Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cartea în centrul Clujului la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

După doi ani în care FICT (Festivalul Internaţional de Carte Transilvania) a lipsit de pe agenda evenimentelor ce animau centrul Clujului, anul acesta cartea, editurile şi autorii au pus stăpânire pentru a şaptea oară pe Piaţa Unirii în perioada 16-19 septembrie 2021. Fiecare ediţie FICT a fost generatoare de viaţă culturală.

Cu cartea în centrul ei şi cu alte arte alături, organizatorii reuşesc de fiecare dată să creeze o emulaţie în jurul expoziţiilor de artă, a concertelor, a conferinţelor şi, evident, a lansărilor de carte şi întâlnirilor dintre autori şi cititori.

Piaţa de carte din România există din încăpăţânarea autorilor, care continuă să scrie, a editorilor, care nu se opresc din ceea ce ştiu ei cel mai bine să facă, dar şi din pasivitatea librarilor, care nu au protestat semnificativ împotriva măsurilor de închidere a librăriilor în 2020 şi au generat blocaje în cash-flow, prin întârzierea plăţilor sau chiar neachitarea facturilor. În ciuda tuturor impedimentelor, la care se adaugă puterea scăzută de cumpărare a românilor, interesul slab faţă de achiziţia de carte şi comoditatea consumului de audiovizual, reţele de socializare etc., nivelul tot mai scăzut al învăţământului şi educaţiei, iar lista de motive poate continua, se cumpără şi se citeşte carte. Aceeaşi piaţă de carte a înregistrat în 2020, conform bilanţurilor depuse, un profit de11,58 de milioane de euro pentru anul 2019. Cifra de afaceri a celor mai importante 70 de edituri din România însumează 84,06 milioane de euro pentru 2020, dar, în raport cu piaţa europeană, ne situăm la coada ruşinoasă a clasamentului, în concordanţă cu puterea de cumpărare.

Nu se schimbă nici Măria, nici pălăria

Constanţa în achiziţia de carte a anului 2020 faţă de 2019 denotă existenţa unui segment bine definit, care n-a încetat să cumpere carte în ciuda restricţiilor, a diminuării accelerate a puterii de cumpărare, a dezinteresului puterii politice faţă de piaţa de carte. Dacă voucherele de vacanţă au însemnat pentru hotelieri adevărate guri de oxigen, ei bine, ele n-ar fi lipsit editurilor şi organizatorilor de târguri şi festivaluri de carte. Chiar şi posturile TV au renunţat să mai acorde spaţiu emisiunilor despre carte.

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania 2021

Mai mult din dragoste de carte, de cititori şi scriitori, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania a fost organizat în 2021 la Cluj-Napoca. Atipic nu doar în sine, croit fiind după tiparele excelenţei în domeniul cărţii, ci şi prin comitetul de organizare, festivalul şi-a atins obiectivele: a coagulat mai mult de 40 de evenimente, edituri importante şi o serie remarcabilă de invitaţi, scriitori de renume internaţional, cărţi, autori, comentatori, cumpărători, spectatori. România, Belgia, S.U.A., Italia, Norvegia, Portugalia, Franţa, Canada au avut, în cele patru zile de festival, ca numitor comun FICT-ul şi seria de întâlniri cu cititorii a autorilor, traducătorilor şi editorilor.

Argonaut, Ari, Art, Arthur, Astromix, Atman, Bookzone, Byton Music, Casa Cărții de Știință, Charmides, Colorama, Corint, Creator, Crime Scene Press, Curtea Veche Publishing, Diana, Dichis Shop, DPH, Happycolor, Hasefer, Herald, Humanitas, Librarium, Librex, Mega, Meteor Press, Music Media Retail, Nemira, Niculescu, Nosa Nostra, Paladin (Grup Editorial ART), Paralela 45, Presa Universitară Clujeană, Prestige Proema, Polirom, Prior Media Grup, RAO, Ratio et Revelatio, Renaşterea, Școala Ardeleană, Signatura, Trinity, Tritonic şi-au aliniat ofertele, încercând să câştige inima cititorilor. Au reuşit în bună măsură, unele edituri epuizând titluri, aşadar fiindu-le depăşite aşteptările.

