Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alina Anamaria Silaghi face agrement și terapie la „Caii din Vale” – Betfia

Dintr-un teren mlăștinos se pot face bani. Se poate face un business care să atragă zeci de iubitori de natură și de animale. A demonstrat-o Alina Anamaria Silaghi, o tânără din Betfia, care administrează Caii din Vale, o afacere care s-a născut dintr-o mlaștină și din pasiunea pentru animale și viața la țară.

Alina Anamaria Silaghi spune că a avut o copilărie foarte fericită la țară, atât ea cât și soțul său. Alina în Betfia, la 3 km de Băile Felix, soțul, Liviu, în Bucium, la circa 30 km de Oradea.

Alina Anamaria Silaghi, broker pe Bursă și iubitor de animale

Alina, boker – agent de Bursă, cu studii în drept, filosofie și psihologie, Liviu – polițist pirotehnist, nici nu se gândeau în urmă cu câțiva ani la ceea ce au realizat și pus pe picioare la Caii din Vale în 2016.

Niciunul dintre noi, nici eu, nici soțul, nu ne-am da copilăria pe o alta. Cu toate neajunsurile sau cu toate greutățile, ne-am bucurat să fim în preajma animalelor, în preajma muncilor dintr-o gospodărie țărănească. Și indiferent ce studii am făcut ulterior, sau ce business-uri am avut, tot timpul ne-a plăcut să ne întoarcem în sat, la natură, la animale”, povestește Alina.

Prima dată a fost lacul

Părinții Alinei sunt din Betfia și aveau în proprietate un teren mlăștinos, bun doar pentru fâneață la animale. În 2016, decât să-l înstrăineze pe bani de nimic s-au hotărât să sape un lac, să vadă dacă are apă. Au dat de un izvor și, astfel s-a născut lacul actual, folosit pentru plimbări cu hidrobicicleta și cu bărcuța.

Ne făcea plăcere să ieșim aici. Apoi au venit și prietenii. Am început cu activități pentru copii: tiroliană, bărcuță, aveam diferite animăluțe. În 2016 am înființat pur și simplu firma și au început să vină școli, grădinițe, care doreau să scoată copii în aer liber, la diferite activități. În 2017 am construit terasa și restaurantul pe care am inaugurat-o cu o nuntă în stil raw-wegan. Atunci am avut prima dată tangență cu clienții. Nu am avut niciunul experiență în domeniu. Bărbatul meu, pirotehnist, dezamorsează bombe, eu agent de Bursă. Nunta a ieșit extraordinar”, își amintește tânăra.

În 2018 au construit cinci căsuțe de camping, iar în 2019 au construit manejul acoperit.

Terapie cu cai

Terapie cu cai pentru copii

Cu caii au început în 2016, oferind clienților care le treceau pragul plimbări călare sau cu căruța. La început nu aveau cai, colaborând cu câțiva proprietari din sat. De acolo s-a născut ideea de terapie cu cai.

De la sora mea, care are doi copii cu autism, am aflat că terapia cu cai dă rezultate în cazul copiilor cu dizabilități. Și atunci, cu caii aceștia care nu aveau nici o legătură nici cu dizabilitățile și nici cu copii, dar erau blânzi, am început să lucrăm cu copii. Am angajat un psiholog, un specialist care să facă treaba asta. Și am mers în paralel. Partea de agrement susținea partea de terapie. În 2018, am început să lucrăm cu un singur cal adult, pe care-l aveam noi – Blonda, așteptând să crească mânjii pe care-i antrenam să facă partea de terapie. Din 2018, ziua de marți este rezervată terapiei cu cai. Toți copii cu dizabilități din zonă au gratuitate. Terapia dă rezultate. Problema este că nu avem atâtea locuri cât de mare este cererea. Psihologul, având cabinetul propriu, poate veni doar marțea. Nu mai găsesc specialiști, pentru că aș mai aloca încă o zi pentru această activitate. Aceasta este modalitatea noastră de a da înapoi ceva din ceea ce am primit. Pentru că, suntem de părere că trebuie și să dai, nu doar să primești. Și chiar vedem rezultatele”, spune antreprenoarea.

