargo va absorbi o investiție de peste 32 de milioane de euro din partea CTP și va transforma Oradea într-un punct de tranzit major pentru mărfurile care ajung sau pleacă din România.

Un alt proiect demarat de CTP în 2021 este noul centru logistic din Turda, unde compania va ajunge în acest an la suprafață închiriabilă de 25.000 mp, pe care își propune să o dubleze în următorii doi ani. Turda reprezintă un nod logistic important, beneficiind de legături rapide către Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Alba Iulia și Deva.

Dacă analizăm doar Oradea, Timișoara, Arad și Turda, CTP deține deja peste 200.000 mp, echivalentul a circa 10% din portofoliul local. Mai mult decât atât, CTP plănuiește să dezvolte încă 250.000 mp în aceste patru orașe, considerându-le de o importanță strategică pentru chiriașii săi. Dincolo de volum, standardul de calitate al proiectelor CTP este un diferențiator major, în orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca sau Sibiu, compania având de departe cele mai avansate clădiri din punct de vedere al specificațiilor tehnice, de la sistemele de izolație la cele de încălzire/răcire și iluminat.


Marile investiții abia acum urmează

Lider la nivel local și european, CTP s-a extins puternic și pe piața spațiilor industriale și logistice din Transilvania, atât din punct de vedere al proiectelor deținute, cât și al chiriașilor din portofoliu.


Ce urmează, mai este loc de creștere pentru CTP  în Transilvania?

Ana Dumitrache, Country Head, CTP România: Într-adevăr, Transilvania este un pariu important pentru CTP și voi începe cu chiriașii din portofoliu, care apreciază calitatea produsului nostru premium și odată ce se alătură comunității CTP pur și simplu nu mai sunt mulțumiți în altă parte. Aprecierea pe care o primim de la chiriașii noștri este esențială și ne motivează să investim și mai mult în Transilvania.

Din punct de vedere al portofoliului CTP, sunt mai multe orașe câștigătoare, unde am reușit să obținem rezultate frumoase într-o perioadă în care pandemia a adus multe provocări mediului de business și nu numai. Jumătate din creșterea portofoliul nostru în 2021 a provenit din extinderea în Transilvania, unde am investit aproximativ  150 de milioane de euro doar în acest an. Cu siguranță mai este loc de creștere și avem planuri la fel de ambițioase în continuare, atât prin dezvoltarea proiectelor existente, cât și prin noi achiziții.

Ce tip de achiziții aveți în plan? La ce se uită un dezvoltator de talia CTP atunci când vrea să cumpere un nou proiect și care sunt orașele acare se află acum pe radarul investițiilor?

Ana Dumitrache: Ne uităm la orice oraș unde putem dezvolta adevărate comunități, nu doar parcuri industriale.. Locația este importantă și sunt mai multe orașe pe care le analizăm în prezent, în unele suntem deja activi, însă vorbim și de piețe noi. În 2021 ne-am extins prezența geografică, am adăugat Brașov și Craiova pe harta investițiilor CTP și la fel plănuim să facem și în 2022. Orașele din Transilvania rămân în atenția noastră, inclusiv Oradea, Timișoara, Arad și Turda. În plus, mă aștept să ne extindem în cel puțin două noi orașe.

Un alt criteriu esențial în decizia de achiziție este posibilitatea de a extinde proiectul, prin dezvoltarea pe teren adiacent. Spre exemplu, la CTPark Timișoara, vom dezvolta în 2022 aproximativ 40.000 mp, la CTPark Arad avem în plan 25.000 mp, la Oradea, aproape 14.000 mp, iar la Sibiu, peste 20.000 mp. Pentru chiriașii noștri este important să știe că își pot crește suprafețele ocupate odată cu creșterea businessului, că există loc pentru extindere și că își vor primi spațiile închiriate la timp. Încrederea în capacitatea celuilalt de a livra la timp este un factor cheie în acest business.

 

Ce profil au chiriașii care se extind în Transilvania, din ce industrii fac parte și ce tip de activități desfășoară?

Ana Dumitrache: Simțim o cerere în creștere din partea clienților din retail, cu precădere în zona Turda, care beneficiază de un acces ușor la coridoarele paneuropene de transport. În plus, evoluția comerțului online este foarte bună, dacă ne uităm la ultimele date disponibile care plasează România pe locul 50 la nivel mondial, cu o creștere de aproximativ 50% în 2020, în contextul în care piața mondială a avut un avans de 30%. Dezvoltarea ecommerce-ului se resimte, la rândul ei, în industria de curierat și domenii conexe.

Pe lângă retail, observăm un apetit în creștere și în ceea ce privește facilitățile de producție. Avem chiriași care intenționează să își extindă capacitatea de producție prin extinderea de spațiu, de exemplu în Arad. Discutăm și cu noi companii care au în plan intrarea pe piața din România și sunt interesate în special de zona de vest a țării. Calitatea și costul atractiv al forței de muncă sunt avantaje competitive, la care se adaugă calitatea spațiilor în care oamenii își desfășoară activitatea. În spațiile de producție ale chiriașilor noștri lucrează peste  5.500 de persoane, prin urmare, responsabilitatea pe care o avem este foarte mare.

Din spațiile noastre din Transilvania pleacă produse esențiale, de la produse farmaceutice, mâncare pentru copii, hrană pentru animalele de companie, băuturi răcoritoare la saltele, canapele, decorațiuni, vopseluri etc.

De aceea, punem accent pe calitatea construcției și pe modul în care administrăm parcurile industriale. Investim mult în drumurile de acces în parc, în zonele de andocare, precum și în camerele tehnice și în spațiile de birouri din hale. Ne propunem să fim un lider nu doar în ceea ce privește volumul portofoliului, ci și din punct de vedere al calității proiectelor și serviciilor oferite chiriașilor noștri.

Per ansamblu, deși dezvoltarea pieței de industrial și logistică în Transilvania a fost una foarte dinamică în ultimii ani, suntem încă la început și marile investiții abia acum urmează. Însă niciun succes nu apare peste noapte, iar pentru a fi câștigătoare în cursa investițiilor, orașele au nevoie să investească la rândul lor în dezvoltarea infrastructurii și în atragerea companiilor capabile să creeze locuri de muncă pe termen mediu și lung.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Drumul care va uni Centura Zalăului de Autostrada Transilvania e gata anul viitor

Articolul următor

Brașovul, în căutare de terenuri pentru relocarea industriei locale. Primarul Coliban descrie provocările

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share