Desigur, nu a putut fi organizat consacratul marş al lecturii, atât de aşteptat de copii şi de adulţii împătimiţi ai cărţii, cărora li se alăturau scriitori din Cluj şi din ţară, veniţi special pentru festival. Promovarea manifestă a lecturii şi a cărţii făcea deliciul începutului de festival, dar organizatorii speră să-şi ia revanşa la următoarele ediţii. În schimb, iubitorii cărţii au putut să se întâlnească nu doar cu scriitori, ci şi cu muzicieni şi scriitori muzicieni. În prima seară de festival a avut loc un concert extraordinar live – Ovidiu Lipan Țăndărică, Mani Neumann, Uli Brand, iar Peppe Millanta nu şi-a lansat doar Zările lui Vinpeel, în traducerea Gabrielei Lungu, ci a şi cântat, acompaniindu-se la chitară.

Conferinţele şi dezbaterile au fost unanim apreciate: Daniel David, rectorul UBB, a susţinut conferinţa Despre raționalitate, fericire și sănătate mintală în dialog cu Gabriel Bota, Fake News, inamicul unei culturi coerente. Constructe culturale între supra-informare și dezinformare i-a avut la tribună pe Bogdan Roșca-Zasmencu (jurnalist, manager Radio Cluj), Remus Octavian Câmpean (scriitor, dr. în statistică, consultant data science) și invitații lor – Prof. Univ. Dr. Ioan Hosu şi Pr. Prof. Dr. Liviu Vidican Manci. Editura Şcoala Ardeleană a adus cărţi şi a prilejuit întâlniri memorabile, cum a fost cea cu Geneviève Damas (Belgia), invitat special sau Conferința Despre fericire și alte frici, transmisă live – online, care i-a avut invitaţi pe Cristina Moraru Petrescu, Gabriel Bota şi Gonçalo M. Tavares. Polirom a lansat Enciclopedia Imaginariilor din România, un proiect al Facultăților de Litere, Istorie şi Filosofie, Teologie, Teatru și Film de la Universitatea Babeș-Bolyai, împreună cu Institutul Sextil Pușcariu al Academiei Române și UNARTE București. Coordonatorii volumelor au fost Corin Braga (Imaginar literar), Sorin Mitu (Imaginar istoric), Ioan Chirilă (Imaginar religios), Liviu Malița (Imaginar artistic), Elena Platon (Imaginar lingvistic). Consultanți științifici – Gheorghe Chivu (la volumul Imaginar lingvistic) și Adrian Tudurachi (la volumul Imaginar literar). Albumul Viața Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2021) în imagini apărut la Editura Casa Cărții de Știință i-a adus ca invitaţi pe ÎPS Andrei Andreicuț, Dorel Vișan, Horia Bădescu, Bogdan Ivanov.

De carte nu scapi la FICT

Cititorii au avut parte de suprize frumoase la standuri. Unii au pus un bol cu bomboane, alţii au oferit reduceri de preţ. Campionii au fost cei de la Bookzone, prezenţi pentru prima oară la FICT, care au oferit nu mai puţin de 2.000 de cărți gratuite în 4 zile şi cărți cu autografe de la autorii Bookzone.

Evenimentul Editurii Școala Ardeleană și al Cenaclului UBB, condus de Ion Mureşan a fost preferatul cititorilor la ediția a VII-a a FICT. Sâmbătă, 18 septembrie, a fost lansat volumul Declarație pe proprie răspundere. Cenaclul UBB în pandemie. Antologie – un proiect editorial coordonat de Luminița Rusu și Remus Octavian Câmpean. Cartea a apărut sub egida Cenaclului UBB, cu un argument de Ion Mureșan şi cu o copertă desenată de Ion Barbu. Autorii şi-au citit creaţiile, iar textele celor absenţi au prins viaţă prin glasul actorului Viktor Hegedüs.

