Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Appia Drone Tech, de la filmări promoționale la agricultura de precizie

Aeronava fără pilot (în engleză unmanned aerial vehicle – UAV), denumită și dronă, este un aparat de zbor căruia îi lipsește pilotul uman, fiind ghidată fie de către un pilot automat digital. În conștiința generală aceste drone sunt asimilate domeniului publicitar, filmări sau fotografii de regulă de la mare înălțime. Printre cei care au exploatat beneficiile acestor drone este și Wiki Wiki Management Srl, societate din Târgu Mureș specializată de peste două decenii în domeniul publicitar.

„În anul 2019, grație unui proiect de inovare am achiziționat drone pentru filmare, firma având ca obiect de activitate publicitatea. La acel moment am început să văd posibilitățile de dezvoltare ale dronelor. La fel s-a întâmplat și în 2001 când am început cu panourile publicitare, am fost printre primii care s-au ocupat cu așa ceva în întreaga țară. Îmi place să fiu în pas cu noile tehnologii, astfel se face că mereu achiziționăm tot ce este mai nou pe piață. Grație acelui proiect de inovare, în valoare de 70.000 de euro, am achiziționat patru tipuri de drone la care se se adaugă mai multe tipuri de camere de filmat”, povestește Biró Csaba Szilveszter, directorul societății Wiki Wiki Management, producătorul dronelor Appia.

Pasul spre dronele agricole

Domeniul dronelor fiind unul extrem de incitant a determinat societatea să încerce mai multe tipuri de drone industriale printre care și cea destinată agriculturii. Așa s-a ajuns la achiziția unei astfel de drone din China.

„Drona agricolă achiziționată din China nu a fost una de firmă, ci „no name”, cu care am început să prestăm servicii. La un moment dat, drona s-a stricat și cum nu aveam la dispoziție în zona noastră partea de service sau de piese, atunci ne-am apucat noi să facem reparația la această dronă. Așa am ajuns la concluzia că putem face un lucru mult mai bun decât să cumpărăm drone, mai exact să le producem. Am început să proiectăm, să adaptăm tehnologia existentă la dronele achiziționate înainte, astfel încât am ajuns la nivelul în care știam efectiv ce vrem”, spune Biró Csaba Szilveszter.

Partea de producție a dronelor ADT (Appia Drone Tech) a primit undă verde ca urmare a legislației la nivel european care reglementa folosirea acestora, intrată în vigoare la începutul anului 2021.

„Un obstacol major în ce privește folosirea de drone era reprezentat de lipsa legislației în acest domeniu. În vara lui 2020 trebuia să intre în vigoare legea care reglementa folosirea dronelor. Acest termen a fost prelungit până la începutul anului 2021. Fiind conștienți de acest lucru, în anul 2020 am și început partea de proiectare a acestor drone, iar la începutul acestui an am trecut și la partea de producție. Acest lucru a fost prefațat de un studiu al pieței, fapt pentru care am colaborat cu fermierii, astfel încât dronele pe care le producem să corespundă cât mai exact dorințelor și nevoilor acestora. Proiectarea efectivă a dronelor este făcută de către noi la Tîrgu Mureș. În ce privește piesele componente, acestea sunt cumpărate de la producători, firme renumite pe plan mondial în materie de componete ale dronelor, motor, controller de zbor”, spune Biró Csaba Szilveszter.

Dronele ADT, în ajutorul fermierilor

Primul pas a fost drona pentru agricultură, un domeniu extrem de ofertant. Aici oferta este una pe măsura nevoilor fermierilor după cum ne spun producătorii dronelor ADT.

„Sunt mai multe tipuri de drone destinate agriculturii. Sunt cele de analiză a terenului, care au la bază o cameră multispectrală cu ajutorul căreia se poate face analiza terenului și a culturii. Se poate, astfel, vedea canitatea de nitrați din sol, cantitatea de apă existentă, precum și starea culturilor. Partea de analiză preventivă vine făcută cu ajutorul acestor drone. Pentru a nu mai fi nevoit să faci acest tratament preventiv cu diverse substanțe, faci prevenția cu ajutorul acestei camere multispectrale. Astfel, poți vedea exact unde apare boala pe cultura respectivă. Pe o parcelă de o anumită suprafață, în mijloc sau la marginea culturii se poate vedea apariția bolii precum și prezența buruienilor, astfel poți face tratamentul exact acolo unde este necesar. Vorbim aici de o agricultură de precizie, cu drona respectivă poți identifica cu o precizie de un centimetru locul de unde pornește boala sau unde sunt dăunătorii. Apoi cu drona de pulverizare faci tratamentul pe zona respectivă. Nu mai ești nevoit să faci prevenția pe toată suprafața culturii, aspect care se traduce prin eficiență, economie la cheltuielile pe substanțe, carburant și, nu în ultimul rând, timp. De asemenea, sănătatea culturii este alta, la fel și calitatea produsului pe care îl consumăm. Cu cât intră mai puține chimicale în produsul pe care îl consumăm, cu atât este mai sănătos. Pe lângă dronele de pulverizare cu substanță lichidă, producem și drone de pulverizare cu microgranule, cu capacități similare ca și cele cu substanță lichidă”, precizează Biró Csaba Szilveszter.

