Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Revenit în țară din Danemarca, un hunedorean transformă în hotel-boutique un fost conac din Țara Hațegului

În urmă cu aproape 20 de ani Mihai Bălan părăsea Hunedoara pentru Danemarca, pentru studii universitare. Astăzi lucrează la transformarea unui fost conac din județ în hotel-boutique.

Mihai Bălan a studiat la Universitatea Tehnică din Danemarca, plecând la nordul Europei cu o bursă bilaterală. Ulterior a urmat un master, după care a lucrat la Nokia. Într-un interviu pentru publicația locală Replica Hunedoara, el a povestit cum a găsit conacul pe care vrea să-l transforme în hotel-boutique:

„După ce am cumpărat proprietatea, primul lucru a fost să conserv conacul, grajdul și anexa, în așa fel încât să nu se mai deterioreze. Am reparat acoperișurile, ca să previn alte infiltrații. Am făcut curățenie, în interiorul acestor clădiri – nu îți poți imagina ce “balauri” au fost acolo! Iar când totul a fost cât de cât în regulă, am început să lucrez la curte, care era un dezastru: o junglă neîngrijită de zeci de ani. Tufe de soc bătrân, care se amestecau cu măceși, murari, oțetari și salcâmi. Timp de o luna, 3 oameni au curățat continuu cu drujbele, câte 8-10 ore pe zi. Din când în când aveam câte o surpriză minunată – un pom fructifer ascuns în “junglă”. Am salvat castanul și dudul secular, care ar fi fost plantat în jurul anului 1.800 (după spusele bătrânilor). Am reușit să găsesc și vechea alee care ducea de la poarta la conac (sub 20 de centimetri de pământ). Apoi am început să fac un plan peisagistic și să plantez. Cred că am peste 150 de arbori, arbuști și pomi fructiferi, plantați până acum. Curtea arată acum într-un mare fel. A fost gândită ca un mini-parc dentrologic. Și mă îndrept, încet, în direcția aceea.

Anexa (sau casa servitorilor – cum îi spun eu) a fost renovată și este spațiu de locuit. A fost renovată în așa fel încat să reflecte acele vremuri de mult apuse. A fost păstrată toată structura și compartimentarea originală a casei. Tot proiectul de design interior este munca mea de o iarnă.

Cât despre conac, în afară de conservare, am început mici lucrări la clădire. Problema o constituie lipsa constructorilor serioși care să știe să lucreze pe o astfel de clădire și să respecte clădirea. Căutarea acestor oameni pricepuți și serioși, este o activitate care îmi consumă foarte mult timp. Dar experiența acumulată la renovarea anexei, mă face să pun întrebările care trebuie, și să deosebesc profesionistul de șarlatan”, a povestit Mihai Bălan.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

De azi IMM-urile pot să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și gaze naturale

Articolul următor

Claudia Paven, expert contabil: „Dosarele fiscale fizice vor dispărea”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Startup Europe Week Brașov 2024

Startup Europe Week este o inițiativă a Comisiei Europene de animare a afacerilor prin organizarea simultană a unor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share