Cartea şi vinul la FICT

Pentru că fiecărei ediţii FICT îi şade bine cu un eveniment sinestezic, anul acesta a fost rândul vinului să ne încânte sufletul. După lansarea albumului Viile și vinul din Podgoria Lechința – Transilvania scris de Corneliu Gaiu şi editat de Marin Ecedi la Editura Nosa Nostra a urmat o degustare de vin, prilej de a testa cu adevărat valenţele vinurilor din arealul bistriţean.

S-a cumpărat carte, s-a citit, s-au prezentat cărţi, s-a organizat o degustare de vinuri, s-a cântat, s-a conferenţiat, s-au dezbătut probleme legate de carte, traduceri, editare, receptare, educaţie, cutură. Ne-am întâlnit pe traseele învăţate repede, ce uneau standurile de cărţi şi pavilionul dedicat evenimentelor timp de patru zile efervescente. A fost şi soare, a şi plouat, aşa cum e orice toamnă rodnică, iar cititorii au umplut mereu spaţiul în căutarea unei edituri, a unui titlu, la întâlnirea cu un scriitor sau, pur şi simplu, adulmecând mirosul de carte proaspătă.

Un festival de referinţă organizat de trei oameni

Despre tenacitatea lui Gabriel Bota, directorul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, ştiu bine clujenii şi nu numai. Pasionat de citit, carte şi ciclism, el a parcurs în 2017 10 ţări pe bicicletă, vizitând la ei acasă o serie de scriitori şi citind 10 cărţi. Împătimit al lecturii, Gabriel Bota a amenajat anul acesta în scara blocului unde locuieşte o bibliotecă. Tot Gabriel este cel ce a demarat un proiect sensibil – Scriu şi dăruiesc, organizat pe Bulevardul Eroilor, în faţa şi cu concursul Librarium Book Corner. După două întâlniri în cadrul cărora Gabriel a oferit trecătorilor versuri scrise de el pe coli din hârtie manuală, pe care artişti vizuali au desenat, în schimbul unor donaţii în scop caritabil, alţi scriitori i-au urmat exemplul, încercând să contribuie la achiziţionarea unui apartament de către Asociaţia Căsuţa Bucuriei, dedicat tinerilor care ies din sistemul de ocrotire al statului, în cadrul proiectului Fii super erou!.

Gabriel Bota a avut lângă el în organizarea FICT două scriitoare – Bianca Tămaş şi Luminiţa Rusu. Dacă pe Bianca Tămaş am întâlnit-o în organizarea FICT şi la ediţiile anterioare, Luminiţei Rusu i se datorează efortul de a continua proiectul Scriu şi dăruiesc, demarat de Gabriel Bota. Chiar în cadrul festivalului s-a desfăşurat o nouă etapă de Scriu şi dăruiesc, iar protagonistul întâlnirii a fost nimeni altul decât poetul Ion Mureşan. Pe ultima sută de metri li s-a alăturat salutar Bogdan Hrihor, iar împreună cu voluntarii au făcut ca festivalul să fie un succes.

„Hai să luăm o carte în mâini! Cartea îşi face magia, cartea ne dă viaţă şi ne dă ceea ce nu ne dăm seama că nu avem”, a spus directorul festivalului şi nu ne rămâne decât să verificăm fiecare, până la o nouă ediţie FICT.

Alice Valeria MICU

(Din ediția print TB 105)

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Orașul Sovata are o super grădiniță, dotată la standarde europene

Articolul următor

Jocul artei și al designului interior: Nora Blaj vă propune colecția gestuar, arta între poezie și pictură

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share