Costurile și achiziția

În ce privește costurile și partea de achiziție, astfel de drone pot fi achiziționate cu ajutorul fondurilor europene destinate agriculturii.

„În prezent sunt patru tipuri de finanțări prin PNDR destinate agriculturii prin care se pot achiziționa utilaje agricole printre care și dronele agricole. Se încurajează, astfel, achiziția de utilaje de precizie destinate agriculturii, unde intră și dronele, condiția fiind ca acestea să fie fabricate în Uniunea Europeană. La momentul actual suntem singurii producători de drone agricole din Europa. Avantajul nostru față de dronele de top DJI care acoperă 90% din piața mondială este acela că ele nu se pot cumpăra cu ajutorul fondurilor europene din cauză că nu sunt fabricate în UE, pe când ceea ce facem noi – da. Dronele noastre sunt prezente în baza de date AFIR, un avantaj pentru fermierii care doresc să achiziționeze astfel de utilaje. În ce privește costurile, prețul unei drone începe de la 7.000 de euro și poate ajunge până la 16.500 de euro, în funcție de model. Trebuie menționat faptul că dronele noastre sunt la jumătate de preț decât dronele DJI, deși au aceleași caracteristici, timp de zbor, cantitatea de substanță, soft, radar, practic tot echipamentul unui DJI se regăsește și în dronele făcute de noi. Marele avantaj al fermierilor dacă achiziționează dronele noastre este că beneficiază de service în România. În schimb, dacă cumperi un DJI, service-ul este în Germania. Orice dronă, mică, mare, marca DJI, o trimiți în Germania pentru reparat. La noi a fost un caz fericit, am cumpărat o dronă, s-a stricat, am încercat să o reparăm și așa s-a născut acest business al nostru cu drone agricole”, povestește Biró Csaba Szilveszter.

Dronele ADT, nu de puține ori, au fost prezente în câmp unde au putut fi testate pe viu de către fermieri, fie că vorbim de cultura mare, viticultură sau pomicultură.

„Suntem în fericita situație în care noi suntem invitați pentru diferite demonstrații practice cu dronele. Fermierii doresc să vadă pe viu cum funcționează o astfel de dronă agricolă, pot să se convingă de avantajele lor în agricultură. O demonstrație foarte interesantă a fost cea de la Crama Lacerta din județul Buzău unde au fost invitați mai mulți viticultori. Vița de vie este cea mai sensibilă cultură vizavi de tratamente, de aceea și pentru noi a fost o provocare o astfel de demonstrație practică, să vedem într-adevăr cum se comportă dronele noastre în vie. Au fost montate indicatoare de picături pe frunze în vie iar noi am zburat cu toate tipurile de drone, iar rezultatul a fost excelent la fiecare test, cu mult peste așteptările fermierilor și ale noastre, dat fiind faptul că a fost primul test pe viu pe cultura viței de vie”, declară Biró Csaba Szilveszter.

Mai mult de atât, producătorii dronelor ADT oferă și servicii adiacente, respectiv instructaj în ce privește pilotarea de drone. Practic, cine cumpără o dronă are parte și de școlarizare în ce privește modul cum se utilizează aceste drone.

„Este foarte important de știut, cei care doresc să zboare cu o dronă trebuie să beneficieze de un brevet de pilot. Noi asigurăm partea de instructaj, de școlarizare precum și sprijin în ce privește obținerea acestui brevet de pilotaj drone. În garanția produsului oferit de către noi este trecut faptul că aceasta se pierde în momentul în care posesorul nu este calificat în a pilota drone”, spune reprezentantul Appia Drone Tech.

Utilizarea dronelor în diverse alte domenii

Dronele fabricate la Târgu Mureș pot fi utilizate nu doar în agricultură, ci multe alte domenii de activitate pot beneficia de aportul dronelor industriale.

„În viziunea noastră, nu ne limităm doar la dronele destinate sectorului agricol. Dorința noastră este aceea de a produce drone industriale pentru mult mai multe domenii. Primul sector abordat a fost agricultura, dar dorim să ne extindem cu dronele și pentru construcții, pentru stingerea incendiilor, pentru activități de curierat, pentru misiuni de salvare pe apă sau pe uscat (activități de tip Salvamar, Salvamont). În acest sens, colaborăm cu cei de la Salvamont Mureș, căutăm împreună cele mai bune soluții care să poată fi aplicate pentru astfel de drone necesare misiunilor de salvare de pe munți. Cei de la Salvamont Mureș au achiziționat de la noi o dronă cu cameră infraroșie cu ajutorul căreia au putut localiza o persoană omorâtă de urs în Munții Călimani”, a subliniat producătorul dronelor ADT, Biró Csaba Szilveszter.

Alin ZAHARIE

(Din ediția print TB 105)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Antreprenorii clujeni au dat Restart socializărilor

Articolul următor

Se vinde CET Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share