Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Jocul artei și al designului interior: Nora Blaj vă propune colecția gestuar, arta între poezie și pictură

Artist internațional care trăiește și pictează în UK, Nora Blaj este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru al European Artists e.v. Association, cu sediul în Velbert, Germania. Absolvă, la Timișoara, în anul 1993 Colegiul de Design Vestimentar și în anul 2000 Facultatea de Arte Plastice, la clasa profesorului Romul Nuțiu.

Nora Blaj are numeroase expoziții personale în România, Austria, Germania, Olanda şi Rusia şi participă la expoziții de grup în țară şi în străinătate. Lucrările sale se află în colecții private şi publice din Europa, America și Asia. Colaborează cu galerii de artă din Europa și participă la târguri de artă în Elveția, Belgia, Austria, Italia şi România.

În 2008 obține premiul pentru cel mai bun artist al anului la Timișoara, iar în 2020 Nora Blaj este decorată de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria “Artele plastice”.

Marca stilistică a Norei Blaj, spunea Dan Mircea Cipariu, este roșul cu linii de forță, un roșu al tensiunilor ce se așteaptă eliberate, un roșu cu pulsiuni între cromatici, semn al unui expresionism rafinat: Roșu de Nora.

De ce au oamenii nevoie de artă în viața de zi cu zi?
Sunt oameni care aleg cu mare meticulozitate obiectele de care decid să fie înconjurați, fie că vorbim despre mobilă, scupltură sau pictură. Alegerile lor îi “trădează”, pentru că reflectă, de fapt, aspecte profunde ale personalității și ale gusturilor lor cele mai intime. Arta expusă acolo unde trăim sau acolo unde muncim poate deveni un ingredient rapid și foarte eficient prin care ridicăm calitatea vieții noastre de zi cu zi. Chiar și cele mai micuțe și subtile obiecte de artă au acest efect atunci când le avem în jurul nostru și indirect influențează modul în care percepem mediul nostru înconjurător.

Cum este percepută în UK integrarea artei în designul interior?
Un tablou, o sculptură sau o fotografie pot deveni elemente focale ale designului spațiului în care existăm. Este vizual atractiv și este un mod rafinat de a aduce textură și culoare în orice încăpere.
Sunt foarte moderne acum în UK spațiile rezidențiale sau office amenajate într-un stil eclectic, care intrigă și incită, reflectând, ca și cum ai deschide o “cutie cu suprize”, personalitatea proprietarului.

Ce ne propui, Nora Blaj, prin colecția gestuar?


Mă pictez pe mine însămi, în diferite etape ale vieții mele. Mă inspiră tot ce adun în mine, bun sau rău, fără să le conștientizez pe loc. gestuar este cuvânt căutat: el vine din nevoia mea de a aduna, ca în copilărie într-un ierbar, sub un nume, o colecție nu de flori și frunze, ci de gesturi învălmășite în mine prin ochi și inimă și transpuse, firesc, ca într-o autodictare, pe pânză sau hârtie. gestuar este un vârtej de emoții care, sper, au puterea să vă cuprindă.

Unde expui și de unde îți putem cumpăra lucrările?
Anul acesta este anul revenirii mele în forță în fața publicului de care îmi este atât de dor și vă invit cu mare plăcere să îmi fiți alături. Revin în România cu o serie de expoziții personale, primele având loc la București și la Timișoara. În 12 octombrie, la Galeria Romană din București, va avea loc primul vernisaj al expoziției gestuar, iar în 3 noiembrie va avea loc deschiderea expoziției de la Galeria “Calpe” din Timișoara.

Nora Blaj: norablaj.art / contact@norablaj.art / +40 744 644 645 / +447 935 443 605

(Din ediția print TB 105)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cartea în centrul Clujului la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

Articolul următor

Podul din Turda peste Arieș, finalizat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share