Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Povestea Asociației Gutenberg: cea mai mare comunitate de tineri vorbitori de limba germană din România

Un ONG studențesc pornit cu 20 de membri a ajuns să fie ”casa” a sute de studenți și inspirația unor tineri care și-au dorit să creeze oportunități de viitor pentru tinerii vorbitori de limba germană, atât pentru propria echipă de voluntari, cât și pentru alți tineri participanți. Așa au reușit să dezvolte două inițiative de tip start-up complementare pentru cursuri de germană: Centrul Gutenberg și Centrul Didacto.

Cele două au încheiat anul 2020 cu cifre de afaceri estimate la 50.000 de euro în zona de cursuri de limbă germană pentru adulţi şi 32.000 de euro la cursurile pentru copii şi tineri.

Drumul lor a început în 2009, odată cu înființarea Asociației Gutenberg – Organizația studenților vorbitori de limba germană. La momentul actual, Gutenberg este cea mai mare comunitate și rețea pentru tineri vorbitori de limba germană din România, însumând peste 400 membri și alumni, activi în peste 15 orașe, respectiv peste 39.000 de beneficiari ai proiectelor organizate în cei 12 ani.

În tot ceea ce fac s-au păstrat două elemente comune: limba germană şi educaţia non-formală.

De ce limba germană?

Pentru adulți, limba germană aduce un avantaj imediat, crescând posibilitățile de angajare, atât pe piața muncii din România, cât și pe cea din regiunea D.A.CH. (Germania, Austria, Elveția) sau chiar internațională. Adulții care vorbesc limba germană au, comparativ, un salariu mai mare și șanse mai ridicate de angajare și avansare în carieră.

Copiii vorbitori de germană au un avantaj imens: vor putea avea acces la unități de învățământ de calitate (în țară sau în străinătate), precum și posibilități numeroase de a participa la programe extracurriculare, burse, schimburi de experiență și multe altele.

Centrul Gutenberg – o inițiativă îndrăzneață

Centrul Gutenberg (www.invatagermana.ro) înfiinţat în 2017, numără astăzi 6 formatori permanenți, 11 formatori colaboratori şi 4 persoane în echipa de coordonare şi comunicare.

Aici sunt oferite cursuri pentru adulți sau pentru liceenii de peste 14 ani. Germana poate fi învățată prin cursuri clasice, care se axează pe învățarea limbii germane după cerințele încadrării în standardele lingvistice europene, punându-se accentul pe noțiunile de gramatică și vocabular, dar și prin cursuri conversaționale cu profesori nativi, din Germania, care se axează pe dezvoltarea abilităților de comunicare. Acestea au ca scop aplicarea practică a noțiunilor învățate la cursurile clasice.

Centrul Didacto – educație de calitate pentru copii

„După lansarea cursurilor pentru adulți, începând cu anul 2018 am lansat și un calendar ambițios de tabere pentru copii, pentru că noi aveam backgroundul acesta de educaţie pentru copii și tineri“, a explicat Oana Laslău – vicepreședinte al Asociației Gutenberg și fondatorul programelor pentru copii Didacto.

Centrul Didacto (www.didacto.ro) s-a născut din dorința de a oferi o educație centrată pe nevoile foarte specifice ale copiilor, bazată pe metode nonformale, pentru grupul de vârstă 8-14 ani.

Activitățile Centrului Didacto sunt organizate, atât online, cât și offline. Cele online constă în cursuri clasice de germană, cu accent pe partea teoretică, și ateliere conversaționale, cu accent pe comunicarea în germană. Sunt organizate periodic sesiuni demonstrative, în cadrul cărora pot fi testate în mod gratuit metodele de predare non-formale și activitățile interactive.

Componenta de activități offline o reprezintă taberele de germană, organizate în Cluj-Napoca sau la munte. Taberele pentru copii au scopul de a facilita procesul de învăţare a limbi germane și, totodată, au şi componenta de dezvoltare personală a copiilor, sprijinind și dezvoltarea abilităților lor de comunicare interpersonală, lucru în echipă, inițiativă, încredere în sine și multe altele.

Rețeta de succes a cursurilor de limba germană

„A fost un proces de învăţare. Noi am avut nenumărate experiențe de învățare și dezvoltare personală și profesională în mediul ONG și ne-am dorit să perpetuăm mediul acesta dinamic şi proactiv, în care orice idee poate fi testată și implementată”, spune Andreea Breaz – vicepreședinte al Asociației Gutenberg și fondatorul Centrului Gutenberg.

În timp, totuși, câteva principii și-au dovedit eficacitatea – acestea vor fi menționate în continuare. Grupurile de cursanţi la adulţi sunt formate din maxim 10 persoane, iar la copii, din maxim 8. Astfel, toți participanții au spațiul de învățare necesar pentru a acumula cunoștințe noi, pentru a se implica activ la curs și în discuțiile avute cu profesorul sau cu ceilalți cursanți.
Preţul unui abonament la curs pentru adulţi sau copii este de aprox. 400 de lei pe lună, iar modulele de curs sunt cu durata a 2 luni (la cursurile pentru adulți), respectiv 3 luni (la cursurile pentru copii).

Iar poate cele mai importante aspecte care fac ca aceste programe educaționale să fie îndrăgite de cursanți și le face atractive pentru aceștia, sunt interactivitatea și metodele non-formale utilizate de formatorii cu experiență care facilitează aceste cursuri de limba germană.

Dezvoltarea unui business pe timp de pandemie și planurile de viitor

Deschiderea ”forțată” spre mediul online pe care și România a cunoscut-o în anul 2020 s-a dovedit a fi benefică pentru ambele inițiative, deoarece acestea și-au putut extinde semnificativ grupul țintă, trecând de la Cluj-Napoca la tot teritoriul României, precum și în afara granițelor, fiind eliminate totodată anumite bariere care existau anterior: profesorii pot susține acum cursurile pe platforme digitale interactive, fără a mai fi nevoie de o sală de curs sau de materiale tipărite, în timp ce cursanți pot avea experiențe reușite de învățare, din confortul propriei case.

Astfel, volumul grupelor de curs pentru adulţi a crescut considerabil faţă de anii anteriori, în prezent existând aproximativ 90-100 de cursanţi pe săptămână (dublu față de anii anteriori).

În continuare, drept planuri de viitor, Centrul Gutenberg își propune să ofere cursanților posibilitatea de a participa și la cursuri fără profesor, online, pe bază de abonament, pentru a le oferi acestora posibilitatea de a învăța în ritm propriu. De asemenea, în luna octombrie va fi lansată inițiativa de învățare a limbii franceze pentru adulți: www.InvataFranceza.ro.

De asemenea, în ceea ce privește programele educaționale pentru copii, Centrul Didacto produce săptămânal conținut educațional gratuit pentru copiii – publicând lecții de germană gratuite pe YouTube. Se plănuiește și orientarea ofertei educaționale și către alte domenii, fiind chiar de curând lansate și ateliere non-formale pentru a învăța limba franceză, respectiv ateliere digitale pentru copii.

Așadar, în cadrul inițiativelor Gutenberg, limba germană poate fi învățată cu plăcere, într-un mediu interactiv și non-formal – pentru persoane de toate vârstele: copii, tineri, adulți – alături de o comunitate a vorbitorilor de limba germană aflată în plină expansiune.

(Din ediția print TB 105)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Claudia Paven, expert contabil: „Dosarele fiscale fizice vor dispărea”

Articolul următor

Conferința RIFF - Protecția la foc a fațadelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share