Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectul MHC Poiana Ruscă, finanțat cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene

Unul dintre proiectele Hidroelectrica, MHC Poiana Ruscă a fost calificat cu succes pentru a fi implementat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE si Norvegiene în valoare de 462.000 euro, a anunțat în această după-amiază Biroul de Presă al companiei. Scopul Proiectului este de a crește ponderea producției de energie regenerabilă în mixul energetic total al României, în conformitate cu strategia și politicile UE prin promovarea resurselor regenerabile (hidro) și reducerea emisiilor de CO2, prin dezvoltarea potențialului hidroenergetic al debitului de servitute evacuat în aval de barajul Poiana Ruscă și construirea unei noi centrale de producere a energiei din surse regenerabile complet automatizată,  cu o capacitate instalată de 281 kW care va genera o producție anuală estimată de energie de 1.534,34 MWh/an.

 

Hidroelectrica a depus o aplicație pentru finanțarea Proiectului MHC Poiana Ruscă, a îndeplinit toți termenii și condițiile prevăzute în Apelul 1.1 “Creșterea capacității de livrare a energiei regenerabile” – Hidroenergie, prin contribuția excelentă a echipei de proiect și, la finalul procesului de evaluare realizat de Innovation Norway, i-a fost aprobat un sprijin financiar de 462.000 euro prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021,  în cadrul “Programului de Energie din România” pentru implementarea unui proiect de realizare a unei microhidrocentrale noi.

“Punerea în aplicare a acestui proiect va avea un impact social puternic și pozitiv pe termen lung și scurt, în contextul politicilor actuale ale UE de decarbonizare, care vizează reducerea ponderii energiei produse din utilizarea combustibililor fosili și, în special, a cărbunelui și utilizarea resurselor regenerabile disponibile. Proiectul își propune să dezvolte potențialul hidroenergetic al debitului de servitute  evacuat în aval barajul Poiana Ruscă și să producă energie electrică din resurse regenerabile, cu zero emisii de CO2, într-un nouă microhidrocentrală conectată la rețea”, se arată în comunicatul remis de Biroul de Presă al Hidroelectrica. 

Proiectul MHC Poiana Ruscă are ca scop dezvoltarea potentialului hidroenergetic prin folosirea debitului de rezervă impus în aval de barajul Poiana Ruscă într-o nouă microhidrocentrală automatizată conectată la retea, cu o capacitate instalată de 0,281 MW, care generează 1.534,344 MWh/an, energie verde cu zero emisii de CO2 pe intreaga durată de viață proiectată a unității.

Proiectul nu are niciun impact asupra mediului și asupra societății, soluția implementată fiind una simplă, cu o tehnologie dovedită și matură în domeniul hidroenergetic, unde Hidroelectrica are o vastă experiență.

Costurile eligibile totale ale proiectului sunt de 771.049 euro, din care 60% sau 462.000 euro vor fi suportate prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, în cadrul “Programului de Energie din România”, cu condiția ca Hidroelectrica să dovedească faptul că întregul proiect va fi condus conform regulilor acestui mecanism financiar.

Proiectul a început oficial în data de 22 octombrie 2021 și, din cauza complexității, va fi implementat până la 30 iunie 2023.

Proiectul de promovare și dezvoltare a MHC Poiana Ruscă are, de asemenea, un efect de replicare pentru alte amenajari hidroenergetice similare, unde există încă un potențial regenerabil neexploatat.

Mai multe detalii privind proiectul Hidroelectrica MHC Poiana Ruscă, finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar disponibil pentru 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România” se găsesc la următorul link: www.hidroelectrica.ro

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Daniel Buda: “Fermierii europeni sunt în prima linie a securității alimentare”

Articolul următor

Primele tramvaie în culorile alb-roșu, culorile orașului, pe străzile din Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share