Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Daniel Buda: “Fermierii europeni sunt în prima linie a securității alimentare”

Europarlamentarul clujean a solicitat la Strasbourg fonduri pentru dezvoltarea fermelor din Europa

Banii acordați prin Politica Agricolă Comună (PAC) reprezintă un sprijin real pentru asigurarea durabilității fermierilor, securității alimentare și păstrarea vitalității spațiului rural, consideră europarlamentarul clujean Daniel Buda.

În plenul Parlamentului European, la Strasbourg a avut loc o dezbatere pe marginea reformei PAC, înainte de supunerea la vot a celor trei rapoarte: PAC – sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR; PAC – finanțarea, gestionarea și monitorizarea; PAC – modificarea regulamentului OCP și a altora.

Noua PAC este mai echitabilă, mai verde, cu obiective mai ambițioase în ceea ce privește clima, mediul și bunăstarea animalelor, susține europarlamentarul român. El spune că fermierii se află în prima linie în asigurarea securității alimentare, combaterea schimbărilor climatice, fiind decisivi pentru păstrarea biodiversității, iar statele membre au responsabilitatea unor planuri naționale strategice (PNS), care să îi aibă în centru și să garanteze durabilitatea acestora.

“Suntem la capătul unor dezbateri complicate, dar la începutul unui drum lung de implementare a unei politici, care va influența viața fermierilor în următorii ani. PAC le va permite fermierilor europeni dezvoltarea și modernizarea fermelor, un trai mai bun și un viitor mai sigur pentru copiii și familiile lor, dar și un sprijin real în eforturile de a păstra vitalitatea spațiului rural.

Indiferent de vreme, ploaie, arșiță, geruri sau viscole, fermierii au fost și vor continua să fie soldații aflați în prima linie a bătăliei pentru asigurarea securității alimentare, a combaterii schimbărilor climatice și factori decisivi pentru păstrarea biodiversității”, consideră oficialul român.

Afectați de concurența neloială

“Deși de multe ori afectați de o concurență neloială, din cauza unor politici insuficient de bine ancorate în realitățile din teren, ne-au asigurat tuturor alimente de calitate și la prețuri accesibile, iar noi trebuie să ne asigurăm că își vor păstra această capacitate în viitor. Banii acordați prin PAC nu reprezintă decât un avans plătit fermierilor pentru hrana de care se bucură, în fiecare zi, cei 500 de milioane de cetățeni europeni.

Statelor membre le revine responsabilitatea întocmirii unor PNS, care să aibă în centru fermierii, să reducă birocrația și să garanteze durabilitatea fermelor. Comisia Europeană trebuie să urmărească îndeaproape implementarea acestei politici în fiecare colț al Uniunii Europene deoarece ea reprezintă garanția unei vieți mai bune pentru fiecare dintre dvs”, spune Daniel Buda.

450 de milioane de euro pe an

„Susțin deplin compromisul politic la care s-a ajuns. Este un rezultat bun și echilibrat care va permite PAC să-și joace rolul în a asigura tranziția spre o agricultură mai durabilă. Avem șansa de a oferi cetățenilor noștri o PAC puternică care va contribui la durabilitatea economică, socială și de mediu”, a spus Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură.

„Aprobarea PNS, cu setul lor de indicatori, va permite monitorizarea adecvată. În ce privește regulamentele orizontale, s-a ajuns la un acord care consolidează elementele cheie, ținând seama de noul model de livrare. Verificarea eligibilității se va realiza de statele membre, iar CE se va asigura că sistemele din statele membre sunt funcționale. În ce privește sporirea transparenței în PAC, salut noul element în ce privește întreprinderile de grup.

În ce privește finanțarea și gestionarea noii rezerve de crize pe agricultură, avem 450 milioane euro / an. Sunt mulțumit de rezultate. PAC, de una singură, nu poate răspunde tuturor provocărilor cu care ne confruntăm. La toate nivelurile de guvernanță, fiecare trebuie să creeze sinergii între politici și agricultori. Votul de astăzi va contribui la atingerea acestui obiectiv”, a spus comisarul.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Echipamente de căutare de ultimă generație, în dotarea Salvamont Bihor

Articolul următor

Proiectul MHC Poiana Ruscă, finanțat cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share