Alina are în prezent 17 cai: 13 adulți, doi mânji de un an și doi ponei.

Pentru copii și nu numai

Caii din Vale” funcționează în prezent sâmbăta și duminica cu deschidere la liber, iar în cursul săptămânii doar cu programare.

La noi vin în special familii cu copii între 3 și 14 ani. Cât timp copii sunt la joacă, la tras cu arcul, la tiroliană, la hidrobiciclete, la toboganul gonflabil, părinții pot să mănânce un bogracs, să bea un suc sau o bere. De luni până vineri avem deschis doar pe bază de programare, pentru călărie. Facem inițiere în echitație, facem excursii, tabere, zile de naștere. Anul acesta am avut două tabere cu Ecotop Oradea, de câte 20 de persoane. Pot să spun că noi nu am suferit din cauza pandemiei. Lumea a fost dornică să iasă în natură. Noi ne-am și străduit, de la dezinfectat de căni, de șei, până la camere și restaurant. Am încercat, într-adevăr, să protejăm lumea și am găsit cooperare”, precizează tânăra.

O mică grădină zoologică la Caii din Vale

Anul trecut, antreprenoarea a avut și un proiect care s-a bucurat de mare succes: „Vacanță la țară cu bunicii de la oraș”. Copii care nu au bunici la țară au putut să vină cu bunicii de la oraș la „Caii din Vale”, să desfășoare diferite activități: să mulgă capra, să adune ouăle de la găini, să dea fân la vacă, să facă curat la porci, etc. Pentru că, „Caii din Vale” este o adevărată grădină zoologică în miniatură, unde toate animalele au nume.

Pe lângă cei 17 cai, avem o vacă cu vițică: Bombo și Zoe. Avem familia de capre: țapul Alex și capra Duța. Avem o oaie, iepuri, găini, bibilici, câini, pisici”, punctează tânăra.

«Caii din Vale» este genul de locație unde vii odată și apoi tot vii, ori nu mai vii niciodată. Aici vaca mugește, porcul miroase, viespele bâzâie, musca zboară, spinii există. Adică nu oferim un confort deosebit. Oferim posibilitatea de a trăi în mod natural. Și pot să spun că avem familii care vin weekend de weekend. Cărora le-am văzut copii crescând și clienții noștri au devenit mai mult decât clienți. Știm cu ce se ocupă. Știm fiecare ce probleme au, unde putem ajuta. Avem familii din țară: din Timișoara, din Constanța, din București, din Arad, din Cluj. Unii clienți au ajuns întâmplător la noi și se întorc în fiecare an, de câteva ori”, se destăinuie antreprenoarea.

În plin sezon „Caii din Vale” are 13 angajați, iar în extrasezon doi – trei.

Denumirea „Caii din Vale” provine de la locul în care este situată afacerea – zona fiind denumită așa în toate actele cadastrale – „La Vale”, și de la cai.

Pentru viitor, proprietarul locației spune că are în plan construire unei piscine cu circuit închis și să dezvolte partea de echitație în zona sportivă.

Avantajul business-ului nostru cred că vine de la faptul că noi nu trăim din asta. Nu am țintit neapărat un profit. Satisfacția a fost alta. Aici tot timpul este frumos. Primăvara este fumos că-i totul verde. Vara este răcoare. Toamna este frumoasă prin culorile ei, iar iarna vine Moșul cu sania. În timpul sărbătorilor încercăm să sponsorizăm diferite asociații, să fim cât mai aproape de nevoile lor”, conchide Alina Silaghi.

DAN BIRTA

Articol apărut în TB 106

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Centrul de Industrii Creative a activat trei laboratoare de testare

Articolul următor

Ungaria vrea să lege drumul expres M44 de drumul expres Oradea – Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share